15 12
發新話題

新手入行....求各位多多指教

新手入行....求各位多多指教

大家好....我叫David.....係一個學生.....岩岩今日上完MT sir "太極期權"....覺得好好....對期權多左了解....不過我因為仲係有D一知半解....加上無實戰經驗.....我吾敢草率投資.......希望MT sir和各位同學可以幫下我....我既短期目標吾係好高.....只想在"波動相位理論課程"開始前...賺到學費......我想學以至用......最終目的係....賺夠大學學費....希望可以減輕家庭負擔....

我既財政狀況係..只有.一個中國銀行沒有最低結餘既戶口....內有11,000元港幣(亦係我全部身家)....現在並無任何投資.......

我上堂時...見到有分short & long....我甘少本金...係吾係吾可以做short架???....如果係....我係吾係只可以等月尾既動態時間值爆升先long丫...???我之前問過....銀行係無指數期權&股票期權...甘我要去邊間證券行開戶口好丫...???

請各位仗義相助....拜謝.....

是的,你最好每天看rider hing 的每日分析及 ok hing 的走勢提示 ,另自己知道市場的方向,看看有沒有機會。或炒 ok c hing 介紹的股仔先,

你可以去d細股票行開戶先, 咁可以做到期指期權! 不過你本錢唔夠, 我諗最好用long短抄先.......唔好做short住

David兄, 難道你就係阿sir話你咁後生就學期權個位??

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-2-7 21:32 發表
大家好....我叫David.....係一個學生.....岩岩今日上完MT sir "太極期權"....覺得好好....對期權多左了解....不過我因為仲係有D一知半解....加上無實戰經驗.....我吾敢草率投資.......希望MT sir和各位同學可以幫下我....我既短期目標吾係好高.....只想在"波動相位理論課程"開始前...賺到學費......我想學以至用......最終目的係....賺夠大學學費....希望可以減輕家庭負擔....

我既財政狀況係..只有.一個中國銀行沒有最低結餘既戶口....內有11,000元港幣(亦係我全部身家)....現在並無任何投資.......

我上堂時...見到有分short & long....我甘少本金...係吾係吾可以做short架???....如果係....我係吾係只可以等月尾既動態時間值爆升先long丫...???我之前問過....銀行係無指數期權&股票期權...甘我要去邊間證券行開戶口好丫...???

請各位仗義相助....拜謝.....
David兄嘅心態正確 , 喺未有一定把握之前, 切忌操之過急; 證監都叫大家"先求知, 再投資", 入市前唔做足準備, 好容易成為大戶嘅點心、弄巧成拙...

上堂"習武"係緊要, 但正因為學好"武功"好重要, David兄更加要有耐性, 正所謂"財不入急門", 慢慢儲錢上堂學好"武功", 到真正入市先會更有把握...

正如小弟之前講過, 投資係一生都會做嘅事, David兄仲咁後生, 股票市場永長開, 喺期權嘅世界, 何愁錯失一時嘅賺錢機會?_?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 good88 於 2010-2-9 14:11 發表
是的,你最好每天看rider hing 的每日分析及 ok hing 的走勢提示 ,另自己知道市場的方向,看看有沒有機會。或炒 ok c hing 介紹的股仔先,
thx for your advice....i will do that....

引用:
原帖由 基哥 於 2010-2-9 16:44 發表
David兄, 難道你就係阿sir話你咁後生就學期權個位??
哈哈....正是小弟....叫我david可以啦....多多指教

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2010-2-9 20:33 發表

David兄嘅心態正確 , 喺未有一定把握之前, 切忌操之過急; 證監都叫大家"先求知, 再投資", 入市前唔做足準備, 好容易成為大戶嘅點心、弄巧成拙...

上堂"習武"係緊要, 但正因為學好"武功"好重要, David ...
誇獎啦.....我都知道欲速則不達.....我之所以.....上課...就是想減少....時間上及資本上既損耗......不過...我都知...什麼是等價交換....明白咩係...無免費午餐....所以....我想用學費和努力作為代價.....去換取我想要的目的.......我本人在學...無業....家境仍較清貧.....本人資金收入很少....每月最多只可save$400.....按此增長實是太慢.....故想用投資增值.....我吾太想借政府錢.....因為話就話免息...不過三年之後...就起息.....所以我想可以學以至用......靠自己既學識....解決自己既問題......我想在考完高考之後....4月左右...就開始進攻.....

不過...現在我交左學費....就會減少投資本金.....所以我想在上堂前可以賺到下期學費.....

加油,預祝你越戰越勇,越賺越多.
套一句阿SIR的話,當你賺到錢時,記得要多做善事,回饋社會

回復 8# davidchkchk 的帖子

加油

15 12
發新話題