發新話題

MAR 10 期指,期權

引用:
原帖由 lofu 於 2010-3-10 12:10 發表

Me look down too .......... 'goo' if reached 215xx and retrace, or drop below 5min 20/50/100MAs (these MAs are now screw together)

But, at this moment, I have a decision ..................
BUY??? LUNCH??? Hehe

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-3-10 11:57 發表
吾係...只在結算當日....因為我short左..MHI21800C0 @ 110....E+開始貼價....我想知...我等結算好定係斬好...
做大既可以沽到228c, 下次可以考慮下, 咁咪唔使咁驚囉!

淡友出一下力又俾好友推返上d, 好似大家都瞌緊眼訓, 睇下邊一邊掛住訓唔做野....

頂佢, 呢個星期波幅500點都唔夠, 仲小過上星期, 吹Q脹, 仲諗住今個星期有野睇, 點知悶死左

引用:
原帖由 ken2003 於 2010-3-12 12:12 發表

可能下午急跌500點呢!
係就好d, 或者升500點都得.....不過有好多人會赫親

Good Morning and thx OK hing!

引用:
原帖由 ken2003 於 2010-3-17 10:23 發表

唔知大家有無進賬, 我個倉 floating 進脹了差不多10%

再為大家祝福, 贏到月底.
噢..我要加油啦...我得7.5%

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-3-17 12:27 發表
甘又吾多...因為我係超新手....想試下學以至用.....所以short左一張MHI21800C0@110.....再LONG左一張MHI23000C0@32
因本人資金甚少....故吾想有太大的投資損失......
而家218c都係160點左右, 你都係輸$500, 加上230c果張可能要輸$320 (82點), 除非你唔平住, 但如果個市唔係連續幾日gap up, 你張230c都唔好諗住可以幫你嬴返.....
如果你而家先黎追月, 你要付出大約115點, 即係話結算在21715樓下你就輸曬115點+230c既32點=147點, 你諗諗喇

當然, 如果結21800以上咁係就嬴85點-32點(230c)=53點.....

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-3-17 13:36 發表

明解.....不過我計過追21600....如果個市到結算日都吾低過21800....應該可能賺到小小.....因為216可以cover218的損失多200點....小期係10蚊....即有2000蚊去cover option premium ....吾知我甘計有無錯???...再請 ...
你要減成本115點, 即你嬴得85點, $850 only!
仲要睇下張230c可以幾點平到喎, 如果唔係輸多32點, 得返$530嬴!

我同意其他師兄講, 先拆扣, 再睇今次升浪如何再扣過. 如果係我, 我會平咗218c先跟住sc222@65點左右, 再上就再加多一張, total兩張等結
但當然要睇會唔會升穿d阻力位啦, 如升穿就要認輸止蝕離埸啦

補充下, 如有壓力我會咁做, 實際情況係我唔會做野住, 因估計高位係咁上下

發新話題