發新話題

JAN 11 期指,期權

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-1-3 15:58 發表
如果SC 25000 得40 幾點 冇咩水位

SC 244 /246 會唔會好D
其實做遠, 係賺小
但用的 margin 小, 可以做多一套扣
唔係賺小好多

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-1-3 15:58 發表
如果SC 25000 得40 幾點 冇咩水位

SC 244 /246 會唔會好D
hsi_c1兄,從點數來講,一定比25000好。但是從IV來講,未必系好。因為從技術指標上睇,本次升浪是否完成,目前還是一個問號!如果Short架位置做得吾好,當指數繼續向上爆,期權金就會慢慢進入爆升曲線,你就感覺害怕。

引用:
原帖由 frankychan 於 2011-1-3 16:04 發表

其實做遠, 係賺小
但用的 margin 小, 可以做多一套扣
唔係賺小好多
SC 25000 再LONG一張 做一套扣 咁LOCK得唔係好多咋WOR

我係新手 只係上左期權班 都係研究中

回復 222# canido2010 的帖子

咁又係 !!!

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-3 16:08 發表

hsi_c1兄,從點數來講,一定比25000好。但是從IV來講,未必系好。因為從技術指標上睇,本次升浪是否完成,目前還是一個問號!如果Short架位置做得吾好,當指數繼續向上爆,期權金就會慢慢進入爆升曲線,你就感覺害怕。 ...
咁如果我SC 24400 LC 25000 咁做一套  咁會唔會好D?

hsi_c1兄,11初,我都是剛剛完成心法班。我月初就進行實戰,但是我覺得好幸運同開心,因為11月,就是一個急升同急跌架月,我起11月受左多次挫折。就是因為依次架打擊,令我對Option認真起身!

hsi_c1,當前架問題,吾系做扣與否架問題,系是否起當前就急於做扣架問題!

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-1-3 16:10 發表

咁如果我SC 24400 LC 25000 咁做一套  咁會唔會好D?
其實冇話會唔會好D, 只係 risk 同 profit 問題
開倉前應最好想一想, 是否跟自己個 plan去做, 乜位 cut loss, 乜位 take profit, etc

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-3 16:14 發表
hsi_c1兄,11初,我都是剛剛完成心法班。我月初就進行實戰,但是我覺得好幸運同開心,因為11月,就是一個急升同急跌架月,我起11月受左多次挫折。就是因為依次架打擊,令我對Option認真起身! ...
多謝分享 我會比心機學下~~!!!希望上埋其他堂會認識多D

hsi_c1兄,所以你吾需要急住做扣!時機好重要!安全做扣先系首要架條件!

發新話題