發新話題

假如熊是真的

早期睇過一則評論,意思是國企要升,先要亞爺升,亞爺唔升,邊個夠膽升、
真係吹乒乓!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-25 06:35 發表
太陰似準備金鐘,但以麥仔情況要再上高台,現配合工作週期快CLM,等等,美國佬似難上番高位,趁仲有時間休息,如果熊是真的,大家有乜安排!
從各項數據,尤其恆指巿盈率,大市能跌破萬八的機會微乎其微,更何况穿萬六,再穿一萬!根本上唔駛諗;

但大市又似本集科幻小說的圖形行走,下半部是否完成劇本內容,在下都難以相信,
除非的理由只有一個。********騙局********!!!!!!!!!!

回復 37# redbutterfly 的帖子

當然,若果不是如此,99%的不是你而是我!

其實我呢D寫小說的,間中會加插一D書本知識,就"假如"& "是真的"兩組解說,有智慧的人是會分的,而從小說加上科幻,即說明未出現,似沒有可能的,從字眼上就是智慧的存在,難怪一般凡人的思想是如此簡單,
從科幻小說的起點,早已料到必須穿250天線,亦可以清楚推測得近日的低位及反彈,是否戲劇化?而在小說內容有一側,"一線生機",是否出現還須訉號確認,
如想執執死雞或踩踩塲的朋友,或認真睇完整個小說內容先,以免侮辱自己的智慧

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 15:29 發表

其實港股PE大約10,重要的是PEG不便宜,即是大行預測盈利倒退的,而獅子靠賣平保頂住盤數,係老美俾人係咁告…
CB 兄,若以PE 推測合理值,恆指是超值的,但以我輩學習技術分析的,就只能靠圖表,合不合理,公不公平就與我們無關,就如2011年的春茗團拜,MT SIR 亦指出大市將三沖

斷片!
三沖

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 16:09 發表

金水兄:只是研究數據,PE 和 PEG的關系吧了!通過forum 讓師兄們看多些參考數據而己
剛才電腦斷片,
先感謝CB兄的分享,
再接MT SIR 推測三沖匯頂,狂牛將倒下,大市由近25000點跌至近萬六,跌幅近九千,而坊間一般基本分析大師都調升恆指合理值至三萬以上,
足見兩者的分別,亦証明世事如幻,並無合理!

引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 15:08 發表
講真,大市呢個位熊得去邊? 始終波幅仲係大型上落格局,其實無乜特別,何必升三兩千點就大叫牛,跌三兩千點就大叫熊?
另外請問何謂大形上落市?10000~32000?還是16000~25000?若果能分出,可以同大家分享下!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-23 10:37 發表
或者有部份人在市場上可以參考的技術指標認識不深,就如vhsi,但可借在下只是一名普通會員,閒來無事說說故事而已!
講起牛熊又是一故事話題,可以談談,股市走勢升市定為牛,跌市定為熊是道氏理論所創,以其兩種動物攻擊的動作形容 ...
不厭其煩,重溫大市解說..........

回復 47# redbutterfly 的帖子

係?原來你都係我fans,我唔冷靜咩?其實無野喎,見到D小朋友就好似有責任教佢咁,真係壞習慣,

十全+美內容識得轉上轉落,就好似大市咁又上又落,如果覺得出奇,會唔會係你既問題呢?點都好,小人

以「斷章取義」為本,在下只是吹吹水,講講古,對錯又點?不如你自已開個「大形上落市」,到時在下一定般場

發新話題