發新話題

NOV 11 期指,期權

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-11-4 14:29 發表
等...等運到
行左1hrs...成條一字線

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-11-4 14:37 發表

但回看Call/Put的期權金不跌反升, IV一直高企不下
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-11-4 14:37 發表

好悶...............zzzzzZZZZZZzzzzzz

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-11-4 14:44 發表

就係唔太理解到option IV 奧妙,仍未有信心做Short
越高係米越唔值博?平均38-45較好?
有時顧到指數,忽略望IV水平.....

11月中short option似要按金!!!

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-11-4 14:44 發表

糸wo....now198lc仲高過今早

全日挾住淡友600-700pt....
唔係想磨到3:45後先定上或落呀

替今日高位做熊朋友 &

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-11-4 14:59 發表

就係唔太理解到option IV 奧妙,仍未有信心做Short
越高係米越唔值博?平均38-45較好?
有時顧到指數,忽略望IV水平.....

11月中short option似要按金!!! ...
不論月頭、月中 & 月尾, SC/SP都需要按金, 不過越接近月尾 & 所Short的Call/Put越接近ATM, 所需的按金亦會越多

小弟未有太深入研究IV平均多少較好, 因在08年的跌市, 聽聞IV高達120
期權IV的確比較難於掌握, 但其實只要知道何時有機會出現爆邊, 急升急跌, 再運用IV & 期權內在的特性, 便能賺取可觀的利潤
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-11-4 15:13 發表
全日挾住淡友600-700pt....
唔係想磨到3:45後先定上或落呀

替今日高位做熊朋友 &
今日下午係米結算~~ 波幅窄到以為是

大戶是否頂住橫行出貨?

外圍~~Dji#12060,12130有阻力
而標普需突破#1263先可再上....#1275-1280.

下穿到DL位對淡友有利~~

發新話題