發新話題

期權硑究生~~~~~~贏多輸少?

雖然輸哂係1x點, 但係輸機會好高
引用:
原帖由 wil 於 2011-8-18 11:19 發表

呢個是否叫蝴蝶扣??
復雜,仲未識玩

引用:
原帖由 波佬 於 2011-8-18 13:24 發表

我做倉0個陣232c同234c 相差4x點....如果計埋put 0個邊就係87點.....
月初0個陣我兩邊做齊都只係500-600蚊按金, 因為係細期權....今天加上lp208+sp210 按金好似無乜加到.... ...
波師兄:
再煩您一下,請問月初開倉時期指大約幾多點?c/p是否點數相約?或是距ATM同樣格數?
我都幾欣賞師兄這個組合.
但如大市牛皮〔如7月份〕,有機會兩邊不到價,用咩方法救倉好?
多謝指教!

今天IV vs 時間值,真是一次理想學習機會

如果可以用數據計算出波幅令期權金之變化就好啦,唔如有無師兄幫到手呢?
SP 192 + SC 194 = 960點   如果星期一平開,將減時間值約100點再加IV 收縮;
而昨天做的200c/p 818點,今天以收市價計1075點,升257點+時間值約85點即共升342點(46.6%),而VHSI升9.58(31.3%)
但如果不減時間值,組合升31.41%與VHSI相若,又真係莫明其妙
如果下週一回來大市跌600點,VHSI 升至50點(25%),咁今天做的組合又是否升約240點呢?
但如果係咁計算此組合變成1200點,即組合之外在價值為1400點?
煩請有識之仕幫幫忙,或請各位師兄師姐一起研究吓

當你無任何裝備跳進這個衍生工具 / 期貨市塲,建議到澳門走走,買大細比較公平,贏面更高

引用:
原帖由 get 於 2011-8-18 17:40 發表

波師兄:
再煩您一下,請問月初開倉時期指大約幾多點?c/p是否點數相約?或是距ATM同樣格數?
我都幾欣賞師兄這個組合.
但如大市牛皮〔如7月份〕,有機會兩邊不到價,用咩方法救倉好?
多謝指教! ...
0個陣開倉仲係二萬二千幾點, 我做上下相差1000點距離, 兩邊差不多點數..
如果牛皮, 都無乜得救, 我開倉0個陣都會預左輸晒, 只係8X點, 不過估唔到會爆條咁大0既單邊...

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-8-18 09:11 發表
早晨felixhung hing,多謝是供策畧資料,相信ching 喺期權市塲是一位穩賺高手,這策畧涉及3個價位4個買賣,睇嚟我要跟ching 學習(升呢),此組買賣羸面甚高,最高利潤於#21200結算,袋足70+212+(200-152)=330 pts,結算低於#21400都可 ...
別誇獎,都係有個c hing教我,仲勁d係可響一日高位LP低位SP入到,套蝴蝶扣可免費或已賺住博結算多賺添。
win win win

回復 17# felixhung 的帖子

可以跟ching 的高手朋友學習,對我哋呢d初哥真係受益不淺,最難能可貴就係有一班ching 能分享其實戰經驗,有如波兄,雖然數+點利潤,但能以最低風險,驗証大市預期出界,穩袋嘅不止數+点利潤,穩袋嘅仲有呢次實戰經驗,恭喜,恭喜!

預期大市跌穿上次低位#18786後,如見大大仙GP底出現,或反彈於#20000結算,應以乜嘢策畧應付比較安全?
現在兩個問題 1.)大市方向    2.)買賣策畧-----------歡迎各位師兄師姐提供意見

Lc 198 @139 + SC 200 @94 -45   OR   +155

發新話題