27 123
發新話題

期權硑究生~~~~~~贏多輸少?

期權硑究生~~~~~~贏多輸少?

完成MT SIR 核心課程快接近一年,大部份時間只對大市升跌深入探討,現在回顧老師所教的太極期權心法,只能一知半解,希望未來時間能安排補課吧!
最近開始發覺,雖然從老師所教訊號,能夠大部份時間估中方向,但收獲又未必成正比例,甚至睇啱都要輸錢收塲,正因未能真正了解期權所至!所以睇市與策畧同樣重要!
現在部署一宗買賣與各位ching 分享,亦希望各位能給一點意見,1.) 推測大市,今天17/8 收市價#20156,估計大市於#21000以上結算(距離結算仲有9天,機會50:50)即有一半機會等如公平,只能從買賣策畧貼一點便宜,    a.)sp210 + lp 206 =934-639=最多賺295 pts,輸105 pts贏輸 3:1       b.)sp210 +lp208 =934-775最多袋159pts 輸41pts最高羸輸接近4:1。
以上只係初級研究生課程內容,希望各大師莫見笑

if assume close at >21000, also can do LC210x1 SC212x2 LC214x1 = 106x2-152-70, cost is 10 pts, max earn 200 pts.
win win win

回復 2# felixhung 的帖子

早晨felixhung hing,多謝是供策畧資料,相信ching 喺期權市塲是一位穩賺高手,這策畧涉及3個價位4個買賣,睇嚟我要跟ching 學習(升呢),此組買賣羸面甚高,最高利潤於#21200結算,袋足70+212+(200-152)=330 pts,結算低於#21400都可以話係穩賺, thanks

我都想分享下, 因我工作較忙, 不能貼市所以月頭做了sp 210 + lp 212, lc 232 + sc234, 付出了87點期權金, 博爆邊, 現在已有利潤
不過我因為工作忙, 再加上有少少技術理由, 所以想套野等到期結,  於是剛剛做了lp 208 + sp 210, 收150點期權金鎖住150-87=63點利潤, 換言之而家無論個市升跌我最少都可以嬴63點, 而如果期結在210 or 234 可以嬴夠263點

回復 4# 波佬 的帖子

早晨波兄,見你月初組合call的部份是否打錯,大市爆上23400,兩組扣都會輸錢,如果搏爆邊,我都係鐘情左右逢源,月初O.K兄一對相等價值的模疑組合,已經帶來非常可觀到潤!

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-8-18 10:31 發表
早晨波兄,見你月初組合call的部份是否打錯,大市爆上23400,兩組扣都會輸錢,如果搏爆邊,我都係鐘情左右逢源,月初O.K兄一對相等價值的模疑組合,已經帶來非常可觀到潤! ...
不是打錯, lc 232+sc 234, 如果爆上234, 呢套會win 錢, 當然最盡都只會win 200點再減去付出的期權金大約4x點...

回復 6# 波佬 的帖子

嘻!波兄唔好意思,係我攪錯,一復雜小小我就會亂

引用:
原帖由 felixhung 於 2011-8-18 00:11 發表
if assume close at >21000, also can do LC210x1 SC212x2 LC214x1 = 106x2-152-70, cost is 10 pts, max earn 200 pts.
呢個是否叫蝴蝶扣??
復雜,仲未識玩

引用:
原帖由 波佬 於 2011-8-18 10:41 發表

不是打錯, lc 232+sc 234, 如果爆上234, 呢套會win 錢, 當然最盡都只會win 200點再減去付出的期權金大約4x點...
Morning波師兄.
我亦同意如爆上234,這套會WIN錢,但為何付出是4X點,而不是87點呢?請指教.
另外,請問近來加了按金後,月初這套變成須要多少$,而今天加上LP208及SP210後,按金又是多少?  
THANKS.

引用:
原帖由 get 於 2011-8-18 12:05 發表

Morning波師兄.
我亦同意如爆上234,這套會WIN錢,但為何付出是4X點,而不是87點呢?請指教.
另外,請問近來加了按金後,月初這套變成須要多少$,而今天加上LP208及SP210後,按金又是多少?  
THANKS. ...
我做倉0個陣232c同234c 相差4x點....如果計埋put 0個邊就係87點.....
月初0個陣我兩邊做齊都只係500-600蚊按金, 因為係細期權....今天加上lp208+sp210 按金好似無乜加到....

27 123
發新話題