標題: 假如熊是真的 [打印本頁]

作者: goldwater    時間: 2013-6-22 21:45     標題: 假如熊是真的

五窮六絕七翻身?
圖表所見,由高位23512至週五低位19968,已運了一組完整的五浪段下跌,及出現了見底訉號,就算週五的不是此浪段的底部,亦距離不遠,是為結算而反彈的可能性較高,
觀察所得,由今年2月4日開始至今,圖表出現了兩組下行浪,1組反彈浪,若果是判斷為一組abc 調整浪,又極為相似,其後展開坊間所謂牛三或牛五浪上升,對此說法在下暫時有所保留,首先個人認為大巿已慢慢出現轉向,大浪正向下發展,作為一個技術分析員或投機者,大膽推測,細心求証是必然的,求証是此組浪是C浪底還是C-3浪的其中一組支浪,若果分析正確,其後的走勢就好似美國佬一樣,銀紙要幾多,就印幾多,想袋幾多就袋幾多!
世事一切都是虛幻的,大家見到嘅一切,只是一塲騙局!
作者: sinding    時間: 2013-6-23 06:43

認同印銀紙觀點!
但有两點變數:
1. 中投、汇金開始入场。
2. 央行開始逆回扣操作。
會否扭轉走势要睇過先至知。
引用:
原帖由 sinding 於 2013-6-17 23:21 發表
工、农、中、建四大行均发布公告获得中央汇金公司增持,汇金还表示未来6个月拟续在二级市场增持。
http://finance.sina.com.cn/stock/zldx/20130617/195815816019.shtml ...

作者: Jinpa    時間: 2013-6-23 08:48

金水兄,容許小弟踩踩場。

於任何認真的技術討論中,必先對基本的用語有清晰的共識,洋人稱這做commom ground。如二友見一女論其美醜,一人說極美,一人說絕醜。何解?前者看其外貌,後者觀其品性故也。

所以依在下愚見,金水兄之前論熊之多個話題中或已提過,是小弟忽略了,又懶於尋找;故需請金水兄
重新定義一下閣下的『熊市』,否則參與論者中可能有人以分鐘圖看牛熊,有人以世紀圖看牛熊;又或者有人用直尺定牛熊,有人用Elliot Wave Principle定牛熊。咁就真係牛頭唔答熊咀了

作者: goldwater    時間: 2013-6-23 09:56     標題: 回復 2# sinding 的帖子

講各國騙術不同就要長編大論,美國佬的公和國主義,她就是世界大同,一切事程以國為先,無論任何壞事,都是天公定義的!
增持一事,中投三寶記憶尤新,可作參考,不能盡信!
大市能否走出困局,就要注意金鐘能否破壞!
作者: goldwater    時間: 2013-6-23 10:07

引用:
原帖由 Jinpa 於 2013-6-23 08:48 發表
金水兄,容許小弟踩踩場。

於任何認真的技術討論中,必先對基本的用語有清晰的共識,洋人稱這做commom ground。如二友見一女論其美醜,一人說極美,一人說絕醜。何解?前者看其外貌,後者觀其品性故也。

所以依在下愚見,金水兄之 ...
以 jinpa 的版主身份當然可以踩踩場,若果無時間睇過往的熊小說,在下亦幫不上忙,只能講句三分形像,七分想像,就如jinpa 的頭像一樣,在下的聯想是jinpa 兄想話比其他人知,有佛祖的智慧,是否如此,就心中有數,此乃推測,猜錯勿怪!

