發新話題

OCT 11 期指,期權

各位早晨!

9月期指結算後, 星期一(10月3日)期指裂口低開, 星期二(10月4日)低見16139點反彈, 今日(10月6日)裂口高開, 高見16975點

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-6 10:09 發表
各位早晨!

9月期指結算後, 星期一(10月3日)期指裂口低開, 星期二(10月4日)低見16139點反彈, 今日(10月6日)裂口高開, 高見16975點

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
期指上試反彈對稱目標, 高見17220點回落; 1hr現行MCF-UP, 待#1 CLM回落調整完, 明日如見大成交上破對稱目標, 將反覆上試反彈力量擴張目標

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-6 10:09 發表
各位早晨!

**** 本內容被作者隱藏 ***** ...
各位早晨!

期指昨日反彈對稱目標約17250-17260水平, 下午高見17220點; 今日期指裂口上破反彈對稱目標, 高見17558點回落

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

MA上拓之力果然強勁, 看來今日下午將見反彈力量擴張目標
BTW, 大仙始見#2X3, 留意DCC出現配合回馬槍

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-7 10:49 發表
MA上拓之力果然強勁, 看來今日下午將見反彈力量擴張目標
BTW, 大仙始見#2X3, 留意DCC出現配合回馬槍
大仙見#2V3、#1 CLM同步拗落配合回馬槍作調整, 期指或反覆回試17550水平

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-7 13:52 發表
大仙見#2V3、#1 CLM同步拗落配合回馬槍作調整, 期指或反覆回試17550水平
留意調整後, DCC或將再試反彈力量擴張目標

引用:
原帖由 ricksuen 於 2011-10-7 13:43 發表

ching,我有SP超遠價,你話今日好唔好買番LP做對沖呢?
引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-10-7 14:01 發表

先抱歉,option買賣變化真係唔叻好屎
若以指數論,由低位16150左右反彈至17777=+1627pt(2day)
做期指好倉的我點都平一半,我有反手做淡~11月(day trade),
但是會睇位平炒波幅.....

估大市再上1)18000-182....2)185-186阻力唔細
有冇其它option師兄可比ricksuen兄意見.....
LP可扣減SP所需的按金, 但亦會損耗時間值
若Rick兄認為短線已見頂, 或可考慮開跟現在SP倉Delta相若的SC作對沖, 可同時對沖SP, 亦可賺取時間值

引用:
原帖由 ricksuen 於 2011-10-7 14:27 發表

咦!咁又係喎,謝謝OK Ching指教!
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-7 14:04 發表
留意調整後, DCC或將再試反彈力量擴張目標
開之前, 或留意仍有機會上試

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-10-7 14:53 發表

option大大師兄,,,ok hing一出現.
即可解決疑難.....勁
Wai兄見笑
小弟只是將課程所學到的學以致用, 再集各位師兄師姐的智慧嘗試運用

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-10-7 13:52 發表

期指回試17550水平, 14:10 期指 @ 17553點, 唯未能上試反彈力量擴張目標, 反彈高見17734點後大幅回落

發新話題