標題: 賭場 [打印本頁]

作者: goldwater    時間: 2014-4-21 20:16     標題: 賭場

第1集,賭具

個個人都話衍生工具嘅作用係對沖風險,全部都係大話,窩輪,牛熊證,期指,期權全部都係賭博工具,金水同大家都是散戶,散戶角式就係賭仔,所以要知道點解你會成日輸,點解成日要去入數比證券行再嚟過,聽完金水分折之後,你就會知道點解比過馬交更加糟!
仲有,點解呢幾年無論技術分析或基本分析都失較?聽完整個故事就會明白!
作者: fatpat    時間: 2014-4-22 10:53

Expecting the story
作者: goldwater    時間: 2014-4-22 14:18

第2集.  莊家?

相信好多朋友仍然好似以前金水一樣,買窩輪或牛熊證以為發行商就係莊家,原嚟呢個諗法係錯,發行商嘅角色只係賭塲嘅艇仔,千方百計揾客(散戶)去賭塲,賺果雞碎咁多嘅佣金,有時唔夠數就做吓啲假成交增加收入,如果唔係過份,真正嘅莊家都會隻眼開隻眼閉,太過份的話莊家咪報警拉人封艇,講咗咁耐,應該知道呢班發行商只係代理人,冇接受過一分一毫嘅賭注,下節帶大家嘗試抽出真正莊家,睇吓有冇辦法改變整個賭局形勢。
作者: ~family~    時間: 2014-4-22 21:47

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-4-22 14:18 發表
第2集.  莊家?

相信好多朋友仍然好似以前金水一樣,買窩輪或牛熊證以為發行商就係莊家,原嚟呢個諗法係錯,發行商嘅角色只係賭塲嘅艇仔,千方百計揾客(散戶)去賭塲,賺果雞碎咁多嘅佣金,有時唔夠數就做吓啲假成交增加收入,如果 ...
金水師兄,好祈待
作者: goldwater    時間: 2014-4-23 13:53

(3).莊家1.

無論大小股票,都有其自己嘅莊家,港交所除咗係賭塲老闆之外,亦係本地其中一個大莊,每租出一個賭廳或枱,都要經佢批准同比錢佢賺,但港交所只係一個部門,而掌舵CEO實際是香港政府,因為香港政府持有其他指數成份股比重都相當高,所以香港政府除咗係賭塲真正老闆外,更是全港期指期權最大莊家,亦是指數窩輪及牛熊證真正主腦,所以你一踏入賭場,所下嘅投注額全部由香港政府接受,有好多人都會諗,莊家接受賭注之後,再在市塲對沖風險,呢一點可以話比大家知,咁諗絕對係錯,下一節或再探討究竟你同邊個對賭,是否如大家想法,將收受番嚟嘅賭注毋須對冲風險。
作者: cowbearcar    時間: 2014-4-24 11:45

無錯!最大的莊係政府,連大鱷都打得走。
作者: goldwater    時間: 2014-4-24 14:29

莊家(2)
上面內容知道股市最大莊家係政府之後,你就清楚究竟同邊個對賭緊,經常聽啲網友講你買升,我買跌,你就係我對手,呢個諗法當然錯,例如去賭場坐落一張大細檯,買大嘅係咪同買小嘅對賭?莊家話大小通吃就知乜嘢事啦!所謂十賭九輸,仲有一句,呢句你哋一定要識,識咗之後就知點解會長賭長輸,呢句係「有殺無賠」,其實真正嘅莊係呀爺,呀爺單控制水源
,仲控制埋消息,見人多睇升勒,佢咪玩轉向,多人睇大插,佢咪抽番轉頭蘿,所以呢幾年真係玩死唔小大師專家。
作者: optionbaby    時間: 2014-4-24 14:52

最明显就系港股直通車
作者: Terencelau888    時間: 2014-4-24 19:07     標題: 回復 7# goldwater 的帖子

明天再續
作者: goldwater    時間: 2014-4-25 11:14

財演
今日磛停講莊家,先講講財演,其實一直以來好多人輸打贏要,羸嘅就話某財演水準高,輸嘅就話人係明燈,大佬,人哋推介是否落注自已決定,邊有咁唔公平嫁?不過今日唔係想話信與唔信,係想大家知道財演並非收咗莊家錢而大唱某隻股票,金水認為只是技術問題,舉例,大部份大牛市或大熊市,一般技術指標可以背馳再背馳,反轉再反轉,通常身在股海會隨市場氣氛影響,呢樣可以肯定嘅,除非你可以做到畢菲特一樣,見好即收,賣仔莫摸頭,話之佢將來生定死啦!先是錯,到最後都是啱,正所謂「有本事袋落自己袋,先至係自己嘅銀紙」。
作者: cowbearcar    時間: 2014-5-12 05:16