作者: goldwater    時間: 2013-6-23 10:37

或者有部份人在市場上可以參考的技術指標認識不深,就如vhsi,但可借在下只是一名普通會員,閒來無事說說故事而已!
講起牛熊又是一故事話題,可以談談,股市走勢升市定為牛,跌市定為熊是道氏理論所創,以其兩種動物攻擊的動作形容大市走勢,就如西班牙鬥牛,牛是不停攻擊,一直往前衝,轉向時亦腳步不停,直至倒下;
而熊的攻擊就冷靜得多,當一次下殺完筆,冷靜下來重組另一次獵殺機會,動作是先抽高,下殺時獵物難以走避,因此特性,道氏形容熊市是死亡,滅絕的!
作者: CB900    時間: 2013-6-23 12:53

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-23 09:56 發表
講各國騙術不同就要長編大論,美國佬的公和國主義,她就是世界大同,一切事程以國為先,無論任何壞事,都是天公定義的!
增持一事,中投三寶記憶尤新,可作參考,不能盡信!
大市能否走出困局,就要注意金鐘能否破壞! ...
金水師兄所談的應該是太陰金鐘,圖形非常像,加上大太陰麥當勞都想拗落,但太陰八月細g底,係危的!
作者: goldwater    時間: 2013-6-23 16:20

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-23 12:53 發表

金水師兄所談的應該是太陰金鐘,圖形非常像,加上大太陰麥當勞都想拗落,但太陰八月細g底,係危的!
工作週期已出關,正留意麥仔是否拗上後SBO.但亦留意麥仔哥哥是否順勢而下,在危中思危必然的事,
再進一步寫作科幻小說時,或談談中國歷史,自有史記以來,歷朝歷代,當戰亂後出現輝煌時期,接著下來的就是腐敗,繼而走向滅亡,重複發生,為何?因為中國人的特性,"貪與自私"! 有此特性就不能對國企股有太大期望!
作者: goldwater    時間: 2013-6-23 17:17

一直以來個人對大巿抱著太大期望,其一是美國佬大印銀紙,市場水源充足,其二我國剛剛開放經濟,源源不絕的資源取之不盡,因此相信股市無論如何反復,都是運行牛巿之中;

運用MT's 技術,早前多次強調恆指20990不能有失,跌破即使牛巿未死,亦要經過艱辛的路程,至可以重拾升軌,從此醒覺,市場上一切只是幻像,騙局一塲;

圖表上出現一組五浪段下跌,暫時判別有兩個可能性,是三浪還是3-1浪,從2、4浪的波段幅度,極有可能是3-1浪,若果正確,未來時間將出現3-2反彈,目標應在21750之下,而根據恆指大富圖已出關,運行#2D反彈中,若果配合工作週期的SBO,下破萬六易如反掌,科幻小說,只是在幻想中發生,在未出現前,一切是假設,夢境!

作者: goldwater    時間: 2013-6-23 17:57

只要能好好運用MT's 技術,無論波浪理論進化成如何複雜,就能分別真假,

就如訉號(1)的一陰遮三陽就是好好的例証!
作者: goldwater    時間: 2013-6-24 10:08

在訉號上麥仔哥哥同步近CLM ,大機會解除SBO威脅,睇睇未來時間能否打爛金鐘,仍有一線生機!
作者: goldwater    時間: 2013-6-24 10:11

等魚!
作者: goldwater    時間: 2013-6-24 16:31

今日又再破底,照vhsi 同恆指推測,反覆反彈時問可能會有兩三個星期,反彈幅度不會多於0.5!
作者: butterflyjoan    時間: 2013-6-24 18:51     標題: ???

波幅指數高... Ng 係應該睇跌咩...
作者: butterflyjoan    時間: 2013-6-24 18:51     標題: ???

波幅指數高... Ng 係應該睇跌咩...
作者: goldwater    時間: 2013-6-24 21:31

早前有師兄發現vhsi 拿埋,相信清楚發生乜事,所以vhsi 係一個好重要參考指標,係要留意的,
而恆指今日低位19756距離西站A欠256米,站B 站656米,早前講過來到呢的位,救都冇用,
而家乜都唔做,等iv縮!
作者: CB900    時間: 2013-6-24 22:06

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-23 12:53 發表

看來太陰真人練成金鐘罩的機會越來越高,震動武林,到時派徒弟洪三郎追擊上海少爺和恆生少俠,
現周期已出六脈神劍,如再被九陰白骨爪打中,後又中金鐘罩內功,隨時嚴重內傷,血流成河!!!
作者: goldwater    時間: 2013-6-25 06:35

