發新話題

DEC 09 期指,期權

引用:
原帖由 TrendRider 於 2009-12-21 16:16 發表
我都估會見20500左右, 不過都係吾敢hold put overnight,
今日好好休息, 明日再看...
最怕佢會見一見 20000 this month

大大仙#2x3 好耐加上#1同M線在底, 所以雖然五線開花, 有些少反彈吾奇,
所以即使穿左21000我都係, safety first...

引用:
原帖由 floydhk 於 2009-12-21 16:20 發表

最怕佢會見一見 20000 this month
我本來想今日早上下跌到20500才反彈, 我就會猜是19800左右結, 但係今日下跌中都算有些硬, 即時小心左放左21000put.. 如果明日gap down我就

早兩日開了十二月20800SP @185, 點知一d反彈都無, 真係估吾到甘weak, 今日收盤前入左張一月21000LP protect下先. 最perfect就係21000結算, ching覺得有無chance呢?
有無人有sp係手呀? share下..

引用:
原帖由 mayoumian 於 2009-12-21 16:55 發表
早兩日開了十二月20800SP @185, 點知一d反彈都無, 真係估吾到甘weak, 今日收盤前入左張一月21000LP protect下先. 最perfect就係21000結算, ching覺得有無chance呢?
有無人有sp係手呀? share下.. ...
今日既call 由21000-22000 成交有7500張, 如果係SC既話, 21000call 現有5000張,我看21000樓下結既可能性大些...

引用:
原帖由 Middleway 於 2009-12-21 12:19 發表

I am not sure if I draw it properly, but "Tai Sin" seems DTR up soon...
引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-21 12:38 發表

但大仙DTR圖喺今朝大約11:00行MCF-DN破主線, 亦#2C3緊...
喺唔同步嘅情況下, 就要留意MOC彈完, 有冇機會配合返大仙#2X3破底

如果唔太清楚點樣運用DTR搵支持/阻力, 嚟緊下年2月會再有DTR堂, 到時Middle兄可以預早報名補堂, 半年內有效, 到時大家見面再一齊研究討論
睇DTR圖MCF-DN破主線真係好好用
配合MOC同步拗落破線, 所以彈完又再破底繼續落...

喺大仙做Mini-test都好準確, 上晝10:40高位21202 & 11:35高位21152遇到Mr. Gann阻力配合槍插穿即回, 而15:45低位20918 & 16:10低位20897亦都係Mr. Gann支持, 各位同學可以試下做Mini-test, 睇下搵唔搵倒小弟所講嘅阻力/支持
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 TrendRider 於 2009-12-21 16:25 發表
大大仙#2x3 好耐加上#1同M線在底, 所以雖然五線開花, 有些少反彈吾奇,
所以即使穿左21000我都係, safety first...
咁就要睇吓細仙 & MOC會唔會係低位#2D3, 係嘅話聽日應該會抽返上210樓上...
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-21 09:51 發表

Yokito兄客氣
小弟只係向MT Sir學習, 搵錢之餘幫助朋友
日後希望Yokito兄 & 各位討論區嘅朋友能夠多啲分享、交流心得, 咁就真係大家嘅福氣
ok hing, 我係女來的.  只是見ok hing樂於助人, 令我地d新手, 係一種支持, 更要知道, 大家要互相幫助.
上來見各位版主大家無私分享及互相交流. 真係好高興認識你地.  我都只是新人, 日後真係要向各位師兄,師姐學習呢.

引用:
原帖由 mayoumian 於 21-12-2009 04:55 PM 發表
有無人有sp係手呀? share下.. ...
Short put 212 at 391 + 410
==============================================
Would do big futures or high premium LP to hedge if not rebound

引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-21 22:52 發表

Short put 212 at 391 + 410
==============================================
Would do big futures or high premium LP to hedge if not rebound
ching果然係食大茶飯!
見dow +121, 睇來我hedge早左...

發新話題