發新話題

APR 12 期指,期權

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-26 10:32 發表

咁唔正常 ?????  咁 delta 如何? 應該都係 0.5 吧...206 c/p
若現在要跟206C相若Delta的Put倉, 便要選擇ITM的212P了
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 771# OK~ 的帖子

ok ching, 咁唔正常 bor, 等價的 C/P, delta 應該都係 0.5, 沒有理由不相等, 因為 IV 會影響期權金的

15 min 似造頭肩頂嗎?

大仙見#2X3亦見PC,下午或出現急跌?

引用:
原帖由 KM88 於 2012-4-26 10:12 發表
50 ma = 20958
last day high = 20770

10 ma = 20727
20 ma = 20648
last day low = 20563
10 ma support 2 times

旱前反彈上21092後趨勢又再改變,同時再見紙五,MA.準備埋位,訊號有可能見金鐘!
有機會完成DCC.

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-4-14 16:06 發表
須然昨晚外國及adr差,但反彈剛開始尚未完結,或B後見C
有可能已見C

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-4-26 11:18 發表
旱前反彈上21092後趨勢又再改變,同時再見紙五,MA.準備埋位,訊號有可能見金鐘!
有機會完成DCC.
請問師兄所指是  大時代? 大大仙?

引用:
原帖由 WALTERX 於 2012-4-26 11:30 發表

請問師兄所指是  大時代? 大大仙?
c hing!呢d術語唔可以度解釋,或入去實戰區走一回吧!

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-26 10:45 發表

ok ching, 咁唔正常 bor, 等價的 C/P, delta 應該都係 0.5, 沒有理由不相等, 因為 IV 會影響期權金的
指數升跌、IV、Delta等因素都會影響期權金的變化

就以即月ATM 208C/P為例, 208P現價約130-140點, 而208C只有64-67點

兩者IV相差若7%, 而Delta更相差近21%, 因此等價的C/P, Delta未必都是0.5, 或需看其他的因素影響令Delta變化
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

發新話題