發新話題

JAN 12 期指,期權

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2012-1-5 14:58 發表

又走完一轉
慢市 & 上落頗為窄幅, 看TOC、MOC & 大仙做即市練習最好
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

大時代見RP, 期指如見大成交下破18750水平, 或有機會下試186水平支持

引用:
原帖由 cc02819 於 2012-1-5 15:04 發表
thx. I have not started yet. How about the schedule of 核心課程 ? Can we start with 核心課程 ?
CC兄你好!

由於學習技術分析, 最終是為了運用力量在市場捕捉獲利機會, 加上MT Sir所教授的期權特性, 有別於坊間或書本上所教授的, 因此一般必須由太極期權心法學起, 才能再報讀核心課程 & 實戰班

不過, 由於1月10日已開始第一堂的波浪相位理論, 如先報讀太極期權心法, 就未能趕及1月份開始的核心課程, 閣下或可跟葉小姐商討, 一次性報讀A-F課程

一來, 可趕及1月份的核心課程、二來報Full Course有$1,500折扣優惠、最重要是可即時獲得MT Sir精研的"宇宙尺"!

再者, 每個已報讀的課程(實戰班除外), 只要該課程有開班, 在半年內均可免費重讀

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-1-5 15:47 發表
好淡都頭痕, 仲以為下午有戲睇, 點知都係牛皮上落, 一係就快的啦...月頭 short 倉肉食又唔多..等死....
上月結算後, 連假期在內, SC/SP在一星期時間已有接金的4-5%進帳

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2012-1-5 11:47 發表
浪廢時間,似想向下走一回
引用:
原帖由 OK~ 於 2012-1-5 14:59 發表
大仙 & 30min見#2B3, 現行DCC, 但大大仙M處低位、MOC見#2D3向上, 相位未見同步, 期指短線似乎仍需於18750-18840水平之間反覆
引用:
原帖由 tsuikinman 於 2012-1-5 15:38 發表
留意大仙是否形成DTL
Tsui兄Bingo!

大仙Bible見SBO向上, 配合MOC的#2D3 & MCF-UP, 即市向上走一回但仍需留意於高位, MOC會否形成#2D3回落

引用:
原帖由 Stking 於 2012-1-5 16:02 發表

我做好友都驚驚地...長倉今日難搵食...
在反覆牛皮市, Short倉收息最好

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-1-5 16:08 發表
最驚突然大波波
小弟最初亦有此心理阻礙, 怕突然的急升/急跌而有所損失

其實只要多留意各大細圖的訊號變化、互相配合 , 再善用期權特性 & 策略; Edward兄便可更有把握捕捉何時行Trend、何時反覆上落, 就如過去數天, 期指何以反覆上落

引用:
原帖由 Stking 於 2012-1-5 16:12 發表
會否好似12月30. 大戶 16:14:30秒 才做野..??
雖然最後1min, 期指成交較多, 可惜相比早陣子成交量仍相差甚遠

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-1-5 16:17 發表
那要這兩個月內努力學習, 再請教各位高手了...
數區內高手, 當然要向MT Sir請教, 不過近年亦有不少師兄師姐能夠青出於藍
小弟仍在終身學習中, 日後還望各位師兄師姐多多指教提點

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2012-1-5 16:22 發表
未能突破D-H,明日是否再行反復
大大仙M處高位, 但大大仙 & 30min仍然DCC中, 期指明日或反覆短線向上

發新話題