太陰似準備金鐘,但以麥仔情況要再上高台,現配合工作週期快CLM,等等,美國佬似難上番高位,趁仲有時間休息,如果熊是真的,大家有乜安排!
作者: goldwater    時間: 2013-6-25 11:01

再研究美國佬是否退市,在下相信有可能,但不會全退,美國佬印銀紙目的是甚麼?是救大形企業,金融體系,一旦崩潰,整個美國將會倒下,割地求財,現時目的達到,進一步希望企業能救回整個經濟,因此相信退市是可能的,但提到加息,機會就相當微,至少兩年內冇可能;
八十年代尾,美國佬如何設騙局呃日本仔,呃回來的錢就只能駛了二十多年,今日想搵中國笨,搵唔到累死歐朱國,想真正救經濟就要真槍實彈去搶了;
大市低位轉倉,好難搏大,休息幾日,靜待反彈,
恆指2008年引伸上來的上升軌,今週大約在19270附近,呢啲咁重要支持位,早前亦分享過,因此相信大市在下破前應該要先做好準備的!
作者: goldwater    時間: 2013-6-25 11:32

引用:
原帖由 sinding 於 2013-6-23 06:43 發表
認同印銀紙觀點!
但有两點變數:
1. 中投、汇金開始入场。
2. 央行開始逆回扣操作。
會否扭轉走势要睇過先至知。
真係比呀爺"線"鑊金
作者: rcecbest    時間: 2013-6-25 16:33

看來圖表最老實
作者: sinding    時間: 2013-6-25 17:19

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-25 11:32 發表
真係比呀爺"線"鑊金
人民日報話, 奶妈呢哺唔喂奶!
作者: sinding    時間: 2013-6-25 17:24

換句話唧喺刻意刺破泡沫教训下啲投机者。
作者: goldwater    時間: 2013-6-26 15:12

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-24 10:11 發表
等魚!
深水泥蜢,遲左一日,ABC反彈大約21400
作者: goldwater    時間: 2013-6-26 19:27

恆指今天最高見20354,較昨天低位19426回升了近千點,早前題過能夠補回一個裂口,就有能力回補第二個裂口,因此未來時間將會修補6月20日的裂口區20961,此乃書本上知識,睇睇是否再bingo!
作者: CB900    時間: 2013-6-26 21:46

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-26 19:27 發表
恆指今天最高見20354,較昨天低位19426回升了近千點,早前題過能夠補回一個裂口,就有能力回補第二個裂口,因此未來時間將會修補6月20日的裂口區20961,此乃書本上知識,睇睇是否再bingo! ...
應該Bingo的
作者: chief    時間: 2013-6-27 12:34

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-26 19:27 發表
恆指今天最高見20354,較昨天低位19426回升了近千點,早前題過能夠補回一個裂口,就有能力回補第二個裂口,因此未來時間將會修補6月20日的裂口區20961,此乃書本上知識,睇睇是否再bingo! ...
想請教 : #700 騰訊為例 , 25/6 的下跌, 補回了16/5的上升裂口; 目前 27/6 的一個上升裂口誇越了20/6的下跌裂口, 如下午跌低於 $295.2 , 便補回20/6的下跌裂口, 即上週的兩個下跌裂口完全補回, 這是否表示升勢再次展開 ? 還是有機會再向下, 補回30/4 及 26/4的兩個上升裂口?  對於裂口的回補, 真是模糊不清 ..
作者: goldwater    時間: 2013-6-27 16:29

