發新話題

冠心病

彩色心臟血管造影

自從08年開始改變咗生活習慣,事隔5年想知道心血管有冇改善,所以朋友介紹一個醫生去到呢開"人on〞醫院再做一次檢查,入院時個醫生見我嘅候,佢見議我照出來如個血管有70%以上塞的話,就要做通波仔,否則就唔使做住;而呢個醫生唔係心臟科,佢話會轉介果度嘅心臟科主管幫我跟進,到第二朝十點就開始做呢個檢查手術,今次並冇醫生在塲,全程由注射顯影劑至到入機彩片,全程都係由兩名醫務助理進行,做完整個過程大約用咗30分鐘完成,跟住落嚟一段時間,就係令金水對一啲無良醫生產生討厭嘅開始.........................稍後續
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

做完檢查之後大約10:45am,食早餐諗住準備收拾行里出後,等到當昏都未有聲氣,開姑娘,佢哋話吹咗醫生好多下,又等到晚上8:30pm都冇勳靜,早餐之後近10個鐘都未有野落肚,究竟有乜安排通知聲都得掛!直至9:45pm個醫生肯來啦,一來到就講:「金先生,好不幸出來嘅報告證實有兩條血管塞咗,其中一條塞左70%,我要同你做一個通波仔手術,費用大約22萬,因為而家已經好夜,最快安排明曰早上做手術,因為急症關係,所以手術室要收多幾千蚊費用,一輪咀講咗十分鐘;
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

等足一日,十分鐘嘅說話就係安排我做手術,大佬,當為一個專科醫生,係咪應該用多小小時同我分析吓個病情?究竟有冇其他可行嘅辦法呢?我問佢有關呢幾個問題,佢都係say no,最後我答佢比啲時間消化吓,諗住出咗院先算啦,之後佢嘅反應好唔耐煩就話嘞:「金先生,你有買保險,手術費都唔求問題啦,仲考慮乜嘢?而且而家出院都要計兩日,好唔化算,不如一次過做埋啦!」原來攪到咁夜係有哂計劃嘅,十足十似強迫我一定要做呢個手術咁,最後我都決定出院,好攰要番屋企瞓番覺好先講,
佢好無奈講:「咁都唔強迫你啦,不過提醒你早一曰做好過遲一日做,而家就寫紙比你出院,兩個星期後來覆診。」
番到屋企12:30am

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-5-19 09:27 發表
做完檢查之後大約10:45am,食早餐諗住準備收拾行里出後,等到當昏都未有聲氣,開姑娘,佢哋話吹咗醫生好多下,又等到晚上8:30pm都冇勳靜,早餐之後近10個鐘都未有野落肚,究竟有乜安排通知聲都得掛!直至9:45pm個醫生肯來啦,一來到就 ...
似Sales多過

醫生

引用:
原帖由 KTL 於 2014-5-20 15:15 發表

似Sales多過醫生
我感覺直頭係硬sale,焗sale!出院之後我繼續睇中醫食中藥,個心臟科主管開嘅藥我就一粒都食,中醫話心臟有三條血管,而家塞咗兩條仲有一條,而且人體會自我保能力,當個心肌感覺有缺血嘅情況,血管分支就會抗大變粗取代主要血管,中醫話呢個方法要靠做帶氧運動去強壯心肺功能,食藥令血液行得好啲,血管減小瘀塞,有一日响圖書管揾到本書,作者係美國大醫生,內容有一段同中醫講嘅心臟有自我保護,微輸血管會變粗.........一樣,又話通波仔只會令病情惡化,食嘅西藥只係毒藥,現時大部份心臟科醫生只係大藥廠sale,..................大至上係咁,本書乜名唔記得,佢話醫學界好黑暗;响呢件事上知道,好多人比啲無良醫生呃咗,下一節就講到兩個星期覆診時候,真係估唔到一個專業人仕,會講啲咁嘅說話。豈有此理!

結果如何? 請續!

引用:
原帖由 may 於 2014-5-22 10:33 發表
結果如何? 請續!
覆診時候個醫生見我第一句就問:「考慮咗兩個星期考慮成點?」我話有幾個問題要考慮清楚,想問佢意見,話比佢知近期搜集到嘅資料,佢第一個反應係黑面,跟住係冷漠高傲嘅態度出哂嚟,佢當然話唔做呢個手術會隨時心肌梗塞死亡,响醫院時我問佢可唔可以做隱形支架(兩年時間會溶解),當時佢話要睇血管情況,非人人可以做,但今次佢見我嘅反應,即時同我講可以做呢個隱形支架,仲要考慮啲乜?
我問佢:「心血管阻塞,其他支血管係咪會擴張代替主血管?」佢答:「係有咁嘅可能,但呢個過情好漫長喎!」
我問:「咁我又可唔可以keep得好啲,食得更清淡啲?」佢答:「你都幾十歲人啦,咁辛苦做乜?而家比多兩個月時間你認真諗清楚,覆診再決定,出去等攞藥。」
哈哈,兩個月藥見唔夠十分鐘,盛惠6800大元,究竟做咗手術係咪解決哂問題?梗係唔係啦!所以呢個庸醫唔會再有第三次見面,
成件事令我對西醫好反感,好快又賺多一年命唔死得,究竟個庸醫長命啲還是我長命啲,就真係唔敢包,正所謂天有不測之風雲!

有時世事就係咁奇,當我對西醫完全死心嘅時候,早幾個月前呢個諗法又要改觀,正所謂仁者無敵,比我揾到一個真正嘅醫生!

回復 17# goldwater 的帖子

C-hing ,   何解 ?

朋友介紹威院一位心臟科醫生,佢係本港某間大學教授,我真係估唔到一位咁有份量嘅人物,可以咁友善,咁細心去解答病人各種問題,足足用咗50分鐘時間,所以覺得呢位教授有一份出自內心嘅醫德,幫助病人,現今社會已經好小啦!

其實我最大嘅問題係而家情況係咪一定要通波仔;太忙稍後續....................

50分鐘時間真係幾長,但對於一個病人就好似係一個無知少年咁,而教授嘅重點係心血管阻塞,好難衡量阻塞幾多先要通波仔,範圍好廣,如果唔影響心律跳動,唔建議病人做呢個手術,所以建議我先做一個運動心電圖及超聲波掃描後再決定是否動刀,
呢個運動心電圖同靜態心電圖有乜分別,因為當一個人做緊運動嘅時候心跳會加速,血壓上升,如果血管阻塞令血液流入心臟唔夠,心跳會出現不規則跳動,證明心肌出現問題,我就決定做呢個檢查,安排在一個月後,教授要求我以後日日要食藥,千萬唔好加埋中藥食,跟住落嚟梗係聽聽話話,日日食四粒。

發新話題