發新話題

假如熊是真的

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 15:29 發表

其實港股PE大約10,重要的是PEG不便宜,即是大行預測盈利倒退的,而獅子靠賣平保頂住盤數,係老美俾人係咁告…
CB 兄,若以PE 推測合理值,恆指是超值的,但以我輩學習技術分析的,就只能靠圖表,合不合理,公不公平就與我們無關,就如2011年的春茗團拜,MT SIR 亦指出大市將三沖

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 15:58 發表
CB 兄,若以PE 推測合理值,恆指是超值的,但以我輩學習技術分析的,就只能靠圖表,合不合理,公不公平就與我們無關,就如2011年的春茗團拜,MT SIR 亦指出大市將三沖 ...
金水兄:只是研究數據,PE 和 PEG的關系吧了!通過forum 讓師兄們看多些參考數據而己

斷片!
三沖

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 16:09 發表

金水兄:只是研究數據,PE 和 PEG的關系吧了!通過forum 讓師兄們看多些參考數據而己
剛才電腦斷片,
先感謝CB兄的分享,
再接MT SIR 推測三沖匯頂,狂牛將倒下,大市由近25000點跌至近萬六,跌幅近九千,而坊間一般基本分析大師都調升恆指合理值至三萬以上,
足見兩者的分別,亦証明世事如幻,並無合理!

引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 15:08 發表
講真,大市呢個位熊得去邊? 始終波幅仲係大型上落格局,其實無乜特別,何必升三兩千點就大叫牛,跌三兩千點就大叫熊?
另外請問何謂大形上落市?10000~32000?還是16000~25000?若果能分出,可以同大家分享下!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-23 10:37 發表
或者有部份人在市場上可以參考的技術指標認識不深,就如vhsi,但可借在下只是一名普通會員,閒來無事說說故事而已!
講起牛熊又是一故事話題,可以談談,股市走勢升市定為牛,跌市定為熊是道氏理論所創,以其兩種動物攻擊的動作形容 ...
不厭其煩,重溫大市解說..........

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 15:48 發表
其實我呢D寫小說的,間中會加插一D書本知識,就"假如"& "是真的"兩組解說,有智慧的人是會分的,而從小說加上科幻,即說明未出現,似沒有可能的,從字眼上就是智慧的存在,難怪一般凡人的思想是如此簡單,
從科幻小說的起點,早已料到必須穿 ...
冷靜少少~ 我講過D乜? 我淨係想講唔洗咁敏感個市好少少時就叫牛, 個市差兩個月就叫熊~ 僅此而巳, 有乜問題? 邊句有問題? 邊隻字有問題?

如果你喜歡唔係牛就熊既話, OK~ 咪當我無講過, 洗唔洗咁大反應?

反而你一見到我留言就話我乜野踩場乜野執死雞乜野侮辱自己智慧, 惡言相向, OK~ 無野好講。

不過我係度睇左一段時間, 見你每年都叫完牛又叫熊, 或者叫完熊又叫牛, 升穿一個位就叫上幾千點, 真係......~~~

仲有你個十全十美POST, 入面有幾個留言, 只係差一日半日, 方向可以轉完又轉~

仲有我都無對任何人作出惡言攻擊, 唔該有少少修養唔好隨便惡言相向, OK?

回復 47# redbutterfly 的帖子

係?原來你都係我fans,我唔冷靜咩?其實無野喎,見到D小朋友就好似有責任教佢咁,真係壞習慣,

十全+美內容識得轉上轉落,就好似大市咁又上又落,如果覺得出奇,會唔會係你既問題呢?點都好,小人

以「斷章取義」為本,在下只是吹吹水,講講古,對錯又點?不如你自已開個「大形上落市」,到時在下一定般場

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 16:38 發表
另外請問何謂大形上落市?10000~32000?還是16000~25000?若果能分出,可以同大家分享下!
其實我所講的牛熊,可能真係有出入的,

如小朋的智商,大形上落市8000~48000就正確,用分鐘圖或世紀圖就自行決定!今日好開心學習到~大形上落市!哈哈!

我上討論區,見到你既post唔代表係你fans, 正如我日日留意cy施政唔代表我係梁粉。唔好黎個美麗的誤會~ 有時我見到有趣既嘢都會望兩眼, ok?

你問我幾多點先係大型上落,呢個係小學生程度既問題,我答左你幾多千點又如何? ±誤差300點仲算唔算? 500點呢? 咁700點又點?

今年上下波幅只係向上幾個%向下十五個%都唔夠,呢個波幅幾乎年年都出現,半年時間你已經又牛又熊,如果係咁,咪年年都要反覆討論牛熊? 但有邊個牛市同熊市會係一年內完成?

好似上年你都係又熊又牛,咁請問你最終結論上年係牛定熊?

要講係咁多,你唔明就無法,就當我無講過。

發新話題