引用:
原帖由 chief 於 2013-6-27 12:34 發表
想請教 : #700 騰訊為例 , 25/6 的下跌, 補回了16/5的上升裂口; 目前 27/6 的一個上升裂口誇越了20/6的下跌裂口, 如下午跌低於 $295.2 , 便補回20/6的下跌裂口, 即上週的兩個下跌裂口完全補回, 這是否表示升勢再次展 ...
以書本上知識,5月16日的裂口是阻力區裂口,不應完全補回的,但在之前還有兩道裂口,分別在4月25日及4月30日,現已補回第一個,未來時間亦會修補第二道裂口258.6的機會比較大。而近日的消耗性上升下跌,日圖已見出關,有可能是DCC,小心!
作者: goldwater    時間: 2013-6-27 21:15

呢兩日升得咁急,真係有D意外,但整體韻律仍在預計之內,以Vhsi 的走勢仍要反覆向下,因此七月反覆反彈為主,跌破19426機會應不會太大。
作者: goldwater    時間: 2013-6-28 07:39

引用:
一組GP威力可以兩日升千三點,真係神奇,未來時間大市可做的事就是補回第二道裂口,之後相信會在二萬左右反覆,直至五浪出現;

但若大市能突破250天線,配合打爛金鍾的話,牛市重現;
如只能上破250天線,未能打燗金鐘,其後的數浪方法再談!
作者: chief    時間: 2013-6-28 10:59     標題: 回復 28# goldwater 的帖子

作者: butterflyjoan    時間: 2013-6-28 13:17     標題: ???

ching
窨時 227xx 阻力大...
作者: goldwater    時間: 2013-6-28 18:07

休息幾日變悶足幾日,今日未能全補裂口,或者稍回再補,書本上知識係咁,唔知點樣補,唔知幾時補,總之一定補,攪攪笑!

數浪就是如此,整組波段出現之後,就可以加上數字,恆指由23512至週二低位19426是一組五浪段的底部,就可以加上一個(3)字了,現時運行的,暫以一組ABC的三浪段反彈,但亦有可能是一組比較複雜的下行浪,若真的行到該步再談;睇怕可以出番本「數浪怪談如何戰勝波浪大師」!

睇睇上証,早前所謂的新波浪大師出來執死雞,卒之雞影都唔見,在下曾經將上証個圖比較恆指2004年前的圖,真係好似樣,真估不到,呀爺係劃圖高手之中最高手,所以記住,世事無絶對,絶無不可能,記住呢兩句,就會輸少贏多!
作者: butterflyjoan    時間: 2013-6-28 18:17     標題: ???

Ching
國企今日有 d 強差人意...
作者: goldwater    時間: 2013-6-28 20:37

早期睇過一則評論,意思是國企要升,先要亞爺升,亞爺唔升,邊個夠膽升、
真係吹乒乓!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 13:34

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-25 06:35 發表
太陰似準備金鐘,但以麥仔情況要再上高台,現配合工作週期快CLM,等等,美國佬似難上番高位,趁仲有時間休息,如果熊是真的,大家有乜安排!
從各項數據,尤其恆指巿盈率,大市能跌破萬八的機會微乎其微,更何况穿萬六,再穿一萬!根本上唔駛諗;

但大市又似本集科幻小說的圖形行走,下半部是否完成劇本內容,在下都難以相信,
除非的理由只有一個。********騙局********!!!!!!!!!!
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 15:08

講真,大市呢個位熊得去邊? 始終波幅仲係大型上落格局,其實無乜特別,何必升三兩千點就大叫牛,跌三兩千點就大叫熊?
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 15:16     標題: 回復 37# redbutterfly 的帖子

當然,若果不是如此,99%的不是你而是我!
作者: CB900    時間: 2013-6-30 15:29

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 13:34 發表
從各項數據,尤其恆指巿盈率,大市能跌破萬八的機會微乎其微,更何况穿萬六,再穿一萬!根本上唔駛諗;

但大市又似本集科幻小說的圖形行走,下半部是否完成劇本內容,在下都難以相信,
除非的理由只有一個。********騙局********!!!!! ...
其實港股PE大約10,重要的是PEG不便宜,即是大行預測盈利倒退的,而獅子靠賣平保頂住盤數,係老美俾人係咁告…
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 15:48

