發新話題

FEB 11 期指,期權

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-2-21 21:27 發表

首先答咗大戶兄一半問題先,put 通常會比call 貴嘅原因可視為風險管理問題(1).掃貨真金白银成本高,而沽貨就可以借,up一句就得勒
(可能) (2).歷史以嚟只見過急跌over 10% 從未試過急升10%,咁嘅答案行得通掛:s ...
大戶係我的目標/理想境界,現時可稱為藝名,實為學徒(Donald Trump個隻, 因為有大師級師傅+優秀師兄們教路),仲要係Junior個隻,好多嘢都未到家,未有料到,小弟自問勝在意向夠強,滿腔理想!肯學肯試,不恥下問~成日都問d 傻豬問題,多得ching們無私教育/點化。我問100個問題,得到2個答案已經賺左!更何況大多數都有問必答~ 有d感動~
Tsui兄你又笑我這個臨記~~~

回復 921# 我要做大戶 的帖子

咁多c hing 未瞓,大戶兄唔好意思呀 其實我好希望喺度大家能賺錢之餘,互相勉勵,賺埋一點點歡樂,冇咁大壓力嘛!如有不是請見諒,祝你早日成大戶

引用:
原帖由 choiml 於 2011-2-21 20:42 發表
我 有個新 手問 題。。。有無 ching知 道 點解ATM 毎邊 開扣( eg . ATM 23400 , C/ P 各距3000 點遠 期,點 解 Put 的點 數會多 CALL咁多 ?) eg. Put 350點 ,Call 得 150點;??? 如 果係咁 ,各 位ching 有乜好 方法 去 平 衡突 ...
迷思迷思~

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-2-21 23:17 發表
咁多c hing 未瞓,大戶兄唔好意思呀 其實我好希望喺度大家能賺錢之餘,互相勉勵,賺埋一點點歡樂,冇咁大壓力嘛!如有不是請見諒,祝你早日成大戶 ...
Tsui兄快d轉全職,支持您!
以你的技術+分析力+對投資的熱誠,出面d老闆請唔起你,因為你的技術可能好快去到天價~(說真的)
做你師弟,榮幸~~~

回復 924# 我要做大戶 的帖子

過獎啦大戶兄,其實我仍係實習階段,而你比我感覺可以話前途無可限量,好多時見你嘅發表都中丫,今日上午你都睇到有一插呀!我慶幸拜到名師,亦能喺option-king 度跟咁多大c cup ching 學嘢,就今日為例就有ken 兄可以示范波幅短炒嘅例子,亦有神槍手jimpa 兄通知訊號,day low 亦於收市前出現,真係好荣幸 真係要瞓啦,明日再傾

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-2-21 22:30 發表
今日高開市後第一次試冲三角形項部23570即全日高位,下午3:06分第二次高位為23558,其後第三冲下午3:25高位為23551,大家亦好明顯確認所講嘅三角形頂部,既然三冲匯頂不破就要向下尋底 3:30後向下尋底下破第一組三角形,接近 ...
我試下估下, 不過我是超低班, 見我在 23450牛已知一二 ^^".
剛查了牛熊量分怖, 近熊有減持, 而近牛增加 (不過有些仍未UPDATE), 暫睇明天或後天可能都會到 23180 附近, 而高位明天未必到 23580, 但明天好似有 23600 近熊出世, 有什麼啟示? 就要睇明天各大大即市分析了
本人只是支持 TSUI HING 亂估一場, 純粹志在參于支持, GN & SD ALL C HING

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-2-16 16:03 發表
同意, 1hr見#2X3, 23300 & 22400似乎比較關鍵, 破任何一邊看來都威力驚人..

如能見大成交上破23300水平, 對稱先看23550水平丶MX目標看24000水平..
各位早晨!

上星期五(2月18日)期指高見23616點回落, 昨日(2月21日)回試20天移動平均線(約23419點) & 50天移動平均線(約23420點), 低見23431點..

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 927# OK~ 的帖子

早晨O.K hing !今日見到你真係好勒,又可以繼續跟你學嘢

引用:
原帖由 loveiso5 於 2011-2-22 00:10 發表

我試下估下, 不過我是超低班, 見我在 23450牛已知一二 ^^".
剛查了牛熊量分怖, 近熊有減持, 而近牛增加 (不過有些仍未UPDATE), 暫睇明天或後天可能都會到 23180 附近, 而高位明天未必到 23580, 但明天好似有 23600  ...
loveiso5 兄早晨,多謝你嘅答案,結果將會於收市後供佈 請留意賽果,其實玩期權着數過牛熊証嫁,尤其是臨結算前幾日,
睇啱方向分分鍾可賺10倍8倍嫁!

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-2-22 05:48 發表

各位早晨!

上星期五(2月18日)期指高見23616點回落, 昨日(2月21日)回試20天移動平均線(約23419點) & 50天移動平均線(約23420點), 低見23431點..

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
OK兄!見到你太好啦~~~

好掛住你呀!!!做乜琴日唔見你online???
係咪因為感冒???要乖乖地睇醫生呀~~~
我們要財多身子好!

發新話題