發新話題

DEC 10 期指,期權

回復 840# 基哥 的帖子

基哥!!小時圖正築底而未有見底訊號,30 同15分鐘 都有,忍耐吓聽日應有答案

我都LONG左PUT即月220,48點

現似行b反彈浪 ,目標22850左右,如大成交突破此位,
期指再行上試23020-80阻力
c浪仍有機會下試22200

***明天如高開高走,不再穿22600位
應可確認行b反彈浪***

以上只個人guess......

補充一點....如b浪反彈強勁,c浪回調未必會深
且我看期指年結位  ....正和現在大市走勢相反

我都覺得個市好奇怪,好似上次殺22800肥牛後無趕盡殺絕,仲比227d肥牛瘦身走,今次22400一樣,

比行駛價多殺10點,唔似佢哋嘅作風,唯一解釋係中外對陣,外資贏之餘殺唔盡,所以明日再試插22200d位,

留意大戶所做橫行區後之沽貨訊號,但到價嘅機会唔係咁大,低位留意買入訊號做兩面

無驚無險又到 20 號, sp 216 仍然唔覺得有危險, 如感到不安可先平倉, 因時間值不多了

從日線圖看, 此跌浪時間剩餘不多了, 最多只剩 0-2 日, 詳細唔講了, 講左會俾板主 delete 的
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2010-12-20 21:44 發表
無驚無險又到 20 號, sp 216 仍然唔覺得有危險, 如感到不安可先平倉, 因時間值不多了

從日線圖看, 此跌浪時間剩餘不多了, 最多只剩 0-2 日, 詳細唔講了, 講左會俾板主 delete 的 ...
仲未見淡友平倉,可睇多幾日,或者食下快餐

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-16 15:44 發表
其實上星期MT Sir跟同學們在堂上已在討論上星期某日見期指見大成交, 此成交可能是對沖230SP, 而昨日下午開市時亦見期指1分鐘成交了3000張, 因此12月有機會在23000之下結算..

以下內容需要回復才能看到

短線而言, 以日線圖看, 雖然稍破對稱目標, 但今日是下跌時間縮減目標, 而Mr. Gann於今日(12月16日)亦有一時間, 如明日後再下破今日低位, 則下跌力量有所擴張, 下行目標約22380-22400水平..
各位早晨!

昨日(12月20日)期指下破22490低位, 並下試下行目標約22380-22400水平, 低見22367點反彈, 下午高見22742點..

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2010-12-20 09:51 發表
琴日上完太極期權心法 希望快D可以上核心課程 希望快D搵到學費
歡迎Hsi兄同學
財不入急門, 打好基礎再下山挑戰木人巷, 學費遲早賺回來

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2010-12-20 11:46 發表

中午前仍会繼續橫行,lp 先食糊,sc 可繼續觀望,等訊號
高位沽時低位走, Tsui兄果然高手..

發新話題