其實我呢D寫小說的,間中會加插一D書本知識,就"假如"& "是真的"兩組解說,有智慧的人是會分的,而從小說加上科幻,即說明未出現,似沒有可能的,從字眼上就是智慧的存在,難怪一般凡人的思想是如此簡單,
從科幻小說的起點,早已料到必須穿250天線,亦可以清楚推測得近日的低位及反彈,是否戲劇化?而在小說內容有一側,"一線生機",是否出現還須訉號確認,
如想執執死雞或踩踩塲的朋友,或認真睇完整個小說內容先,以免侮辱自己的智慧
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 15:58

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 15:29 發表

其實港股PE大約10,重要的是PEG不便宜,即是大行預測盈利倒退的,而獅子靠賣平保頂住盤數,係老美俾人係咁告…
CB 兄,若以PE 推測合理值,恆指是超值的,但以我輩學習技術分析的,就只能靠圖表,合不合理,公不公平就與我們無關,就如2011年的春茗團拜,MT SIR 亦指出大市將三沖
作者: CB900    時間: 2013-6-30 16:09

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 15:58 發表
CB 兄,若以PE 推測合理值,恆指是超值的,但以我輩學習技術分析的,就只能靠圖表,合不合理,公不公平就與我們無關,就如2011年的春茗團拜,MT SIR 亦指出大市將三沖 ...
金水兄:只是研究數據,PE 和 PEG的關系吧了!通過forum 讓師兄們看多些參考數據而己
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 16:11

斷片!
三沖
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 16:30

引用:
原帖由 CB900 於 2013-6-30 16:09 發表

金水兄:只是研究數據,PE 和 PEG的關系吧了!通過forum 讓師兄們看多些參考數據而己
剛才電腦斷片,
先感謝CB兄的分享,
再接MT SIR 推測三沖匯頂,狂牛將倒下,大市由近25000點跌至近萬六,跌幅近九千,而坊間一般基本分析大師都調升恆指合理值至三萬以上,
足見兩者的分別,亦証明世事如幻,並無合理!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 16:38

引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 15:08 發表
講真,大市呢個位熊得去邊? 始終波幅仲係大型上落格局,其實無乜特別,何必升三兩千點就大叫牛,跌三兩千點就大叫熊?
另外請問何謂大形上落市?10000~32000?還是16000~25000?若果能分出,可以同大家分享下!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 16:50

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-23 10:37 發表
或者有部份人在市場上可以參考的技術指標認識不深,就如vhsi,但可借在下只是一名普通會員,閒來無事說說故事而已!
講起牛熊又是一故事話題,可以談談,股市走勢升市定為牛,跌市定為熊是道氏理論所創,以其兩種動物攻擊的動作形容 ...
不厭其煩,重溫大市解說..........
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 16:51

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 15:48 發表
其實我呢D寫小說的,間中會加插一D書本知識,就"假如"& "是真的"兩組解說,有智慧的人是會分的,而從小說加上科幻,即說明未出現,似沒有可能的,從字眼上就是智慧的存在,難怪一般凡人的思想是如此簡單,
從科幻小說的起點,早已料到必須穿 ...
冷靜少少~ 我講過D乜? 我淨係想講唔洗咁敏感個市好少少時就叫牛, 個市差兩個月就叫熊~ 僅此而巳, 有乜問題? 邊句有問題? 邊隻字有問題?

如果你喜歡唔係牛就熊既話, OK~ 咪當我無講過, 洗唔洗咁大反應?

反而你一見到我留言就話我乜野踩場乜野執死雞乜野侮辱自己智慧, 惡言相向, OK~ 無野好講。

不過我係度睇左一段時間, 見你每年都叫完牛又叫熊, 或者叫完熊又叫牛, 升穿一個位就叫上幾千點, 真係......~~~

仲有你個十全十美POST, 入面有幾個留言, 只係差一日半日, 方向可以轉完又轉~

仲有我都無對任何人作出惡言攻擊, 唔該有少少修養唔好隨便惡言相向, OK?

