發新話題

MAR 10 期指,期權

Hftsang兄, 厲害,厲害

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-3-25 11:40 發表
我當然沒有你想的那麼高超喇, 但盡量想將自己的系統不斷擴充, 再automate佢, 唔駛monitor咁多野, 因為太多是manual做, 好辛苦, 又唔夠快, 好似今朝個AO盤, 慢少少都會無咁多錢收, 所以宜家炒野個reaction time好緊要, 因為實在有太多程式盤了, 我們散戶已經在資訊上/科技上落後於大戶, 如果唔趕上, 你再有高超的分析技巧也事倍功半.

之前試過每日捉勢, 到頭來賺到的都是賠了去手續費, 除了自己技巧差之外, 出入市太頻密永遠是散戶想犯的錯誤, 經過教訓後, 知道自己捉一日內的趨勢很弱, EQ又唔夠, 所以捉大勢分注落, 成績好好多. 即日鮮最大優勢係無overnight risk, 但除此之外就無任何著數, 要做到有consistent profit, 一定要限制自己的買賣規律, 所以要automation去減少錯誤出現, 仍然在研究中, 但將會填補我少做即日的缺陷.  

大家繼續努力.
的確, 好多時捕捉一個大trend, 回報比捉十個八個細trend好, 而EQ嘅高低更加係賺錢前嘅一大難關...
就算分析 & 策略都準備十足, 如果唔能夠好好控制EQ、嚴守出入市系統, 最終可能都會變成止損收場...
大家繼續努力 x 2
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-3-25 09:59 發表

本來預計下星期一試206水平, 但今日已經見20636...
以下跌力量看比預期強, 期指如見大成交下破20600水平, 反彈過後, 下星期一將下試下跌力量擴張目標20250水平、或下星期三下試20330-20350水平...  ...
OK c-hing, next tue is a settlement day, it will close lower 202-203 ? so low ?

this morning move 206-207, will break other side ?

引用:
原帖由 Glory 於 2010-3-25 11:55 發表

OK c-hing, next tue is a settlement day, it will close lower 202-203 ? so low ?
唔low啦, 好早話左會跌啦, 應該做好野等收錢, 20000樓下仲好...

引用:
原帖由 基哥 於 2010-3-25 12:00 發表

唔low啦, 好早話左會跌啦, 應該做好野等收錢, 20000樓下仲好...
haha, you must have a huge profit la,

引用:
原帖由 Glory 於 2010-3-25 11:55 發表

如是浪下跌時間未見縮減而期指見大成交下破20600水平, 下星期一將下試20250-20280水平...
但即月206P有46xx張oi, 而200P、202P、204P亦為數不少, 期結前可能於206以上結算...

照看20636是有些支持, 應該有多點反彈, 看下午, 如果下穿我看要見20250
2014年目標順從宇宙力量, 助人為樂

引用:
原帖由 OK~ 於 25-3-2010 11:52 AM 發表

的確, 好多時捕捉一個大trend, 回報比捉十個八個細trend好, 而EQ嘅高低更加係賺錢前嘅一大難關...
就算分析 & 策略都準備十足, 如果唔能夠好好控制EQ、嚴守出入市系統, 最終可能都會變成止損收場...
大家繼續努 ...
Totally agree ................... rrooooaaaarrrrrr!!
小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

引用:
原帖由 lofu 於 2010-3-25 12:25 發表

Totally agree ................... rrooooaaaarrrrrr!!
Lofu兄午安

今朝Lofu兄有冇豐富早餐食呢?_?

發新話題