發新話題

AUG 11 期指,期權

似乎儲力爆上 ?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-8-16 11:20 發表

先看好友可否在20100之上守關...
&留意197支持力....
Wai Hing,如何看197?

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-8-16 11:23 發表

Thanks Wai兄分析意見, 小弟或需再仔細研究   
OK hing....
個人暫看若好友本週能守在20100之上,反彈應可持績,
唯上方205,208,210&215阻力不少.因上週咁樣急插(當畤我都有D驚嫁),
現大市初步重回20000之上,短線散戶有趁高減持/出貨回吐壓力
故此現需先看期指初步可反彈到那高位才受壓回吐,而回吐力幾多?
昨看道指走勢,若再上,短線~~11550,11800亦見阻力...

題外話......
現巿況應有不少投資者(散戶/博反彈)趁高減持彧止賺,(憂慮熊市出現)
究境岩唔岩呢?我手上持貨不多 長線我擔心美國經濟(美國係咁印銀紙,一早破左產),
呀爺又唔肯升(要睇住老美),短線又怕老美弓箭手再出手,
我的MPF仍100%高風險,  一有乜唔妥即刻轉50%保本

回復 1032# psho 的帖子

9/8(二)...期指急趺DL18786後出現反高潮急彈,
隨後期指每每反彈至197-198受壓而回至194.
而今好友己突破此位並升至20200,
故此本人先暫作197為好友首個把關位,....

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-8-16 12:55 發表
OK hing....
唯上方205,208,210&215阻力不少.因上週咁樣急插(當畤我都有D驚嫁),
現大市初步重回20000之上,短線散戶有趁高減持/出貨回吐壓力
故此現需先看期指初步可反彈到那高位才受壓回吐,而回吐力幾多?
昨看道指走勢,若再上,短線~~11550,11800亦見阻力...

題外話......
現巿況應有不少投資者(散戶/博反彈)趁高減持彧止賺,(憂慮熊市出現)
究境岩唔岩呢?我手上持貨不多 長線我擔心美國經濟(美國係咁印銀紙,一早破左產),
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-8-16 10:35 發表

各位早晨!

大仙雖形成#2D3, 但由於MA上拓, 期指未能回試20000水平, 今日裂口上破上週三(8月10日)高位20010點, 暫高見20360點回落

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
多謝Wai兄對大市作詳細分析

小弟看期指205水平比較關鍵, 由於反彈比預期急, 如能見大成交上破, 期指則有機會上試反彈力量擴張目標
如未能見大成交上破20550水平, 而本週後再以大成交下破202水平, 將下試下行力量縮減首目標

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-8-16 12:55 發表
OK hing....

題外話......
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-8-10 04:53 發表
各位早晨!

昨日(8月9日)道指低見10606點大幅反彈636點, 收市前高見11242點

**** 本內容被作者隱藏 *****
至於道指仍看反彈力量對稱目標

大大仙見#2X3 大仙似乎現GP頂,未知O.K hing 有何睇法?

大大仙初見#2X3, 但由於在上面出現、加上MA順排及DCC, 期指或需於高位反覆形成GP, 待#1 CLM拗落同步向下再SOP
各位同學可運用DTR圖做Mini-test, 留意MCF-DN何時出現

thanks very much

回復 1038# OK~ 的帖子

thank you

發新話題