作者: goldwater    時間: 2013-6-30 17:09     標題: 回復 47# redbutterfly 的帖子

係?原來你都係我fans,我唔冷靜咩?其實無野喎,見到D小朋友就好似有責任教佢咁,真係壞習慣,

十全+美內容識得轉上轉落,就好似大市咁又上又落,如果覺得出奇,會唔會係你既問題呢?點都好,小人

以「斷章取義」為本,在下只是吹吹水,講講古,對錯又點?不如你自已開個「大形上落市」,到時在下一定般場
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 17:23

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 16:38 發表
另外請問何謂大形上落市?10000~32000?還是16000~25000?若果能分出,可以同大家分享下!
其實我所講的牛熊,可能真係有出入的,

如小朋的智商,大形上落市8000~48000就正確,用分鐘圖或世紀圖就自行決定!今日好開心學習到~大形上落市!哈哈!
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 17:35

我上討論區,見到你既post唔代表係你fans, 正如我日日留意cy施政唔代表我係梁粉。唔好黎個美麗的誤會~ 有時我見到有趣既嘢都會望兩眼, ok?

你問我幾多點先係大型上落,呢個係小學生程度既問題,我答左你幾多千點又如何? ±誤差300點仲算唔算? 500點呢? 咁700點又點?

今年上下波幅只係向上幾個%向下十五個%都唔夠,呢個波幅幾乎年年都出現,半年時間你已經又牛又熊,如果係咁,咪年年都要反覆討論牛熊? 但有邊個牛市同熊市會係一年內完成?

好似上年你都係又熊又牛,咁請問你最終結論上年係牛定熊?

要講係咁多,你唔明就無法,就當我無講過。

作者: goldwater    時間: 2013-6-30 17:52     標題: 回復 50# redbutterfly 的帖子

小朋友經常對新鮮事好奇望多幾眼並非出奇的事,通常唔明白的事,在下會建議貴家長自己教,

相信在下的科幻小說係唔適合小朋友的,或者睇番童話故事,

小學生的問題不會答,莫非?

15%唔夠?23944~19426=4518=>15%?

番去學識計數先啦!我真係冇義務幫人教仔女!

唔好哂我時間啦!

作者: CB900    時間: 2013-6-30 18:14

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 16:30 發表
剛才電腦斷片,
先感謝CB兄的分享,
再接MT SIR 推測三沖匯頂,狂牛將倒下,大市由近25000點跌至近萬六,跌幅近九千,而坊間一般基本分析大師都調升恆指合理值至三萬以上,
足見兩者的分別,亦証明世事如幻,並無合理! ...
亦非常感謝金水師兄分享寶貴意見,在市場上定有很多雜音,當其它有用數據和MT 技術同步時就有確實方向了!
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 18:18     標題: 回復 51# goldwater 的帖子

哈哈哈哈,我話今年向下波幅,係全年計向下跌左幾多,今年中軸係參照上年年結。未搞清楚就問下先,乜你覺得今年暫時既波幅好異常咩? 唔係掛? 咁萬一一個唔好彩,過一陣大陸唔知講左乜個市又有憧憬升多千幾點,係咪又會有個post叫 假如牛市復生?  總言之,牛同熊係一個最少幾年或以上計既比較長週期,如果年年都要分牛熊,仲要一年內都要轉黎轉去,會係咩問題? 哈哈哈哈

仲有唔好口口聲聲教仔教仔,好嘔心,我唔知邊個係你個仔,仲有如果真係有投資者比你教,教到一年到黑都牛熊牛熊牛熊,就大獲已

作者: goldwater    時間: 2013-6-30 18:26     標題: 回復 52# CB900 的帖子

CB兄講得正確,有時同D小朋友傾偈,都會變成小朋友「白痴」!

