發新話題

JAN 期指 期權

全日高低159點,牛足一日

Good morning all!

HKD/USD: 7.7534

Good Morning All ching / ctse.

早晨!

今早終於騰到空瞭解一下【信報】研究部的所謂「市場寬度market breadth」是甚麼一回事,初步看來,對MT學派之於大市捉頂捉底的準繩度有一定的幫助,值得進一步研究測試。說不定可如虎添翼,講唔埋嫁。
市場運動,如一切世間現象,
總有其相,必有其數,故必有其法。
有法,則有術。

日本央行:作出无上限资产购买的承诺
JPY 30Min chart:

引用:
原帖由 Jinpa 於 2013-1-22 10:16 發表
早晨!

今早終於騰到空瞭解一下【信報】研究部的所謂「市場寬度market breadth」是甚麼一回事,初步看來,對MT學派之於大市捉頂捉底的準繩度有一定的幫助,值得進一步研究測試。說不定可如虎添翼,講唔埋嫁。 ...
以 jinpa ching 的理解,「市場寬度」與頂底共振是有關的嗎?請多賜教。
昨天手痕,利用期指與期權的特性再深入研究,在23600 long 一張期指,再short 236C 190點,今天中午期指報23651升51點,
236C 報194升4點,暫時賺47點,無論大市急升、慢升、唔升我都有錢賺,結算低於23410就輸。
呢個策略應該比130以上智商做的好卦!

每日只係想破一破頂, 又收工

呢種市況, 只有做莊最開心, 做莊就只雖 short short 佢
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 14:44 發表
每日只係想破一破頂, 又收工

呢種市況, 只有做莊最開心, 做莊就只雖 short short 佢
ourstation 兄, 2013 年你對咩板塊最睇好? 可否推介 1-2 隻股票(或 pm 我)給我參考下? 先謝過!!!

引用:
原帖由 bb2682 於 2013-1-22 14:53 發表

ourstation 兄, 2013 年你對咩板塊最睇好? 可否推介 1-2 隻股票(或 pm 我)給我參考下? 先謝過!!!
呢方面我好少睇, 我主力只買 blue chip 股, 而且金融股係我主要持有, 如銀行股同保險股

其他細股都是買得很細, 亦是看 bible 決定, 沒有任何板塊規定
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 15:07 發表

呢方面我好少睇, 我主力只買 blue chip 股, 而且金融股係我主要持有, 如銀行股同保險股

其他細股都是買得很細, 亦是看 bible 決定, 沒有任何板塊規定 ...
謝謝! 我都係主力買藍籌股, 而家都係等緊回調機會再入貨.

發新話題