發新話題

完全股票期權操作手冊 (for 新手或玩開指數期權)

Thanks..good tutorial

不過short stock option 可能隨時被行駛...即係隨時被行駛接貨.成手都係貨....???

引用:
原帖由 floydhk 於 2009-12-1 11:11 發表
不過short stock option 可能隨時被行駛...即係隨時被行駛接貨.成手都係貨....???
早晨dear Floydhk Hing,
小弟多數的經歷是股票期權9成月尾才被Call貨,接貨(可能大户月尾舞高弄底指數股之故)。做股票期權真的有辣有唔辣, 比較返指數權,做錯stock options 就成手貨, (睇當時情況及其股票質素),基本上可守(熊市不能守), 或者把股票ShortCall (AT the money) 出去。而指數權, 2天前如入價, 基本上$50/点計數,轉倉也是比較困難,冇仇報呢

2日前大震,$140,137.5,135收了388, 再ShortCall $4.0($140), $5.5($137.5)出去, 計好條數, 真的可以守吓呢...

师兄,谢谢指点

CHC hing , 好高興認識你,我是新手,先我會學習你post的股票期權手冊,thanks

引用:
原帖由 chingnga 於 2009-12-10 15:28 發表
CHC hing , 好高興認識你,我是新手,先我會學習你post的股票期權手冊,thanks
Thanks dear Chingnga;
跟MT學期權可以了,我寫的只是期權一部份呢, 開倉,只賺,只蝕可以做到有系统,不慌不忙......

chc hing我報讀左MT SIR既太極期權.  唔知可以應用到股票期權嗎? 之前俾D牛仔, 熊仔, 輪仔食左唔小身家, 希望學多D期權知識唔好再輸咁多囉.

引用:
原帖由 yokito530 於 2009-12-29 17:48 發表
chc hing我報讀左MT SIR既太極期權.  唔知可以應用到股票期權嗎? 之前俾D牛仔, 熊仔, 輪仔食左唔小身家, 希望學多D期權知識唔好再輸咁多囉.
可以的。股票權簡單過指數權。牛熊係大户對冲咗,才賣給大家(所以未能有校對冲)。不過期權波幅大,要小心使用此等大殺傷力武器。大家可学多d並諗多d持性及跟牛能熊, Warrants 不同之處

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-30 17:44 發表

可以的。股票權簡單過指數權。牛熊係大户對冲咗,才賣給大家(所以未能有校對冲)。不過期權波幅大,要小心使用此等大殺傷力武器。大家可学多d並諗多d持性及跟牛能熊, Warrants 不同之處 ...
要說清楚些,指數權威カ大,10數張Long 對方向就似揸幾張大期(参考SP system對冲值)

相對地股票權因按金低,做多咗有時唔知(幾佰手都唔多覺),鋤得勁,冇錢接貨就危險

回復 1# chc499 的帖子

谢谢师兄指点

發新話題