發新話題

MAR 11 期指,期權

回復 948# OK~ 的帖子

引用:
原帖由 Jinpa 於 2011-3-10 10:55 發表
MOC見PQ,

可做"左右逄源":

(LP234 + LC240) @510-520

起始對沖值 initial delta ~ +3%
(交易費+時間值損耗 )上限< 3%,如守至下午收市前
此道帖令我聯想早前 ching用天氣比喻所見市况,以策畧暗示危機,見jinpa 兄之足智多謀,澤心仁厚,實令學弟敬佩萬分

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-3-11 11:52 發表
d-p 未行完,低位或有可能見23100
昨天工作未能即市博殺,昨天圖表於23800樓上見一沽貨訊號,今早開市裂口下破50天線支持,因與大戶兄同樣《option-king 是我家》亦發現訊號將下行目標將有300多點,所以情急之下特出此帖,希望持貨過夜ching 能及早發覺。
因現今市况太容易受大戶控制,抽上插落非常容易,或於美股開市前作一次推測:今天首量度跌幅目標已見,尾市亦見開始反彈,相信星期一開市早段會延續反彈,首目標約23300點,如反彈强勁,有可能見50 ma阻力,如大大仙配合小時圖dcc,或有望見23800,但日圖見持槍,亦準備有多相同步向下殺感覺,因此不存太大寄望,如反彈未能扭轉弱勢,反彈過後或再破數個支持位見22000以下 但股海變幻莫測,1分鐘方向或可改變1年之走勢,所以即市訊號最安全,今個月波幅之大,亦是我們這羣短炒王之至愛,亦是向大戶索錢的好時候 大家一齊向大戶攞錢

3月11日是我無奈,驚心的一日
今早8:55入來,寫寫下字突全屋無電即查看是否跳制(無呀),之後打去問管理處,
原來大堂門外鋪地.引至全大廈無電,連電梯都停埋,霓要6:00pm後才有  這時才醒起有張期指未走
即刻打電話比個經紀,不問價即平倉~ 心想算吧就當休息一天
然後換衫外出飲茶(要行20幾層樓梯 ),下午約左媽媽吃午飯,突然經紀來電,
告知期指因日本8.9級地震,所以急跌幾百點,嚇到我即刻收佢線(不是因期指急跌)
因我要打比my sister,(因她工作,要常飛去日本)
打極都唔通, 我呀媽聽到即時哭,一邊安慰一邊打電話(當時我心都好驚)!
終於在晚上6-7點,收到我妹妹來電報平安!成家人開心到咸 ,原來她在內地,因忘於聯絡在日本的同事和朋友,
忙到無時間打電話報平安.~她說今次仙台地震比起神戶那次更強更可怕 (神戶我細妹親身體驗)

回復 994# wai-wai 的帖子

wai 兄!身邊親人平安已好大滿足啦,你睇市咁準,贏錢大把機會啦!
不過有一點我都唔明白 究竟係訊號配合大自然,還是大自然去配合訊號呢 不過相信訊號係配合走勢嘅

THX...................

回復 994# wai-wai 的帖子

師兄,好開心知道你妹妹平安, 你嘅經歷我都感受過,不過你比我幸運,我係等咗三日先收到報平安電話,收到電話嗰一刻先識得喊(仲要喊到嗚嗚聲嗰種,但當時係坐緊綠van, 雖然成4-5年前嘅事,有時諗起仍然感到

至於$$,你一定超快搵番

引用:
原帖由 cyndi 於 2011-3-12 09:14 發表
師兄,好開心知道你妹妹平安, 你嘅經歷我都感受過,不過你比我幸運,我係等咗三日先收到報平安電話,收到電話嗰一刻先識得喊(仲要喊到嗚嗚聲嗰種,但當時係坐緊綠van, 雖然成4-5年前嘅事,有時諗起仍然感到 ...
真係 short 咗,6,7 年前嘅事幫佢減咗兩年添

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-3-11 15:12 發表

期指見大成交下破下行目標約23250-23270水平,

**** 本內容被作者隱藏 *****
如果到22800就......

發新話題