發新話題

JAN 11 期指,期權

似乎大戶明天想上一轉。

HSIC 假到..第一次見.
最後1分鐘掃高20點,  只20點有乜作為?
殺人放火金腰帶 修橋補路冇屍骸!!!

引用:
原帖由 Ricky9235 於 2011-1-6 16:17 發表

我暫不會平倉.  
我在 31 DEC  SHORT PUT  224 AT 190  AND LC 240 AT 128
是賭它回來開紅盤及基金補貨會升一陣
我 LP 230 是 鎖定 SP 224  這里鎖定 600點, 而又免費
本來不應這麼早 LP230. 但見已有600點空間, 故 ...
想請問Ricky兄, sp224, lp230是看淡, 唔係太明點解會有600點profit???

全日睇只係壓價情况,未有沽貨訊號,通常行完一期升浪前力量一定曠張,睇睇明日有冇抽高幾百點然後再掟?

引用:
原帖由 Ricky9235 於 2011-1-6 16:17 發表

我暫不會平倉.  
我在 31 DEC  SHORT PUT  224 AT 190  AND LC 240 AT 128
是賭它回來開紅盤及基金補貨會升一陣
我 LP 230 是 鎖定 SP 224  這里鎖定 600點, 而又免費
本來不應這麼早 LP230. 但見已有600點空間, 故鎖定它, 人輕鬆一點.
現手上還有 LC240 可能會在星期五或指數在24000左右平,
我估基金買貨要一星期左右, 之後自由行, 自由行時有可能回調
我暫看淡月底, 不過都是估計而已
技術分析我不行, 你要多點留意 O.K. 兄的提示
小弟剛看Ricky兄的倉, 224SP現賺140點、240LC現賺180點, 扣除230LP @ 180點, 現價128點, 即扣除52點..
如果今日平倉, 每套有268點利潤, 月頭有如此成績相當不錯 , Ricky兄果然功力深厚

BTW, Ricky兄如果今日平倉已賺回一個核心課程的學費, 再加餐茶..

別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-1-6 16:21 發表

想請問Ricky兄, sp224, lp230是看淡, 唔係太明點解會有600點profit???
23000 - 22400 = 600   如果月底低過 22400點就有 600點
這是我看淡鎖定600空間的做法, 而沒有直接平 SHORT PUT 224
不是現在有 600 PROFIT

感要指數起224樓下結算,師兄先可以完全賺曬600點哦。

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-6 16:30 發表
感要指數起224樓下結算,師兄先可以完全賺曬600點哦。
假設剛好在224之上結算, 因為Ricky兄在224SP時有190點期權金, 加230LP入價的600點, 再扣除230LP時的180點期權金, Ricky兄在結算時就會有600點利潤..
當然, 以上只是假設, 但Ricky兄的Hedge做的相當不錯, 小弟亦要多多學習
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-1-6 16:36 發表

假設剛好在224之上結算, 因為Ricky兄在224SP時有190點期權金, 加230LP入價的600點, 再扣除230LP時的180點期權金, Ricky兄在結算時就會有600點利潤..
當然, 以上只是假設, 但Ricky兄的Hedge做的相當不錯 ...
但一開始就 naked short.... margin 用得多d

留意明天O.K兄嘅tst訊號,希望大家揾番d學費

發新話題