17 12
發新話題

開於股票期權買賣問題

開於股票期權買賣問題

Chc499 師兄,

小弟是新手,現有以下問題請教,
假設我手上有一手港交所(100股),16日現價 137.5元,
如果我而家做 short call 12月份 at 135,
根據港交所網上報價是:4.49 (約)

合約買入價賣出價最後成交價最高最低成交量上日結算價變動上日未平倉合約
C Dec-09 - 135.004.364.574.494.494.491304.83-0.341,556

我係未即是收到 449 元期權金。
如果12月底隻 388 below 135元,我就袋袋平安,
或如over 135 元,就比人 call ,即是變相沽左 139.49 元,
比現在時價137.5 還高,(當然月底可能高過 139.49)
請師兄解釋一下,謝謝。

我都係非常新手呀, 都好想知多D有關"股票期權"既資料.  仲有想問吓, 有邊幾間證券行有得做"股票期權"?  因為我做開的"英X"冇得做.  咁我如果去上左"太極期權"咪要出去第二間開A/C?  邊間好介紹呢?  謝謝各位.

[quote]原帖由 nightowl 於 2009-12-16 15:17 發表
Chc499 師兄,

小弟是新手,現有以下問題請教,
假設我手上有一手港交所(100股),16日現價 137.5元,
如果我而家做 short call 12月份 at 135,
根據港交所網上報價是:4.49 (約)

合約買入價賣出價最後成交價最高最低成交量上日結算價變動上日未平倉合約
C Dec-09 - 135.004.364.574.494.494.491304.83-0.341,556

我係未即是收到 449 元期權金。
如果12月底隻 388 below 135元,我就袋袋平安,
或如over 135 元,就比人 call ,即是變相沽左 139.49 元,
比現在時價137.5 還高,(當然月底可能高過 139.49)
請師兄解釋一下,謝謝。

Dear Nightowl
   (嚴格d講,沽咗Call,唔係即時收權金,只是你有機會賺到所收的權金,一切以平倉後計或月尾自動結算。)但策略上, ShortCall $135(入價權)加$4.49是等如以$139.49沽貨(但未計手續費ShortCall加沽股票手續費約$100+$100元,只沽一手不太着數)。沽入價權表示對後市睇淡,要錢唔要貨或覺得以此價賺夠。

PS, SHORT CALL 看似簡單,想深一層,投行的Accumulator, ELN, ELI..都係靠呢吓揾食.....

引用:
原帖由 yokito530 於 2009-12-16 16:27 發表
我都係非常新手呀, 都好想知多D有關"股票期權"既資料.  仲有想問吓, 有邊幾間證券行有得做"股票期權"?  因為我做開的"英X"冇得做.  咁我如果去上左"太極期權"咪要出去第二間開A/C?  邊間好介紹呢?  謝謝各位. ...
Dear Yokito530:
上网查吓"股票期權",就出了一些公司名, 不好開名, 有大(複),(非腊), (申虹X), (至褲)..耀(財).......
以上全部跟我冇關係, 如果上咗課,就可以開户口試玩,實習跟學習一樣重要的,(細細地兩三手玩吓,領略吓期權的特性,賺錢唔係最重要, 首先執返d學費可以)。之前有网友問相同問題,最好有朋友玩開, 就跟佢開户口好了。 小弟多數星期三晚參加MT的選股Party,到時可再問我.......
小弟的期權知識,除了,就是返來的。(冇可能乜都唔做,亂UP?)

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-17 04:14 發表

Dear Yokito530:
上网查吓"股票期權",就出了一些公司名, 不好開名, 有大(複),(非腊), (申虹X), (至褲)..耀(財).......
以上全部跟我冇關係, 如果上咗課,就可以開户口試玩,實習跟學習一樣重要的,(細細地兩三手玩吓, ...
謝謝CHC兄.  我試過星期三去選股PARTY.  但係唔知邊個打邊個囉.  睇落個個都好似識咁, 咁我去點樣可以認到你呢?

引用:
原帖由 yokito530 於 2009-12-17 14:45 發表

謝謝CHC兄.  我試過星期三去選股PARTY.  但係唔知邊個打邊個囉.  睇落個個都好似識咁, 咁我去點樣可以認到你呢?
我多數坐後面, 找OK Hing(坐电腦枱那後生仔),也可以呢..

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-18 10:31 發表

我多數坐後面, 找OK Hing(坐电腦枱那後生仔),也可以呢..
我比較怕羞, 我都坐到好後呀.  門口位呢, 哈哈

各位師兄,

想請教一下, 暫時看這裏多是做單邊 short call 或 short put, 想請教, 如果我同時為一隻股票做 short call short put (例如 看和黃升不穿 $55 跌不穿 $48), 會有何種情況發生, 我的保證金會否失預算?  我巳在 south china 開左股票期權戶口, 但因資金不多怕保證金會被 call 入數..

謝謝..

引用:
原帖由 PatAu 於 2009-12-30 09:06 發表
各位師兄,

想請教一下, 暫時看這裏多是做單邊 short call 或 short put, 想請教, 如果我同時為一隻股票做 short call short put (例如 看和黃升不穿 $55 跌不穿 $48), 會有何種情況發生, 我的保證金會否失預算?  我 ...
Dear PatAu
關於按金問題, Short Call, Short Put 一齊做就平d(只要價高的按金即可)。 小弟未做過13, 照睇可上$53.6-54,到時Short Call。因睇唔通指數,SC, SP一起博博吓賺時間值,但時間值不多...失預算是走單邊,到時按金升,平倉貴。$2-3上落就不怕

沽出股票期權

chc499 hng, 你好,
我有關於股票期權的問題想請教你, 希望你給予意見指正呢!
1) 假如我想去short長實以收取premium時, 現價100以下時, 我應該去short 100或是95會比較好呢?
2) 當長實在95-97之間徘徊時, 100put應該比95put的期權金高一些, 對嗎? 所以去short 100put是否正確呢?
我的思維還停留在以short是認為該股票不會低於該行使價格, 所以以該價格以下去short, 收期權金就會較為安全, 萬一被行使, 就準備現金去接貨,  這是我所認知的。
不過, 我見有一例子是當長實於95-97之間時, 去short 100 put (因他認為不會再低於95或以下)收取高期權金, 待正股升接近100以下時就平倉, 這個方法對嗎? short 95 put和short 100除收期權金不一樣之外, 還有那些不同呢?
謝謝!

17 12
發新話題