我早前買左本書唔鍾意睇,真係想叫個作者回水,哈哈,真係低能!
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 18:42

喂仲有呀,上年你又熊又牛,咁最終結論上年係牛市定熊市者? 不如搞清楚上年先講今年啦,唔通牛熊真係逐年計? 丫唔係,應該係每幾個月計,哈哈哈哈。快d搞清楚呢個問題,好重要,你繼續迴避我就唔同你講落去啦~
仲有,我咁多個留言從無惡意中傷人,反而有人不斷無理老屈或出言惡意侮辱,都係果句,做個文明人!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 18:57

唔知我智慧高還是對手智商太低,開頭又話冇野,激兩激乜都噴哂出來,文明人呀?呢招含沙射影咁低能手段在下好耐冇用啦!哈哈!哈哈哈!好攪笑!「快D搞清楚」!真係小朋友
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 20:00

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-25 06:35 發表
估唔到引用呢度帖想叫大家小心留意,咁快有人出來執死雞以為大市已見底,D小朋友太多,無謂哂時間,言歸正轉,於6月25日大市未轉向時,已用MT'S 訊號已發出上述預測,亦以一組GP見魚訊號通知,因此訊號是100%準確,但是否見底就言之尚早,個人早前推測七月是反復反彈市,即代表今年低位稍後出現,大市將破萬六,呢個就是GOLDWATER 我的科幻預測,預測歸預測,在下做買賣成功之道,是離不開MT'S 技術的,而『一線生機』提到,「大市若能升穿250天線,工作週期金鍾被打爛,牛市重生,但只是升穿250天線而金鍾仍在,數浪方法稍作改變」;如果再有小朋友太心急出來執成雞,煩請貴家長照顧小朋友,先學會認字,其後要學計數,千萬不要未學行先學走,尤其〝含沙射影〞的本領,只有自取其辱,小朋友!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 20:24

在此話題內有兩位師兄強調要在下分清楚牛熊定義,無需出奇,有幻想才有未來,
是否真的出現了牛頭唔搭熊咀呢?難得有伴唱!真係眼高手低!
"假如"熊是"真的"!
"假如"我是"真的"!
攪笑!

作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 20:33

你回POST都回得幾密喎~ 冷靜少少, 哈哈~

唔好再引人發笑啦, 邊句邊隻字睇到有人話大市見底? 識唔識中文字? 你話人係小朋友, 咁你即係大朋友啦, 但語文水平程度一再出現問題~ 係咪呢? 都叫你冷靜D睇清楚架啦~

或者你係咪好鍾意自己造一個稻草人出黎自己打低佢就心理上當自己勝利?

我講既POINT你全部迴避晒, 淨係識得話人地乜野小朋友, 教仔, 乜野白痴乜野低能, 又一再一箱情願幻想同老屈別人, 真係見者傷心~ 可憐~

今年年頭升得幾個%, 就話後市可以升上幾多萬點, 過幾個月全年計跌十幾%, 就話熊市, 年年都搞到咁精神緊張, 近視得可笑~

仲有, 文明人係講一個人內在既修養同外在言行品德, 乜原來你覺得呢D係招數? 唔係掛~ 真係令人滴汗~ 好心勸你一句者, 你唔鍾意做文明人又或者你只鍾意只講不做咪算囉~ 不過漫罵別人就真係好缺德的, 大朋友~ 我聽人講, 如果一個人無口德, 講埋D唔好既野, 將來會自己受返架

係喎~ 咁你上年既結論係牛市定熊市呀? 唔通講左成年原來係無結論? 咁今年........

