發新話題

OCT 12 期指,期權

引用:
原帖由 CB900 於 2012-10-22 13:48 發表
217-220 熊有四千幾張期指,看來想過倉時一鋪殺!
看來真係想咁做!

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-10-23 22:04 發表
你呢?睇番自己啲帖,月頭輸到月尾,
係呀!我手上有20張long call, 有幾倍利潤,仲有好多股票响手,你呢,月頭輸到月尾,
乜都斬哂啦 我啲技術咁高,未驚過
你呢啲咁嘅品種,係識執嘢,...............臭臭呀! ...
out hing 我真係唔想暴露自己有d 乜嘢單,尋晚美股跌二百幾點時,見呢條乜水牙刷刷,咪講出來比佢興奮一震囉,佢而家又話作大,一百幾十好多咩?响呢度大把師兄個倉大好多啦,難怪嘅,佢叫無水,名莫財呀!哈哈哈!

引用:
原帖由 NOWATER 於 2012-10-24 12:21 發表
自作人生,作大D無所為架,我晚晚都輸过億架,大把貨,做到野洗要比人知?pK佐幾多你又唔題吓?揸緊拳头上路吧,放心啦,什么都會有好心人同你處理的。
之前以為你無腦,無技術,今日証明你同其他師兄最唔同嘅地方,就係無人格,心腸惡毐,咁試問個天又點會幫你呢種人呀!你咒我咪當你唱歌仔囉,如果你把口咁靈,就唔會向下插向上插啦,抵呀! 你真心祝福我,...........我仲驚呀

引用:
原帖由 NOWATER 於 2012-10-23 21:42 發表
星期一揪反上有無LC呀!話唔定又翻版多一次呢!死唔到嘅!
我諗你呢一世人最叻呢次
係都要响度攪笑,真係唔可以無咗你,哈哈!

股票期權

想請敎各位師兄
我認識的朋友,做股票期權SP/SC,3個月以上,例如2013/03,期權金會高些,賺時間值,但有什麽風險?

昨日小權12月Call、3月Call由8千至萬五的行使价突然两邉都多了很多的50張挂牌。小弟從未見過這情景。
请问有冇赢兄赢姐可講解下何故?对後市有何预示?

回復 637# annalee 的帖子

SC入价要交出股票,SP入价要接货(買入股票)。

引用:
原帖由 annalee 於 2012-10-24 23:13 發表
想請敎各位師兄
我認識的朋友,做股票期權SP/SC,3個月以上,例如2013/03,期權金會高些,賺時間值,但有什麽風險?
因時間比較長, 較難估計股票既價錢, 估得太貼近, 期權金會高些, 俾人 call 貨或你接貨機會很大, 估得太遠, 期權金又太少
股票期權SP/SC問題可到股票期權版追回之前既 posts

股票期權SC, 又叫 naked call 同 covered call
naked call: 在不擁有股票情況下,出售 call 策略, 風險極高, 獲利有限, 最高獲利為出售選擇權的收入, 損失可以是無限的, 若股價於失效日, 如預期不漲超過履約價, 獲利的方式有如無本的賺錢生意, 通常用於股價已飆漲一陣子, 而可能停止繼續漲的股票
covered call: 當擁有某種股票時, 出售該股票的call, 稱為covered call, 為無風險的策略, 如股價飆漲, 只是可能因股價上漲超過履約價時, 需依約賣出持股而減少獲利, 最差情況只是因賺些微期權金而錯失股價飆漲既機會, 如股價下跌, 收期權金只可 cover 部份股價下跌既損失

股票期權SP, 又叫 naked put 同 cash secured put
naked put: 在沒有購買股票儲備資金情況下,出售put 策略, 同 naked call 一樣, 風險極高, 獲利有限, 此策略, 若股價不跌至低於履約價以下即獲利
cash secured put: 擁有儲備資金,而出售該股票的put, 為中風險既策略, 如股價暴跌低過履約價時, 要依約用履約價買入股票, 同covered call 唔同係 covered call 只係賺小d, 但 cash secured put 接貨後仍要承受股票價格已下跌既差價風險

壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

如 c 捷, 前陣子股價暴跌, 因股價第2日一開就暴跌, sp 不單要接貨, 接貨後再賣出股票都要豬突, 如果唔賣出股票, 接貨後做 sc, 因股價繼續向下, 收期權金又唔夠 cover 股價下跌, 變咗雙失

當然呢d都係最壞情況, 但都時有發生, 如有幸避過, 收期權金都幾 happy 既, 只係時間放得太長, 期權金又唔多下, 要睇風險同回報既比例

發新話題