發新話題

APR 11 期指,期權

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-20 09:27 發表
morning 各位
昨一早外出工作,睇唔到市
上阻力1)#23710....2)#23820
下支持1)#23650....2)23540-500
Wai兄上阻力Bingo
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-20 10:35 發表
早晨ok hing
心中向上尚有2目標/阻力..1)23820...2)23950
不過唔知今日會否到

並留意現貨&期指水位差有50幾pt.....大戶真係
從大大仙看, 期指今早高位23734點為一反彈時間擴張目標, 唯反彈力量似乎未見縮減..
如能再破高位23734點, 期指將上試23800水平, 與Wai兄目標相約..

細仙#2X3後, DCC行完, 留意能否與大仙#1同步, 作較大調整..

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-20 11:01 發表
指標想上...彧可留意能否升破DH阻力.
即再上只估去#23800-820

原來和OK 分析大致相同
人是宇宙間的生物, 會跟從宇宙的力量而行事, 或許Wai兄亦是運用宇宙間其中一力量, 小弟估計閣下使用的是黃金比率..

引用:
原帖由 muigol 於 2011-4-20 10:58 發表
恆指重要阻力位 23850

如只是反彈,相信23850 不穿。 如穿,好大機會回復升勢

For reference only
多謝Muigol兄提出阻力建議, 讓小弟研究一下閣下的阻力位, 看能否找出Muigol兄所看到的力量..

引用:
原帖由 muigol 於 2011-4-20 11:26 發表

OK兄,小弟只是試驗自己學到的方法留下印記。

和你們比較我只是一名初哥,對你們的睇市能力我是很仰慕的
Muigol兄太謙虛了, 大家在討論區一齊分析 & 研究, 為的是找出最能捕捉高/低位的一套方法..

小弟亦跟各位師兄師姐一樣, 正在學習並尋找最合適自己的出入市策略, 希望日後Muigol兄及各方朋友能加入 & 多作分享, 實乃討論區之福..

引用:
原帖由 frankychan 於 2011-4-20 11:37 發表
23850 係下跌一浪低位
其實比較重要係下跌浪 (從小時圖)完未?
Franky兄您好!

閣下認為會有浪五完成是次的A浪, 還是運行abc浪完成是次A浪調整呢?

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-20 10:59 發表
細仙#2X3後, DCC行完, 留意能否與大仙#1同步, 作較大調整..
細仙DCC行完未能與大仙#1同步, 因此只能反覆而未見較大調整..
大仙初見#2X3, 上午收市前或牛皮反覆..

引用:
原帖由 cyndi 於 2011-4-20 11:55 發表
IV is very low now
本月兩邊的IV都開始收縮, 尤以Put倉的IV縮得比較明顯, 看來仍有機會爆邊..

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-4-20 12:05 發表
OK CHING 388點睇  睇小時半小時 #2 都開始 向上上 15MIN #2X3

唔知買得未
388從日線圖看, 4月15日高位184.6元為一上升浪之對稱目標, 亦為一上升浪之時間縮減目標..
15min雖見#2X3, 但由於1hr & 30min正行紙五向落, 如見1hr TST西訊號出現配合, 預期388將回試調整力量縮減次目標約175-176元水平、調整對稱目標約170元水平..

發新話題