反而覺得總有班人刻意做財演,幫大戶做野。
利益是無形既,避開把關刀都差好遠了!
作者: goldwater    時間: 2014-5-15 10:10

今日繼續講一講莊家

香港股市除咗香港政府係最大莊家之外,以前係分三個派系輪流打莊,1)本地幫   2)外資  3)中資,佢哋操作嘅手法各有同,而最有實力當然係本地幫啦,而家簡單分柝下各幫派嘅特式,先講中資,佢哋打莊係最衰,大小通吃,佢哋打莊個市一定仆街,趕盡殺絕。
作者: goldwater    時間: 2014-5-15 18:20

跟住講吓班外資佬,以前就係過江龍,但金融海嘯後就變成冇牙老虎,以前點巴閉就唔駛講,但今時今日就冇哂話事權,淨係死淨巴口,所以可以不理;
剩番落嚟就係本地幫,正所謂猛虎不及地頭蟲,財雄勢大,响梁振英未選特首之前個個都好齊心,但今時今日就已經分成兩派,所以本地幫都分成A,B兩派,大家唔齊心,揾錢當然冇以前咁易,但有時利之所在,唔多唔小都有機會坐埋一齊,揾吓着數。
作者: goldwater    時間: 2014-5-17 13:36

A係以大地產商為首的傳統本地幫,以前中資未插手港事務之前,傳聞李嘉城肯買貨,個市有排升,1號唔升,大市冇運行!所以佢哋嘅作風係有錢齊齊揾,((稍後時間會講個原因大家就明),
至於B,其實大部份都係一幫人,但因為政治勢力情況下出現分化,而佢哋嘅大佬就係香港政府388,下便又分成兩個派系,實力派係17新世界,澳門幫啦,因為政治壓力冇辦法唔站邊,佢哋雖然分咗B,但對傳統本地幫亦感情深厚,另一派就係擦鞋幫,以前冇能力揾著數,今日因老爺得勢,以權謀私,正所謂一朝得志,語無輪次,無論過唔過檔嘅本地幫都怕咗佢哋,所以將來亂港者就係呢班又冇錢,又冇智慧嘅擦鞋幫,輪到B派打莊時,人心散慢,無大作為,尤其擦鞋幫以權謀私,人民股民又邊度有運行呢!

直至最近祖國反貪腐,希望以最低震撼力,進行改革,但一值以來見B攪到一塔糊塗,以維穩的大前題下,所以揾A幫重掌莊家大印,作為一個小股民,當然希望有好嘅開始,股市進入大牛時代,但亦唔可以睇得太高,因為當真正有初步成績時,小人就會攪攪陣!
作者: goldwater    時間: 2014-5-18 14:52

今日講係本地幇打莊嘅手法,其實衆所週知首富、龍頭、大地主,最有錢果幇莊家打莊,大市必定有運行,點解?其實好簡單,股市升跌,唔係靠把口就掂,要講實力,就算吹到天花龍鳳都係假嘅,都係得個吹字,大家睇吓美國佬就知,一印銀紙,成個股市都可以起死回生,仲要創埋新高,所以冇得呃人,要升市就先要知道邊位打緊莊!打唔打得起莊先!暫時估計本地A剛接莊家大印,相信本地B都會支持一段,尤其舊一班實力派,所以相信個市有機會推穿250,但千其唔好開心得太早,上次提過,擦鞋幫一見有小小成績一定會攬散佢,所以要見步行步,

而好多散戶成日諗買入股票用期權去對沖風險,真係對沖得到?簡直就開玩笑,搵自己笨,呢啲把戲咪莊家製造出來比散戶玩,應該話係莊家玩散戶嘅把戲先正確。
作者: goldwater    時間: 2014-5-19 19:11     標題: 賭客

作為一個賭客,最成功係要點做?當然係跟紅頂白啦,莊旺咪跟莊,閒旺咪跟閒,就好似啲窮鬼打莊要點做?窮鬼打莊往往係打唔起莊嘅,咁我哋賭客應該點做好?答案係打唔起莊個市咪反覆上落,咁我哋就做short為主,兩邊抽吓水,就係所謂嘅收息計劃嘞。
作者: optionbaby    時間: 2014-11-12 11:45

有冇師兄/姊睇過以下《對赌》:
http://hd.stheadline.com/special ... et_redem/index.html
有冇好野介绍?

歡迎光臨 至尊論壇 (http://option-king.net/bbs/) Powered by Discuz! 6.1.0