發新話題

AUG 期指 期權

以3維數字觀察突破25000的最佳時機在8月25日或之前一個交易日
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

回復 246# cowbearcar 的帖子

呢招叫做香港政府專揾你笨策略,班友收夠貨就話調整比例,以車兄張圖睇裂口稍補向紅底進發。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 butterflyjoan 於 2014-8-16 22:35 發表
Ching 你覺得… 只是才技… 匯豐本身無問題…
是沒有問題的,技術分析就可以預測到未來的方向,而數據的基本分析往往是滯後的,亦是股民常中的陷阱,因此我作為一個技術分析的投資者,就會專注一技之長,就如#388在早三個多月前已預測得到會突破180元,而當時亦不會有人相信,但事實就出現在目前,向220元目標進發,今日的#5亦如是,是浪挑戰110元,其實可以以科學角度去了解真相所在,亦可以從真相去領略軌跡的運行,稍後再談。

難得週日咁熱鬧,吹吓水!

今日或研究吓智慧,智慧究竟係乜?
智慧是可以分解是非,了解事物的實相變化,而每一個人對每一件事物都不同睇法,因為對事物的實相了解不一樣,聰明人是否代表有智慧?答案是未必,愚蠢的人亦有可能是有智慧的人,了解實相本體的變化,就是智慧;

股票究竟是乜?大家先要明白股票是零和遊戲,世上冇任何物件是有合理值的,是一切事物,就算一斤菜值幾錢,可以話比大家知每日都唔同,主要在需求方面而訂一個價格,就如股票的P.E,5倍是抵買嗎?100倍的P.E就要點嗎?因此以合理的價格去定買賣股票是不能賺錢的;

智者乘風破浪,愚者隨波逐流,股市的智者常言,好消息出貨,壞消息入貨,呢種係對股市的智慧,若果從科學角度去解釋,就會清楚股票點解在壞消息的情況下會逆方向走高,就將人的身體比喻股栗,今日發現有病,當然食藥睇醫生啦,如果患嘅唔係絕症,食完藥就會好番,大家考慮買滙控,就要先考慮佢是否患絕症,第二考慮佢嘅病是否今天才發現,若果不是,究竟食咗藥未?如果昨天生病即食藥,今日都應該好番,所以甚麼業績甚麽資料,公佈得出來的,都是昨日的病,今天就能正常工作了,呢啲就是科學解釋;至於將恆指成份比重減至10%,只是大魚吃小魚的動作,大鱷收夠貨,想連最後一班散戶都想震埋出嚟,因此短期的波動,就是最好的人棄我取時間

回復 256# cowbearcar 的帖子

可能你誤解咗我的文章,過去生病,今天好番是炒今天?若果今天生病未食藥,明天能上班嗎?死者已已,贏股票輸稅收?以一個失敗的人作參考,最終亦如是

引用:
原帖由 jackyng 於 2014-8-18 06:29 發表
其實炒股票和炒期指/期權是兩回事,炒指數100%技術分,而炒股票是跟庄(庄動我動)
師兄很好的意見,但期數與股票有乜分別?

究竟成交是技術分析還是基本分析的範圍呢?是很好的問題,究竟有多少人真正認識技術分析?又是一個很好的問題,究竟有多少人真正可以利用技術分析去賺錢呢?就是一個很好的疑問!

回復 273# butterflyjoan 的帖子

我以前都係咁諗,但當一位高人問我對技術分析認識幾多時,答案只是一知半解,當真正了解技術分析之後,對一切都會改變,好多人會認為知己知彼,百戰百勝,咁自己就要認真D去了解先得,世上任何事最怕的就是一知半解,如果係完全唔識,或者可以靠運氣賺到錢!!

就如MT‘s 技術,好多時候幫我賺到非常豐厚利潤,有時就失準,但我唔會認為MT‘s技術失敗,我先去了解失敗原因,當發現問題所在,以後就會令我對技術更加了解,若果對技術分析有初步了解,就會明白每個地區市場有其獨立運作模式,唔會因為某個市場升跌而誤導自己作出決定,所以對部份人的思考覺得非常不成熟!

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-8-12 10:33 發表
大市冇乜好講,250破係必然的事,只是進場的時間把握得好,利潤都會高,政治立場可以不同,亦可以對立,但最愚蠢的行為是在投資市場,因為與人對立持相反方向,上個月對某位師兄可能是吸收到一次經驗。 ...
數年來的希望破25000得到實現!!

3維數字唔理想。。。

goldwater金生水

金牌評論員

21#                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          發表於 2014-8-15 08:33                                                                                                                                                                         顯示全部帖子                                                                                                                                                

以3維數字觀察突破25000的最佳時機在8月25日或之前一個交易日

發新話題