發新話題

MAR 10 期指,期權

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-5 21:39 發表

其實你望一望個margin requirment就知呢個差不多肯定不是扣.  以$838,550的margin 計, 及一套扣的margin大概$40,000左右計, 這裡只有20-21套, 每套可賺200-300點計, 渣到尾都係300x50x21 = $315000.  但頭幾日已有 ...
一套扣唔使$40,000呀, 除非係nake既同埋係近價啦
我做左3套都係~$30,000左右

如果$30,000x28陪=$840,000差唔多風雲兄既margin, 我而家既利潤x26陪都有$127,000喎! 所以做扣都有可能既

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-6 16:52 發表
剛試左一個扣, May10, LC22800/ SC22000/ SP19000/ LP 18200, 一套都要$30000多, 可能我o/s的倉位影響到margin但我覺得無可能將$10000的margin變到要$30000左右.

莫非你們的range很大, 可能賺得幾十點, 所以個margi ...
我個套係178lp/188sp + 226sc/234lc
你試個套係五月, 會唔會有唔同呀? 我未試個唔做即月!!

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-7 18:45 發表

誇期按金都是數千元, 不會有這樣大的分別.  個分別應該是你個range超闊, 達3800點.

其實想問一下, 雖然穿18800/22600的機會今個月不大, 但若果真係升到附近水平, 你會點做?  贏盡為179點, 最大虧損-621點, 若升到 ...
哈哈,  你試嗰套都3000點啦, 同我3800差唔得好多呀??
我都唔敢話我做呢套扣好安全, 不過估計今個月收應唔會超出呢D價! 我係講收市價, 始終都仲係月頭, 而家睇仲係有可能是但一邊有機會到
我唔排除會先平倉, 未必會等月尾結! 至於你想知, 如到左價會點做? 方法係有, 而其中一種就用太極期權心法囉!

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-8 10:29 發表

Thanks 基哥, 當然800點不是多好多, 即月都是一個問題, 你short個range delta超細, 個margin當然唔多, 即月爆過你個range機會細, 你margin少好多係正常.  

我明白你講expiry day個收市價, 來日方長, 個range未必 ...
其實我都想問你係點試用幾多margin?

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-8 13:35 發表

唔難, 在sptrader入面, 開一套扣, 但全部inactivate order, 但係個margin會照扣, 咁你就知margin要幾多.

不過空倉先最準, 你知啦, 個margin用span計, 你有O/S position會影響net delta, 個span計出來的margin會好 ...
咁試係唔得架, 因為你放左short, 再放long, sptrader係唔會扣返按金俾你!!
要真係做左, 你先會見到按金係$10,000左右!!!

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-8 18:21 發表

明白, 我通常係做short strangle, 唔做扣, 所以好少會long黎封底, 但我永遠會預鬆o的margin, 慎防有變, 但係你至少要有o個個數先, 先short到兩邊call/put, 係咪? 你覺得要封底時, free番margin, 做下月或者點樣都 ...
如果咁就要先long後short, 咁就算得$20000按金都可以做到一套! 但當然我都唔recommend咁做! 我同你一樣, 會預留多d按金, 好似我而家只係用左25%左右, 仲有75%margin

補充一下, 如果個價唔係一千點, 就唔使$10000按金咁多

21400 go go go, 打下氣先

引用:
原帖由 wai-wai 於 2010-3-10 11:36 發表
C伙同基hing對台
help淡yau打下氣20900down,down,down
no problem wor, 升上d我加call spread之麻
跌返落去我仲開心喎

發新話題