發新話題

老千股搜集

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-21 18:46 發表
#8電盈可玩下,亦可以儲下,收息坐向度等爆係唔錯選!
8號仔有好消息炒賣,日線圖亦像樣,可是月線圖很不樂觀。
象徵式一注,等 2.8,甚至 2.5, 2.2再加注好一點。
訓身就咪勒!

引用:
原帖由 godandyandy 於 2013-12-21 21:51 發表
多謝分享,我有隻1220,唔知你點睇呢?
唔係丫嘛!呢隻老千過乜!
macd 出死叉,FSC又雙線向下望,點買呀?
正股入市至低限度要 macd和 FSC 雙線由向下望變水平又在低位才會諗
用番呢幅圖,之前四月尾、七月中、十月中等,才會考慮撈底。

個人覺得可以撈底的股仔:

#861 macd 熊差離、FSC 從0位反彈,而且跌幅已不少,但未跌穿上次支持位。
跌穿 8.2 止蝕。

#973 macd 背馳兼熊差離、FSC 從0位反彈。
跌穿 16止蝕。

#837 macd 雙線方向上望、FSC和RSI顯示超賣。
跌穿 4.17止蝕。

#805 macd 雙線方向上望、大成交支持。
跌穿 38.9止蝕。

#1094 大成交槌頭
跌穿 3.7止蝕。

當試佢一個月,一月尾睇下呢五隻有幾多要止蝕,幾多有回報。

回復 8# cowbearcar 的帖子

#315 正確是一陽遮陰陽,陰中有陽,陽中有陰,只可稱之為"回光反照"「

引用:
原帖由 godandyandy 於 2013-12-21 21:51 發表
多謝分享,我有隻1220,唔知你點睇呢?
#1220大浪下壓,相信已完成一波的彈升,未來時間將測試低位,暫時難以擺脫仙股行列!

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-12-21 23:16 發表
個人覺得可以撈底的股仔:

#861 macd 熊差離、FSC 從0位反彈,而且跌幅已不少,但未跌穿上次支持位。
跌穿 8.2 止蝕。

http://charts.aastocks.com/servlet/Charts?fontsize=12&1MinDelay=T&lang=1&titlestyle=1&vol=1&I ...
車兄推介五隻股,都是反覆尋底格局,所謂的熊差牛差,或者大浪方向背馳可以背馳,市場上比較好的選擇多的是!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-22 11:42 發表
車兄推介五隻股,都是反覆尋底格局,
所謂的熊差牛差,或者大浪方向背馳可以背馳,
市場上比較好的選擇多的是!
相比 1220,值博率高好多。
而且定埋止蝕位,唔得只是小傷。
仲要四隻有息派,一隻真係合過的老千!

當然想知你會推介甚麼,背後原因等等。

回復 17# cowbearcar 的帖子

車兄,我鍾意的號碼有#8 & #13,至於車兄推介的五股,相信#861 #973 #837的下跌空間不會小於#1220 ,小心!

多謝師兄分享,另外仲有隻1173, 同埋690 點睇呢?

No eye see
1173和690 早閃好過

發新話題