發新話題

AUG 11 期指,期權

引用:
原帖由 KM88 於 2011-8-25 12:01 發表
10 MA  19774   五次破不了!
6 times .........

請問各c兄點睇十二月剛剛既巨大成交?

HSI P Dec-11 - 16800 -  500 500 500 500 4,001 574 -74 56
HSI C Dec-11 - 19800 -  -  1,200 1,200 1,171 3,885 1,023 +177 853
HSI P Dec-11 - 18800 963 1,000 1,020 1,020 1,000 2,001 1,121 -101 344
HSI P Dec-11 - 19800 -  -  1,385 1,385 1,345 1,579 1,542 -157 941

引用:
原帖由 kingkong_asia 於 2011-8-25 15:14 發表
請問各c兄點睇十二月剛剛既巨大成交?
Kingkong兄你好!

多謝閣下細心觀察所得的重要大盤
雖然以期權金看, 198C & 168P的期權金分別有11xx點 & 5xx點之多, 但似乎都是LC和LP
198C其中的近3100張應該是LC, 另有7xx多張則未知是LC還是SC
由於時間損耗低於1%, 以Delta看, 不排除大朋友運用兩張LP對沖一張LC, 搏短期爆邊

以上只是小弟純粹猜測, 未能作準, 畢竟期權倉位變化萬千, 如未能確實看出當中玄機; 切勿過於著重倉位變化, 而影響分析大市走勢的判斷
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 ourstation 於 2011-8-25 15:04 發表

是啊, 只看日圖底好似見底, 但個頂勢唔似, 所以成個浪唔係一浪高過一浪, 所以短線始終只是反彈
現看始終MA大浪向下, 或看反彈力度, 再判斷中、長線走勢 & 策略亦未遲
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 KM88 於 2011-8-25 12:01 發表
10 MA  19774   五次破不了!
7 times........

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-8-25 15:34 發表

Kingkong兄你好!

多謝閣下細心觀察所得的重要大盤
雖然以期權金看, 198C & 168P的期權金分別有11xx點 & 5xx點之多, 但似乎都是LC和LP
198C其中的近3100張應該是LC, 另有7xx多張則未知是LC還是SC
由 ...
謝謝ok ching

大時代未能成魚,有無機會向下走一轉?

回復 1632# kingkong_asia 的帖子

12月剛有 4000張 @168P 有 500 期權金,我估係 short,收息唔錯
心思思又想 short 160 有 400 ,當聖誕禮物........

2628 一沉百踩

發新話題