發新話題

AUG 11 期指,期權

窄幅行zzzz....無野好做,

新手上路
MT Sir 教導 IV 高時最好做 SC or SP
前幾天在 IV 高時發現 12月期權 10000 點有成 200 點期權金,再 check 下按金只雖要幾千一張
我估個市唔會跌到 10000 點,未到 15000點,政府應該就會入市做野,所以就膽粗粗做左 10 張
今日就縮到 5x 點................
發現期權的威力好勁
當然 MT Sir 的教導出色先得
現在仲要努力學習,我想問下師兄現在食糊好定等到 12 月自己結好 ???

引用:
原帖由 wil 於 2011-8-12 10:41 發表
新手上路
前幾天在 IV 高時發現 12月期權 10000 點有成 200 點期權金,再 check 下按金只雖要幾千一張
我估個市唔會跌到 10000 點,未到 15000點,政府應該就會入市做野,所以就膽粗粗做 ...
short196P+200c 約1000pts

今日又似唔似GP呢?

引用:
原帖由 wil 於 2011-8-12 10:41 發表
新手上路
我估個市唔會跌到 10000 點,未到 15000點,政府應該就會入市做野,所以就膽粗粗做 ...
膽粗粗....

回復 925# wai-wai 的帖子

哈哈..........真的
試下分析,見大仙 #3破#2,1分鐘出現金鐘罩,破零線,有機會回落
阻力位 19665 ..... 19600

恒生指數公司將於今日收市後公布季度檢討

星期五 12/8/2011
美國 22:30 零售業銷售額 (與上月比較)
美國 23:55 密歇根大學(UoM)初步消費者信心指數

引用:
原帖由 wil 於 2011-8-12 11:19 發表
哈哈..........真的
試下分析,見大仙 #3破#2,1分鐘出現金鐘罩,破零線,有機會回落
阻力位 19665 ..... 19600
Is it #1 3 phases bottom (MOC / Small Sin / Tai Sin)

TRP + MA @19760

今天又有機會15分鐘圖#2GP+TRP20破50,希望成立啦,等咗好耐啦!

發新話題