發新話題

DEC 期指 期權

壓低收貨?不恐慌唯一的解釋

今朝sl886個網ADR 報價跌五百幾真係奇怪,

如果根據半月,係好不利,所以捉反弾捉底要好小心,等訉確認先入未遲,等有魚先釣,如果唔好彩穿咗裂口支持去到225,咪先揾火雞肶食咗先囉,之後大家一齊捉佢聖誕快落,大家都開心啦!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-12 19:07 發表
今朝sl886個網ADR 報價跌五百幾真係奇怪,如果根據半月,係好不利,所以捉反弾捉底要好小心,等訉確認先入未遲,等有魚先釣,如果唔好彩穿咗裂口支持去到225,咪先揾火雞肶食咗先囉,之後大家一齊捉佢聖誕快落,大家都開心啦! ...
唔奇怪,呢個情況已經出現過好多!好多次!佢係將之前的跌幅或升幅加起來顯示!所以我已經放棄睇呢個網

回復 433# mon219 的帖子

原來係咁,明白

依家回顧一下,自己都蠢佐!

明明一直留意末日輪,一邊已經是牆紙,另一邊很貴,無理由唔睇插水。
不過,現在又回到上個月我所提的「最期待的畫面出現了」一樣……
渣沽的末日輪都接近牆紙價,以唔牆紙唔吼的標準。
最多磨兩日就再次大爆邊了!

p.s. 至於如何貼圖,給大家一些小貼士:
找一些類似 http://imgur.com/ 可上傳圖片的免費空間,
再從電腦中上傳你想分享的圖片。
在這裡只需要打入簡單的代碼包住就可以出圖了!
〔img〕http://xxxx〔/img〕
使用半形的中括號就是了……

下面重貼 #202帖的文,好多都是即日仙唔過夜的大價盤。
亦算是具參考價值的末日輪!

=================================================================

12月超短線末日輪觀察名單:
Call
#21563  行使價:23888
#12135  行使價:23800
#22313  行使價:23800
#21157  行使價:24200
Put
#12243  行使價:22900
#26650  行使價:22788
#26561  行使價:22900
#26250  行使價:22800

就算唔買都要昅下,次等參考睇升跌。

回復 435# cowbearcar 的帖子

多謝車兄指導貼圖,但要學到車兄咁專業真係幾難,有排學;至於話早前推測到冇跟住造淡,其實都係好平常事,人係感情豐富動物,以金水性格,如果唔係認識到MT's 技術,在期權市場,咪只有個個月進貢比啲大戶,晨早都輸死咗啦!

星期日分析過,三中全會前半年大部份有機會成為國策股隻都炒上好多,而會後只是大戶揾個籍口推上,大裂口情況下,散戶接火棒機會高,最主要從bible 訊號可以發現大市在轉向中,從書本知識,

跟著到牛熊證觀察,左圖為 12/12 歷史圖,右圖為最新情況:

65974 牛 @ 08/28 ~ 22800 / 10000 12/12 成交金額:172M 即 1億7千2百萬……

65934 牛 @ 09/29 ~ 22900 / 10000 12/12 成交金額:109M 即 1億零9百萬……

61202 熊 @ 03/28 ~ 23654 / 10000 12/12 成交金額:221M 即 2億2千1百萬……

61200 熊 @ 04/29 ~ 23713 / 10000 12/12 成交金額:312M 即 3億1千2百萬……

先聲明一點,大注入唔等於唔使死!
只係留意佢個倉位企唔企得穩。
始終23000的牛證街貨太多,要殺是遲早的事。
不過,見大注撈底,跟佢做番對應的 期權就增加入市的信心了。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-13 06:22 發表
多謝車兄指導貼圖,但要學到車兄咁專業真係幾難,有排學;
至於話早前推測到冇跟住造淡,其實都係好平常事,
人係感情豐富動物,以金水性格,
如果唔係認識到MT's 技術,在期權市場,
咪只有個個月進貢比啲大戶,晨早都輸死咗啦! ...
其實係輸佐好多錢,火到黎,才比心機做功課,同你死過!

上證指數仲算守係30日平均線之上,今日插唔穿2200又細成交的話。
下周一有望反彈!

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-12-13 06:37 發表
跟著到牛熊證觀察,左圖為 12/12 歷史圖,右圖為最新情況:

65974 牛 @ 08/28 ~ 22800 / 10000 12/12 成交金額:172M 即 1億7千2百萬……
http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_onem ...
Thank you Win-Hing!

温馨提示
是日喺黑色星期五,祝大家出入(市)平安!

發新話題