發新話題

APR 11 期指,期權

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-4-11 15:34 發表
MT SIR 學問深不可測,本人仍在摸索階段,亦難得能跟O.K大師級師兄學習
小弟覺得, 看Tsui的努力以及閣下的功力, 相信早已成為區內高手..
能力越大、責任越大, 望Tsui兄日後能多提攜各位, 幫助更多同學..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 wil 於 2011-4-11 15:56 發表
我會努力學習加以運用
上星期你提議找些異動股,我發現隻 596 浪潮,睇大圖係上升趨勢,有大成交,呢 2 日回調,可以追嗎 ?
先多謝Wil兄提供異動股
從日線圖看, 596於4月4日以較大成交上破頭肩底頸線(0.51元), 其後向上突破TBM目標(約0.607元) & 下降趨勢(現約0.651元), 高見0.66元回落..

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-11 11:50 發表
各位早晨!

從日線圖看, 期指今日為一上升浪之時間高位, 但由於已然上破TST東目標, 看期指能否見大成交上破Mr. Gann阻力..

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-11 13:57 發表
大大仙雖見AMA, 但現大仙行TST西 & 紙五, 仍留意大大仙紙五訊號配合TST西作較大調整..
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-11 14:59 發表
MOC雖見#2D3, 但大仙見紙五, 反彈過後或將繼續下試日圖Mr. Gann支持約24150-24175水平..
繼續留意大大仙有否紙五配合TST西..
各位早晨!

昨日期指下午反彈, 收市前高見24350點回落, 今日下破Mr. Gann支持約24150-24175水平, 受10MA(約23931點) & 2010年11月8日高位(24946點)連帶2011年1月19日高位(24462點)上升阻力突破後支持(現約23921點)支持, 低見23921點反彈..

引用:
原帖由 titan 於 2011-4-12 11:46 發表
兩邊IV都好似升左d, 不過冇software睇, 有冇CHING可以證實一下?
昨日即月FOTM的Put, IV都只是25-30%, 今日部份竟升至35-40%..
因此單看IV, 不能推測大戶會否因IV高而做Short, 昨日 & 今日就是一個好例子..

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-4-12 15:25 發表
大大仙幾兄弟相聚,睇睇能否#2X3反彈
應能見#2X3 , 如能見MCF-UP更好; 但留意在下出現, 反彈或需配合大仙出現GP..

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-4-12 16:09 發表
小弟下午有要事外出, 未能跟大家一同討論, 望各位下午開市後有所進賬..

引用:
原帖由 Jinpa 於 2011-4-12 09:11 發表
早晨,各位期手、版友、同學!

昨晚夜學課程中期測驗,總算過骨;惜錯過了Master Tam第二課實戰班,其中有關期指結算價的探討,乃三季前在下第一次上的實戰班未有的,短期內必需利誘一些同學私下傳授 ,等不了下次實戰班了。
恭喜Jinpa兄成功過關, 閣下好學不倦, 是大家學習的典範, 望日後有機會能向Jinpa兄多多學習..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-12 16:05 發表
應能見#2X3 , 如能見MCF-UP更好; 但留意在下出現, 反彈或需配合大仙出現GP..
各位早晨!

MOC兄弟相聚, 大大仙見#2X3, 大仙見紙五 & MGP配合反彈..

小弟正準備研究723 & 1041, 各位同學認為尚有反彈空間嗎?_?

Thanks Wai兄 & Tsui兄

Tsui兄看今日走勢如何呢?_?

發新話題