發新話題

JUL 11 期指,期權

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-6-30 19:50 發表
剛回來見組合輸24pts,又一次教訓,雖然今日爆升,但無份賺錢。iv 嘅重要性仍在觀察學習中,記得日本海嘯指數由低位#22095開始回升,直至突破#23000後call才出現爆上。所以就算睇中市都要坐艇一段時間,未知今次升市iv 急跌嘅原 ...
想請問大家:
導致IV升/急升&跌/急跌的原因是什麼?
我的初階認知係市況牛板反覆IV會跌,gap up/down IV會升,right?
30/6升了三百多點,IV卻急跌,是不因為近況大波幅是升,而抵消了早前單邊市跌的大波幅?所以拉混整體波幅下跌,故IV急跌?
&其實看VHSI是否已可知IV急升OR急跌? or各CHING是毎日紀錄倉位的IV升跌較為可取?
& IV是否在不同月份合約起著相同/類似作用? Eg. 7月合約的IV在30/6急跌,那即8月、9月合約的IV也在急跌? or 就算係跌,遠期合約合跌得少些or多些or無絕對關係,要個別月份觀察?
IV升:要分CALL的IV升&PUT的IV升,(or) IV一升(VHSI), CALL & PUT的IV也同時升???
(為求進步,不恥問初階日問題,請見諒......)

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-6-30 19:50 發表
剛回來見組合輸24pts,又一次教訓,雖然今日爆升,但無份賺錢。iv 嘅重要性仍在觀察學習中,記得日本海嘯指數由低位#22095開始回升,直至突破#23000後call才出現爆上。所以就算睇中市都要坐艇一段時間,未知今次升市iv 急跌嘅原 ...
Tsui兄,
我有d唔係好明,IV跌了,市續升, call會爆升<~這點明白, 但市跌,何解會因為IV低了,而令call的跌幅有限?

熱烈慶祝黨成立90週年

[quote]原帖由 我要做大戶 於 2011-7-1 10:58 發表

想請問大家:

當市塲参舆者对后市走勢預期大多數相同时IV就會下跌,
相反参舆者对后市預期不一时IV就會上升.

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-7-1 11:11 發表

Tsui兄,
我有d唔係好明,IV跌了,市續升, call會爆升<~這點明白, 但市跌,何解會因為IV低了,而令call的跌幅有限?
大戶兄:
我是最近才鑽研期權,只係一知半解,講錯請願諒,因最近大市回升,iv 向下,如下週裂口低開,iv 回升令價格上漲,
所以就算睇錯方向而輸小小,跟左右逢源原理相近

引用:
原帖由 51102 於 2011-7-1 17:56 發表
[quote]原帖由 我要做大戶 於 2011-7-1 10:58 發表

想請問大家:

當市塲参舆者对后市走勢預期大多數相同时IV就會下跌, ...
感謝師兄分享,首次才聽聞令iv升跌原理,大開眼界,實在感激

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-7-1 19:31 發表

大戶兄:
我是最近才鑽研期權,只係一知半解,講錯請願諒,因最近大市回升,iv 向下,如下週裂口低開,iv 回升令價格上漲,
所以就算睇錯方向而輸小小,跟左右逢源原理相近 ...
謝謝51102兄&TSUI兄的回覆&心得~~~~感謝~

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-7-1 11:11 發表

Tsui兄,
因iv已偏低,call既價位細了, 計返跌既%, 跌既價位咪有限囉

ADR港股比例指數

+375.46

+1.65 %

(after 2 days market)

發新話題