發新話題

JAN 12 期指,期權

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-30 15:00 發表
呢的市, 有冇諗過做呢個 pattern, SP188+SC180

雖然點數或有差距, 但SP188 & SC182的Delta會否比較相若?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-30 15:00 發表
呢的市, 有冇諗過做呢個 pattern, SP188+SC180
咁做會唔會化簡為繁!?做sp180+sc188咪一樣

回復 61# OK~ 的帖子

我沒有看 delta, 我只是在諗, 1月份個市人人都覺大波幅, 會否又是好淡角力, 在萬八附近結算呢? SC188 + SC182 都可以, 回報會更高, 但防守力就會降低

回復 62# 基哥 的帖子

一言驚醒夢中人, 謝謝 ching

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-30 15:22 發表
我沒有看 delta, 我只是在諗, 1月份個市人人都覺大波幅, 會否又是好淡角力, 在萬八附近結算呢? SC188 + SC182 都可以, 回報會更高, 但防守力就會降低
因時間值的特性關係, 其實小弟認為做OTM的會比較好 & 較多

回復 65# OK~ 的帖子

而且個 price spread 細好多...成交也多, 最驚 short 了, 個 IV +

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-30 15:35 發表
而且個 price spread 細好多...成交也多, 最驚 short 了, 個 IV +
是的, 最近IV處低水平, 大市可能等待同Trend

月中才上 TRP, 月尾看看有否時間上埋 Bible

大仙見M-PC, #2B3有機會形成SBO向下, 反彈過後即市或要向下走一回

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-30 15:45 發表
月中才上 TRP, 月尾看看有否時間上埋 Bible
個人認為Bible是必修課, 敬請抽時間上

發新話題