發新話題

FEB 11 期指,期權

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-2-21 16:18 發表

???高手講嘢真係深奧~~~~~
day low??? (整日trend的支持位???)
我太low b, get唔到.........~~~~~
大戶兄我唔係高手呀!
因今早沒有看市!下午回來後只是短炒即市
c hing 說得冇錯10:08是即市day low,(因只是開市頭10分鐘,但留意到當時ma線,唔多真確)
所以當平第1張sell時,說明第2張會睇穿唔穿23450-420
而11;02-05min day low支持比較有力/point(只是說即日)

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-2-21 16:51 發表

大戶兄我唔係高手呀!
因今早沒有看市!下午回來後只是短炒即市
c hing 說得冇錯10:08是即市day low,(因只是開市頭10分鐘,但留意到當時ma線,唔多真確)
所以當平第1張sell時,說明第2張會睇穿 ...
有嘢傾就唔走住,wai 兄成日見你密密食真係開心,睇嚟而家平哂倉今晚就輕鬆得多啦,
唔知你點睇聽日個市呢?比d意見好嗎

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-2-21 16:59 發表

有嘢傾就唔走住,wai 兄成日見你密密食真係開心,睇嚟而家平哂倉今晚就輕鬆得多啦,
唔知你點睇聽日個市呢?比d意見好嗎
只係估下ja...
如果明早高開於23540之上,有機先上試23650阻力
相反如低開23440之下,先睇23380-350支持力,
如23350失守,下一個支持位在23180

回復 913# wai-wai 的帖子

多謝你意見,今日走勢應落唔落,睇嚟大戶正部署大殺一方,但因臨近結算,大戶亦希望維持於某個最有利嘅位置,結算完之後再殺,但離4日變幻莫測,大戶未必如願,如果明日高開,或末必能見你首目標,多謝指教

我有個新手問題。。。有無ching知道點解ATM毎邊開扣(eg. ATM 23400, C/P各距3000點遠期,點解Put的點數會多CALL咁多?) eg. Put 350點,Call 得150點;???
如果係咁,各位ching有乜好方法去平衡突然單邊市的風險?
萬分感謝!

引用:
原帖由 Jinpa 於 2011-2-21 12:27 發表
1hr圖#2快下穿虛線,若然,將發展成三相同步。

大大仙正在行DCC,大仙可能以CLM配合。

下午首看今早餘下之下跌裂口23555-23580為上升主要阻力。

加上日圖初步確立上週五為時間力量pq共振點之地位,相信下午才見day low。 ...
Jipa兄,昨天見到您真人,好開心!日日睇您的分析/資料,第一次見面也有親切感!可能睇慣睇熟的原因.....haha~
小弟睇日圖走勢未明,見到20,50,100那埋想穿加上大圖似從頂回落,看似反覆徧淡。。。
由於技術太太太"幼亂", 想請教ching對以short為主的我/同學仔,今個月有什麼忠告&意見以供參考?

我 有個新 手問 題。。。有無 ching知 道 點解ATM 毎邊 開扣( eg . ATM 23400 , C/ P 各距3000 點遠 期,點 解 Put 的點 數會多 CALL咁多 ?) eg. Put 350點 ,Call 得 150點;??? 如 果係咁 ,各 位ching 有乜好 方法 去 平 衡突然 單邊 市的風 險? 萬 分感謝

ching
遠期期指通常低水幾百點,唔知有冇影響呢!

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-2-21 20:12 發表
我有個新手問題。。。有無ching知道點解ATM毎邊開扣(eg. ATM 23400, C/P各距3000點遠期,點解Put的點數會多CALL咁多?) eg. Put 350點,Call 得150點;???
如果係咁,各位ching有乜好方法去平衡突然單邊市的風險?
萬分 ...
首先答咗大戶兄一半問題先,put 通常會比call 貴嘅原因可視為風險管理問題(1).掃貨真金白银成本高,而沽貨就可以借,up一句就得勒
(可能) (2).歷史以嚟只見過急跌over 10% 從未試過急升10%,咁嘅答案行得通掛 至於平衡方法呀!期權我未到家,不過應該跟大戶一樣貴買貴賣掛,你個名係大戶,咁都要問我哋d散戶,玩嘢咩

實後檢討(馬後炮)時間

今日高開市後第一次試冲三角形項部23570即全日高位,下午3:06分第二次高位為23558,其後第三冲下午3:25高位為23551,大家亦好明顯確認所講嘅三角形頂部,既然三冲匯頂不破就要向下尋底 3:30後向下尋底下破第一組三角形,接近最底位收市。
明日或留意最大一組三角形嘅頂底,重要三角形嘅阻力約23588,支持為23335,相信明日會有突破嘅發展。明日3個阻力區為 1 )23470
2)23540    3).23588  但相信成功上破機會......大家諗吓
跟住講支持位 1).23431   2).23335   得兩個 即3比2    上升阻力大過支持 如果真係下破首支持23431嘅量度跌幅計會到23260,目標已穿三角形底部. .....其後走勢大家再諗諗,或者大家一齊玩,估中得神祕禮品一份 (1) 升 10分  (2).跌 10分   估中高位加10分 ,估中低位亦加10分,
估中收市價將所得分數雙倍計,即60分為滿分,而每位滿分嘅 ching 可得神祕禮品雙份 明日上年9:45截止

明日上年9:45截止

係米...明日上午截止....

發新話題