發新話題

樓市再創新高

thanks Ching !                     
阿亮

回復 21# choiml 的帖子

choi兄好耐冇見

記得兩年前有高官曾經提過即使美國唔加息,香港自己都有可能加,呢番說話可以知道管治緊我哋嘅係乜嘢人才!聯系匯率一日生效,一日都冇可能出現利率大幅偏差!呢個係事實,常識吧!
從2012年開始高官一直唱美國利息已見底,未來時間只有加息一條路,真係鬼唔知呀媽係女人咩!記得當時美國仍有QE向市場注資,咁嘅情况加息即是推自己落火坑!三年時間過去,美國加息似慾霸不能,非加不可,稍後時間我地大家討論吓呢個加息可能性有幾高,甚至全球經濟幾時翻生?大家比啲意見。

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

今日樓價高係因為租金實在太貴,但如果响呢個階段買樓,金水會覺得買股票會更可取,太家可以回顧過去,CCL在2003年低位跌近30點,升到今日146點,升幅是3.86倍,而當時的租金回報率大約是六厘,只要拿得出30%首期,租金除咗可以幫你供樓之餘,每個月仲有零用錢拿番。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

新畀西

港珠澳大橋,及中港通交匯處。
http://www.28hse.com/news/20150810/27220/

假設2003年在CCL30點的時候買入一個300萬樓,30%首期支付90萬,今日樓價升到1460萬,扣咗首期,十二年賬面利潤1370萬(15.2倍)!計埋租金回報,實際利潤當然超過呢個數啦!一個打工仔,幾時先可以儲至1000萬?

或者講番市塲上担心咗幾年嘅美國加息問題,早幾年胡鬚曾講話美国利率已見底,未來只有加息一條路,我金水對呢句說話完全冇疑問,即等如呀媽究竟係男人還是女人,大家都清楚掛

但如果可以打好呢份工,用小小時間研究吓美国及世界經濟狀況,就可以講得出有責任嘅說話,當時期仍在QE救市中,咁嘅情况加息即是將自己經濟推落火坑,當年我响呢度係咁反駁過;

幾年後嘅今日再估番美國加息有冇可能,睇佢今日經濟數據,只能夠稱安穩渡日中,加息嘅一樣係面子,由海嘯時大量注資市塲救市至今近七年,如果唔加息又點向市塲證明救市是正確呢?但呢方面美国佬會較中国人理智,衰得起,相信要加息仍有相當長的日子

CCL開始回落,浪4開始?

( 1997年7月指數為100點 )
中原城市領先指數 CCL 每周五公佈 – 最新2015/08/14公佈,反映2015/08/032015/08/09(預計簽署正式買賣合約時段)的二手私人住宅樓價。一般在簽署臨時買賣合約後14日內簽署正式買賣合約。
[td=1,1,165]本週公佈與上週比較與上月比較
[中原城市領先指數]144.29
  1.22 %   1.17 %
[中原城市(大型單位)領先指數]142.75
  2.22 %   1.08 %
[中原城市(中小型單位)領先指數]144.56
  1.04 %   1.18 %
[中原城市大型屋苑領先指數]146.25
  1.12 %   1.16 %

[中原城市分區領先指數]
*只包括大型屋苑
 本週公佈上週比較上月比較
港島154.773.15 % 1.09 %
九龍142.460.27 % 2.23  %
新界(東)151.040.86 % 1.16 %
新界(西)130.270.01 %0.32 %

全港整體港島 九龍新界東 新界西      
           附加: 6個月移動平均線 12個月移動平均線
[/tr]

近日發覺個別屋宛有[優惠價急讓盤]出現,相比之前的一面倒進取叫價,似是4浪蛛絲馬跡

如果呢組浪開始浪3-4的話,調整幅度不會超過10%,其後的浪5就可見170點了,咁樓市週期浪頂就有可能運行足20年到2023,真係難以想像!!

引用:
原帖由 greentea 於 2015-8-16 00:12 發表
近日發覺個別屋宛有[優惠價急讓盤]出現,相比之前的一面倒進取叫價,似是4浪蛛絲馬跡
名人马云和李嘉诚对决楼市:
http://finance.sina.com.cn/chanjing/cyxw/20150816/095922976615.shtml

發新話題