19 12
發新話題

關於股票期貨幾個問題

關於股票期貨幾個問題

CHC499 師兄,

好高興昨晚認識你,現有以下問題請教:

1. 股票期權是怎樣收費的,我見新鴻基,致富及信誠的費用很大分別?
2. 是否要比按金?
3. 是否長期玩定一隻(股票期權)比較好呢?
可否解釋一下,

先謝。

標題更正關於股票期幾個問題
sorry!!!

引用:
原帖由 nightowl 於 2009-12-10 16:37 發表
CHC499 師兄,

好高興昨晚認識你,現有以下問題請教:

1. 股票期權是怎樣收費的,我見新鴻基,致富及信誠的費用很大分別?
2. 是否要比按金?
3. 是否長期玩定一隻(股票期權)比較好呢?
可否解釋一下,

先謝。 ...
dear Nightowl;

1.收費有平有貴,請自已去格價(約$50-100),有人找平,有人找貴(服務要好),  (對我說)找相熟的比價錢更重要,你應問吓朋友,話唔定有最平,服務也OK呢!
2.Long Options 不用按金, Short Put 要按金, 日日唔同参考按金表, short call 可用實貨代替按金
3. 我玩開幾隻,2628,388,3328,3968,386,3988.........這個問題最難答,做開1,2隻,慢慢發掘其他股票即可,小弟留意金融,保險股。地產股就冇乜留意。最重要是賺錢,有人的策略跟我不同,比我賺更多錢呢
祝好運..

順便提吓,有關開户口,
有d 公司唔夠Margin(期貨户口尤其是玩期指,指數期權), 即斬,有d會打电話通知聲(有幾個钟通融吓)

還有有關XX金, 有人幫手睇住你户口,有d可能冇良心,加上技術渣,運氣又唔多好時, 上星期一,兩日就可輸到嘔,,,小心,可上网查吓呢
有空可寫吓人哋d所謂策略,嚇死人就有份....
相對上StockOptions 就冇咁危險,(熊市除外)...

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-11 13:43 發表

dear Nightowl;

1.收費有平有貴,請自已去格價(約$50-100),有人找平,有人找貴(服務要好),  (對我說)找相熟的比價錢更重要,你應問吓朋友,話唔定有最平,服務也OK呢!
2.Long Options 不用按金, Short Put 要按金, 日日 ...
Thanks Chc兄提供詳盡&寶貴意見, 小弟再細心研究下先
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-11 14:07 發表
順便提吓,有關開户口,
有d 公司唔夠Margin(期貨户口尤其是玩期指,指數期權), 即斬,有d會打电話通知聲(有幾個钟通融吓)

還有有關XX金, 有人幫手睇住你户口,有d可能冇良心,加上技術渣,運氣又唔多好時, 上星期一,兩日 ...
再提吓大家,今日新聞開晒名講XX金騙案(可睇吓選擇月刋有關報導),唔係小弟要唱衰人吔,但投資,投機要打醒12分精神,亂咁黎都可幫人操盤,反應相關法例有漏洞,令騙子揾到食

我想問有關stock option 幾個問題:

1) 做 sp/sc 時, 有機會接貨 或 係市場上買貨(當冇covered),
    你所開stock option的張數, 是否不多於你手頭上的現金or 做多少少至 150%/200%去增加賺期權金 ?

2) 以賺期權金為目的, short index option 是否比 short stock option 為多 ? (假設以相同的本計)

.thanks

引用:
原帖由 hkpeople 於 2010-1-14 14:23 發表
我想問有關stock option 幾個問題:

1) 做 sp/sc 時, 有機會接貨 或 係市場上買貨(當冇covered),
    你所開stock option的張數, 是否不多於你手頭上的現金or 做多少少至 150%/200%去增加賺期權金 ?

2) 以賺期權金 ...
Dear hkpeople:
1. for SP, I would do a bit more to make more profits.To short more Puts, I would do the options in different strikes, different time, different month or different stocks to avoid recieving all the stocks.   For SC, I would do the covered call only, which means I short the calls only with having that stocks.

2. Usually, Index Options can make more than Stocks options becasue index options is more risk than stocks options.

If you have tried more, you would have better understanding how things go. I hope the things I mentioned can help...

chc499 C hing,
你好!
我想問一個關於沽PUT股票期權的問題請教你呢!
我上星期沽咗4張2600即月$11 PUT, 收期權金$0.8, 今個星期 2600曾下跌至$10樓下, 而PUT的期權金曾上升至$1.4附近, 如果:
1)  因怕以$11接貨而平倉, 我會Loss $0.6 (假如以$1.4平沽PUT倉的話);
2)  如到月尾時還是在$11樓下時, 我就要準備4手2600現金等待接貨;

問題是:
1)  今天正股價$9.77 而PUT期權金是$1.14, 是否因時間值開始縮所以比前3天Loss少一些?
2)  因我沽PUT時收$0.8, 大和點是否在正股價$10.2呢?  如於$10.2以上月結時前又未到$11時, 我大約輸幾多呢?

請C hing給予寶貴意見指教哦!
謝謝!

引用:
原帖由 紅瑪瑙馬 於 2010-1-15 23:18 發表
chc499 C hing,
你好!
我想問一個關於沽PUT股票期權的問題請教你呢!
我上星期沽咗4張2600即月$11 PUT, 收期權金$0.8, 今個星期 2600曾下跌至$10樓下, 而PUT的期權金曾上升至$1.4附近, 如果:
1)  因怕以$11接貨而平倉 ...
真的不好意思,很久设有check forum.
1) 不用答, 現價為7.91, 如果接貨只能拋出, 或等幾個月
2如高於10.2 (結算時,除手續費,可算是冇輸...

19 12
發新話題