發新話題

JUL 10 期指,期權

引用:
原帖由 ken2003 於 2010-7-21 16:11 發表
明天決戰光明頂.
大戶未必俾你見頂沽

老美又升 唔如La掛  高位入左熊仔喎,
老美呀叔--wah street人托左成個星期見倦就斗下la

引用:
原帖由 wai-wai 於 2010-7-21 16:30 發表
老美又升 唔如La掛  高位入左熊仔喎,
老美呀叔--wah street人托左成個星期見倦就斗下la
無眼睇~~~~~
我無貨佢就牛皮
我有貨佢就爆單邊

引用:
原帖由 Middleway 於 2010-7-21 16:15 發表

做乜你甘鬼坦白…

响小弟短短的trading生涯(月底完結,因巳輸死),發覺測市其實好難

你揾隻馬騮擲飛標,買個市升定跌,都有一半機會中,但尊家有時都甘上下,亦不限於特定一個人,好多大師都係今日話升1,000點,過兩日就話跌 ...
最認同呢句:「長遠而言,你的生存能力視乎執生的能力多於準確預測市場

明日再升就清貨 ...

引用:
原帖由 hktimothyip 於 2010-7-21 15:49 發表
其實你有沒有發覺過阿sir每週走勢評論分析同真實情況有好大差別,完全相反的,上星期說7月12日什麼短期大市升勢將會持續,可能會形成單邊升市,之後足足跌左成470點,然後在7月19日說什麼以幅度看則大約是0.382倍的收縮,是 ...
其實MT Sir有每日預測, 每周既評論始終有太多變數, 非戰之罪,
而且, MT Sir預測既頂底命中率相當高, 大頂底既預測力(例如32000, 10600, 23100...)都相當準確,
最近每周既預測比較相反, 我認為正是因為好淡角力相當激烈, 以大浪看是在橫行中, 升跌浪幅度時間都十分難捉...
Anyway, 任何預測, (當然小弟的預測亦是), 只可作參考, 如果自己既strategy未弄好, 多準的預測都可以輸錢收場
2014年目標順從宇宙力量, 助人為樂

引用:
原帖由 hktimothyip 於 2010-7-21 15:49 發表
其實你有沒有發覺過阿sir每週走勢評論分析同真實情況有好大差別,完全相反的,上星期說7月12日什麼短期大市升勢將會持續,可能會形成單邊升市,之後足足跌左成470點,然後在7月19日說什麼以幅度看則大約是0.382倍的收縮,是 ...
hkt...說話公道點好,
7月12日之後升了兩天, 正是"短期大市升勢將會持續";
7月15日見阻力後回調幅度大, 不能企穏
"再升分別在20,600100天線阻力及20,900250天線阻力。但是以時間而言,尚有9天才到高位,所以除非見阻力後的回調幅度大,若遇阻力後仍能企穏,可能會形成單邊升市。"
7月19日所說的比較是大方向, 且今週開short倉都係8月啦.我就收緊 LP 等結算.

再者, 你看我的睇市看位如何?

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-7-21 16:58 發表

分分鐘又係一個up gap, 所以波佬兄唔好齋喊, 咁多時間俾你救你唔救就真係得個喊字.
而家追lc 又死, 唔追又死, 追lc 可能又做燈, 唔追佢又繼續升....

hftsang,

想請教一個問題, 如果估就到頂, 你會SC七月定八月, 因七月option 時間值而家會比八月較快下降。

引用:
原帖由 leonjacky 於 2010-7-21 15:56 發表

嘻嘻,你同我都沒法看即市攻略,又或者收短訊吧!
做MT sir 's client + 完成實戦班.就有即時策略

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-7-21 17:21 發表

每個人的測市方法不同, 梗有o的位置中, 有o的唔中, 邊個準唔準, 其實無乜意思.  用唔用錢學呢, 諸君自己去想想就可以了.

我覺得我地反而要諗下呢個邏輯:  準係咪一定賺大錢?!  係咪100%準就表示你賺大錢呢?!  像t ...
good point.

發新話題