發新話題

MAR 11 期指,期權

印度加息四分一厘

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-3-17 15:19 發表
700 跌21蚊

想PUT佢好耐 點知幾日插左幾10蚊
LP / LC 佢好好玩㗎,俾 $1 期權金隨時瞓醒收 $5-$6

引用:
原帖由 JackySo 於 2011-3-17 15:05 發表

悶悶地,先用最簡單(高+低)/2=22283預測收市位,接仔放學前再作預測
15:31-預測收市22246

Bye, 接仔放學

我想問期權金會否開始跌,因為時間值,是否到 18-19 號會跌得多 d 呢??
會否開轉下個月好 d 呢??

#13穿左$85

引用:
原帖由 wil 於 2011-3-17 15:46 發表
我想問期權金會否開始跌,因為時間值,是否到 18-19 號會跌得多 d 呢??
會否開轉下個月好 d 呢??
月中打後即月期權金會跌得好快, Long 過夜必蝕時間值,
Short 即月過夜如果翌日錯方向都未必蝕好多 (太貼價除外)

引用:
原帖由 168.hk 於 2011-3-17 16:47 發表
多謝jacky兄賜教,今日買貨要坐,希望明天會好些,總覺得香港庒家好過份,尤其係牛熊証
Agreed. 期指4點后被壓至收市.

引用:
原帖由 168.hk 於 2011-3-17 16:47 發表
多謝jacky兄賜教,今日買貨要坐,希望明天會好些,總覺得香港庒家好過份,尤其係牛熊証
不用客氣,大家同門師兄弟

危險已在前面,以下是個人觀點
個市是被操縱,莊家大户利用Common tool 通訊
我所發現的有期權數據及每人都可見的HSF/HSI圖表(因期權期指是可互相對沖)
試比較15日及今天HSF高低收,交易區/中位下移,收市位下移/收低于昨天中位,後市偏淡,估計最少還有4天下跌
小提示:如下破218就到212/214,極端位206/208
請自行判斷及留意OI增縮倉,大户會推向共識結算價位

引用:
原帖由 markyau 於 2011-3-17 15:24 發表

Jacky兄 可以capture入小晝家
another method is use screen capture software
http://www.etrusoft.com/

引用:
原帖由 KM88 於 2011-3-17 18:48 發表

another method is use screen capture software
http://www.etrusoft.com/
Sorry, 我想要data匯入Excel,不是screen capture
有冇聽過DDE,Excel 可自動從數據供應商匯入
唔知TQ得唔得?

發新話題