發新話題

DEC 10 期指,期權

引用:
原帖由 Jinpa 於 2010-12-10 16:18 發表
過去六天形成的平行四邊茅形下降通道,平均波幅為352點,今天是228;上午有candido的遇阻回落至支持,下午有大仙DBT後,ok的對稱目標TST;兩者皆有超過100點衍生的利潤,週五來說可算不俗矣!
多得各位師兄師姐一起研究討論, 大家對分析走勢都日漸進步了, 多謝各位!
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-10 16:28 發表
收市啦,我今日做架果張long put 226 暫時系失敗左。驗證左23000架支持力同拉力都好厲害。
小弟下午開了下月扣, 想在週末前收息..

如要做即市option, 需留意細圖出現買入/沽貨訊號再做, 現T1轉T2, Canido兄考慮做約90-100點期權金的Call或Put, 留意訊號去做, 就可以有意想不到的倍數利益

多謝OK兄架指導。我會繼續努力去學習!到達操控自如架境界。點解你感早就開扣呢?可以講講系咩位置嗎?

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-10 16:43 發表
多謝OK兄架指導。我會繼續努力去學習!到達操控自如架境界。點解你感早就開扣呢?可以講講系咩位置嗎?
本月的Call/Put期權金水平偏低, 如果做本月要收高息, 扣便要做很貼ATM , 因此開下月扣, 一來期權金會較多, 兩來亦可做遠價外的倉位..
小弟做206/256收息, 如下週見單邊再追或斷

我慢慢開始明白咩叫追啦。好,我下個星期都跟你。

但是你咩位補底呢?

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-10 15:33 發表

學習有益兄你好!

俗語有彥"熟能生巧", 只要同學們多觀察訊號、多練習, 找出課堂上的訊號, 大細圖配合運用, 就能更準確找出頂/底的轉角位, 到時學習兄亦能像其他師兄師姐一樣日日收割..

...
多謝OK師兄提點,以後我都多D試下,多多向咁多位師兄學野

股票期權 第三天 有超遠價 大成交轉倉盤
 現價合約成交量上日結算價上日未平倉合約
匯豐81.5HSBC Dec-10 - 90.0024,00039.1224,000
  HKBP Dec-10 - 100.0014,88019.115,414
  HKBP Mar-11 - 100.0014,85020.0829,169
中人壽32.95CLIP Dec-10 - 43.005,5001010,772
  CLIP Mar-11 - 43.005,50010.0930
工行5.83ICBP Mar-11 - 7.004,5001.210

指數期權又有大成交遠期盤
合約最後成交價成交量上日結算價變動上日未平倉合約
HSIP Feb-11 - 210002004,084202-2602
HSIP Feb-11 - 220004432,0024113210
HSIC Feb-11 - 244003691,4103591034

如果Mon期指能升30點,就會出現黃金交叉
 指數10 MA20 MA
10/12/10231952319123259
13/12/10232252322323222
若Mon&Tue期指維持冇跌,Tue就出黃金交叉
10/12/10231952319123259
13/12/10231952322023221
14/12/10231952323623201

發新話題