發新話題

JAN 11 期指,期權

引用:
原帖由 KM88 於 2011-1-5 22:26 發表
我做short 都可以賺無限,
等點數越來越細,就搵適當時間平倉及再搵高點數位再開倉,
不必等到結算,祇是用多些手續費吧了!
太好啦~見到KM88師兄的投資理念!
我也好渴望透過short來每月收息(本人功力太低&因工作關係不便時刻看電腦,做short(超遠價~最多賺少d...我一定會得嘅!(除左今次。。。。))),KM88師兄,不知可否分享一下閣下的策略&做Short的秘技?
Discipline, Relax, Stay Focus, Study, Review & Learn to Win.

引用:
原帖由 kawing 於 2011-1-5 22:15 發表

今天看完大家分析&多謝ok c hing的提點,我加左LC238來對沖風險,最起碼風險現轉為:如果市況未來數天牛皮的時間值損失,但不用受按金水平夾+限制左風險水平。。。
至於何時要平左個Long 或平左個扣.....我會留意市況,也希 ...
請幫幫手,指引我方向~
想請教各師兄用什麼技術指標來平倉?
我平時看bible的2min(#2x3) + 看chat的陰陽燭+MACD, 請指教指教~
Discipline, Relax, Stay Focus, Study, Review & Learn to Win.

早晨

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-5 18:41 發表
我咁耐以來仲未做過扣,可能太復雜要計咁多數唔啱我,另外而家個市算係有波幅,做錯邊唔識解扣除時輸入肉,
依我計最緊要睇啱方向就做單邊直接d,就算輸幾多都有數得計,因為睇錯方向睇錯動力做乜扣都會輸,本人愚見 ...
c hing...i do the same as u.....simple and quick to earn money (or loss money )

回復 364# cyndi 的帖子

我未必每次可賺錢,通常估計方向啱就會贏,估錯就輸小小平倉,所以最重要嘅係方向

上升力量未見有減弱,而且仲有增强現像出現,個人認為應避其鋒留意轉勢訊號再做淡,如果問我上升目標可能1.618,  2,  2.618 即係唔知
呢浪可以升到你唔信,最終都係睇訊號啦

低位反彈0.618=23939
保力加通道頂 =23812
last day high     =23794

50 MA 23413

日圖2,3兄弟今日見X,通常之後會有個後抽,睇吓 係咪聽日出現?

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-6 10:21 發表
日圖2,3兄弟今日見X,通常之後會有個後抽,睇吓 係咪聽日出現?
大大仙亦似乎見三相同步向下..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-1-6 10:43 發表

大大仙亦似乎見三相同步向下..  
仲好似#2乜3左d添....

發新話題