發新話題

DEC 10 期指,期權

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-23 15:55 發表
現看15min, Mr. Gann & 100MA稍有支持, 但如果是跌浪的開始,

以下內容需要回復才能看到

以日線圖看, 待反彈調整後, 期指下行首目標約22630水平、次目標約22450水平..

留意Bible & TST訊號出現..
各位早晨!

期指今日(12月28日)下破下行次目標約22450水平, 低見22310點反彈..

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2010-12-26 14:15 發表
陸東估2010年恆指合理值@27500,並非佢估錯,唔到價只係市塲力量唔認同或市場無能力去到合理區(無資金)

此情况於2007年亦發生過,恆指大插水後08年8月才發生海嘯,恆指由接近32000跌至10000邊唔見咗3份2,

今次派貨時間超過1年,留意19000點支持 下星期睇穿22200
東叔欠大家2500點

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-28 10:01 發表
各位早晨!

期指今日(12月28日)下破下行次目標約22450水平, 低見22310點反彈..

**** 本內容被作者隱藏 *****
1hr & 大大仙仍然DCC進行中, 大大仙見DBT..

大小浪未見同步, 期指下行目標或明日下試..

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-28 11:07 發表
唉。。。。剛剛慘敗!
Canido兄剛反彈時追了LP/SC嗎?

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-28 11:12 發表
OK兄,距低開哦。一開波就落400幾點。真是怕架。打算借機會學救倉,點知道,一落Order,距就向上啦。
Canido兄, 很多時候急升或急跌完, IV擴張完都會收窄, 在做救倉前, 可先分析目標、留意Bible訊號再做, 始終Canido兄做的指數期權是跨期, 相對曲位點數會比做即月 & 下月高..

今早低位22310是大大仙TST西目標支持, 因此出現較強反彈..
而上星期四(12月23日)亦預期反彈後會下試下跌力量縮減目標22450水平, 詳細請回看#1055帖..

期指跟期權不同之處, 在於期指是埋身肉搏、期權則講求戰術戰略, 因此MT Sir每每告誡各位同學不要急於賺錢, 多觀察、多感受期權這把雙刃劍, 做好對沖風險的策略, 才能好好利用其雙刃的好處..

引用:
原帖由 學習有益 於 2010-12-28 11:39 發表

ok師兄,dbt應該係大仙對嗎?因為我見到你寫左兩個大大仙
另外我剛做左1月SC238 @ 113,師兄我咁做安全嗎?比D意見我可以嗎?謝謝
學習有益兄你好!

小弟提到的DBT, 是大大仙M見DBT
SC238相對貼價, 而且急跌過後, IV收縮、價位 & 時間值均有所下跌, 令SC的點數相對較低..
如期指下試下行目標時, 或可留意Bible & TST有否訊號轉上再平倉; 待1hr & 30min的DCC行完, 三相同步時再開SC/LP..

引用:
原帖由 學習有益 於 2010-12-28 12:04 發表

唔該晒ok師兄,其實我都想做遠D,諗住而家做下月會有著數,點知佢直插緊,所以都幾貼價,不過Bible我又見到1小時果兩姐妹打左交、大大仙又向下V緊,所以先至做,tst重未上,所以師兄是否我等到個Bible有轉上訊號就先平,再等待1hr & 30min的DCC行完, 三相同步時再做扣好D呢?
重想問多句,每月我地做扣時,應該睇邊幾個圖可以比較知道月內的走勢讓我們放心做扣呢,因為如果睇coc、moc同toc好似唔係大適合,望師兄指點指點,謝謝
小弟找Bible轉上訊號的同時, 亦會以TST訊號來確認轉勢訊號..

Bible的訊號的確準確, 但對於同學們來說可能會比較藝術, 但當配合TST訊號時, 轉角位就會相當明確, 因此學習兄大可Bible & TST互相配合運用, 就可以從容找出平SC倉的位置..

至於三相同步, 現則留意1hr & 30min #1 CLM, 再留意大仙或大大仙有否持槍訊號再做..

MT Sir常說, 做期權看1hr & 15min就已經足夠, 而COC、MOC & TOC只是做即市買賣, 如考量期權做扣的買賣訊號, 可留意大仙#2D3、#2DTL & TST等訊號出現..

引用:
原帖由 學習有益 於 2010-12-28 12:50 發表

唔該晒ok師兄,等我上埋實戰之後,希望可以就更加能夠明白ok師兄既意思。
上完實戰班, 如再有不明白的地方, 可到實戰班專區發問所有核心課程的問題, 在實戰班專區內可暢所欲言之餘, 解答亦可更為仔細

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-28 12:54 發表
想請問下,#2DTL系Bible架內容定系實戰班架內容呢?
Canido兄, 是DTR & Bible的內容

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-28 10:46 發表
1hr & 大大仙仍然DCC進行中, 大大仙見DBT..

大小浪未見同步, 期指下行目標或明日下試..
MOC形成魚肚, 會否先配合1hr DCC先反彈再落呢?_?
BTW, 大大仙將見#2X3..

發新話題