發新話題

FEB 12 期指,期權

引用:
原帖由 ricksuen 於 2012-2-10 16:35 發表

若是同一個行使價SC+LP就等於沽咗1張期指啦!
要留意所做的SC & LP的對沖值
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 ricksuen 於 2012-2-10 16:51 發表

理論上兩者加埋等於1。
若以即月208SC & 208LP, 相加便接近1張

引用:
原帖由 rickso 於 2012-2-10 15:10 發表
八次啦! 八次都賺! GP 口訣真勁!!
http://www.option-king.net/bbs/viewthread.php?tid=4460&extra=&page=71
引用:
原帖由 rickso 於 2012-2-14 12:01 發表
哈哈 ! 這個 GP 口訣,愈來愈好玩!

行多XX, 巨浪XX。

直情係好似學咗武術秘笈中的『梅花口訣』,跟住口訣做,..............................
引用:
原帖由 koloching 於 2012-2-14 12:12 發表
請問呢D GP 口訣是否新加?
我之前上GP堂唔多覺有...
引用:
原帖由 OK~ 於 2012-2-10 15:17 發表

Rick兄剛應用口訣便有如此成績, 恭喜恭喜!

BTW, 下週一(2月13日)是2012年第一個實戰班, 關於Rick兄所提及的GP口訣, MT Sir亦會作詳盡講解
已完成核心課程的同學們, 若希望能像Rick兄般每做每賺, 下週一的實戰班絕對不容錯過!

http://www.option-king.net/schedule.php
Koloching兄你好!

GP口訣是MT Sir為方便各位同學熟習力量配合運用而創的, 上週五Rickso兄做八次皆賺, 就是純熟運用該口訣的成果!

於本週四(2月16日) & 下週一(2月20日)的實戰班, MT Sir會加以講解GP口訣, 如欲跟Rickso兄一樣, 學成口訣後更輕鬆捕捉轉勢訊號, 本週四的實戰班不容錯過!

課程時間表:

http://www.option-king.net/schedule.php

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-2-14 14:54 發表
已上了, 美中不足的是: 冷氣太凍
Edward兄可提出將冷氣調低一點
BTW, 本週四跟下週一實戰班中, MT Sir會抽少量時間為未學或未熟習的同學講解GP口訣, 可把握機會熟習這套可靠口訣

引用:
原帖由 denniszz 於 2012-2-14 14:58 發表
真係好凍,我平時好少話凍,尋晚都凍到震......
或因昨日氣溫回升, 中心的冷氣開大了, 可向MT Sir或葉小姐提出

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-2-10 14:38 發表

各位午安!

昨日(2月9日)期指裂口下跌, 低見20790點反彈, 下午回試星期三(2月8日)高位21130點, 高見21090點回落

今日(2月10日)下午期指下破20790水平, 低見20756點反彈

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
各位午安!

上週五(2月10日)期指下試調整力量縮減次目標約20650-20660水平, 受日線圖10MA支持, 低見20700點回升; 昨日(2月13日)期指繼續反彈, 高見21009點回落

今日(2月14日)期指受制於日圖MA, 於20800-20950水平之間反覆上落

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

引用:
原帖由 koloching 於 2012-2-14 15:19 發表

唔該 OK 兄.
咁我要重讀實戰班了!
課室學位有限, 報名從速

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-2-14 15:21 發表
ok ching 那你有沒有上課..個市又點睇呀?
昨日 & 今日都是反覆, 因此未有作預測修正, 請看#813帖

引用:
原帖由 fatpat 於 2012-2-14 16:08 發表
130pts range.

206P @205 / 212C @178 IV ~20.

Is it good to long
近兩個月Call的IV處低水平, 而Put的IV則較Call高10-12%, 似乎LC/SP比較有利
但必須留意期指會否見大成交向下

引用:
原帖由 odinchu 於 2012-2-14 16:13 發表
DJIA 2小時圖出現-MPC.....小心明早HSI有一個大裂口
2小時或見-MPC, 而大時代亦是YKL, 但大大仙仍然是#2A3, 小心MA上拓繼續向上

發新話題