唔阻你繼續討論牛熊啦, 牛熊高速轉變大法呢D咁高深既野係你呢D大朋友先識既, 我自問無你咁高功力~不過有錢賺就得啦, 哈哈哈哈

作者: goldwater    時間: 2013-6-30 20:46     標題: 回復 59# redbutterfly 的帖子

是但啦,真係能夠令小朋友開心,都是我的榮幸!
在下不但回帖多,出帖都唔小,
至於品德係好定衰與在下何關呢?
問你父母係定唔係先!
悶咗幾日,卒之今日有D節目,有Goldwater 存在價值!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 20:51

Goldwater 在option king 真係幾成功!
佢話好心勸你,大家話係咪攪笑呢?三唔識七?
作者: redbutterfly    時間: 2013-6-30 20:55

哈哈, 我都係盡我所能者, 見到品德有問題既, 見到咪勸下囉~ 唔聽我都無損失, 我都想呢個社會多個文明人架嘛~

呢D咁基本既問題, 唔洗問父母啦, 就算小學生都識應該咁做~ 哈哈~

anyway, have a nice day!
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 21:02

引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 20:55 發表
哈哈, 我都係盡我所能者, 見到品德有問題既, 見到咪勸下囉~ 唔聽我都無損失, 我都想呢個社會多個文明人架嘛~

呢D咁基本既問題, 唔洗問父母啦, 就算小學生都識應該咁做~ 哈哈~

anyway, have a nice day! ...

作者: 1288    時間: 2013-6-30 21:21

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-30 20:24 發表
在此話題內有兩位師兄強調要在下分清楚牛熊定義,無需出奇,有幻想才有未來,
是否真的出現了牛頭唔搭熊咀呢?難得有伴唱!真係眼高手低!
"假如"熊是"真的"!
"假如"我是"真的"!
攪笑! ...
Support ! keep on please !
作者: goldwater    時間: 2013-6-30 21:44     標題: 回復 64# 1288 的帖子

人人都會話自己好人的,又如何,在下是有能力亦有吸引力,無論任何人都會留意Goldwater  的帖,只是精神有問題的人,才會叫一個作家交代,回水,係幾攪笑的,今天大市已分析過,如未來訉號改變,再作進一步的推測,暫時假如熊是真的仍然存在,不作改變,多謝支持
作者: 1288    時間: 2013-6-30 21:46

作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 22:02

請問今年中軸參照上年年結是多少?今年的波幅大約是多少?可以詳細講解嗎?thanks
引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 18:18 發表
哈哈哈哈,我話今年向下波幅,係全年計向下跌左幾多,今年中軸係參照上年年結。未搞清楚就問下先,乜你覺得今年暫時既波幅好異常咩? 唔係掛? 咁萬一一個唔好彩,過一陣大陸唔知講左乜個市又有憧憬升多千幾點,係咪又會有個post叫 ...

作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 22:12

Lamasingh  
作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 22:47

Goldwater Ching 此惡女態度依舊,是分析嗎?講了等如無講,廢話一堆,上落市?牛市熊市都是上落市,bullshit!存心上嚟嘈交的!168幫理不幚親,打榭小人,撐金水!
作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 23:04

引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 15:08 發表
人哋叫牛叫熊關妳事?分析梗有人睇好有人睇淡巿塲才會平衡,上落市,口大比妳講哂啦,咁嘅人都有!潑婦駡街就係好修養?
作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 23:53

個市2007年32000跌落一萬用咗幾多年時間?幾年至叫做熊市?係嘈交定討論心之肚明啦!駛理佢
引用:
原帖由 redbutterfly 於 2013-6-30 18:42 發表
喂仲有呀,上年你又熊又牛,咁最終結論上年係牛市定熊市者? 不如搞清楚上年先講今年啦,唔通牛熊真係逐年計? 丫唔係,應該係每幾個月計,哈哈哈哈。快d搞清楚呢個問題,好重要,你繼續迴避我就唔同你講落去啦~
仲有,我咁多個留言從 ...

作者: 168.hk    時間: 2013-6-30 23:56

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-23 10:07 發表
以 jinpa 的版主身份當然可以踩踩場,若果無時間睇過往的熊小說,在下亦幫不上忙,只能講句三分形像,七分想像,就如jinpa 的頭像一樣,在下的聯想是jinpa 兄想話比其他人知,有佛祖的智慧,是否如此,就心中有數,此乃推測,猜錯勿怪! ...
自以為高明,小動作大事舖張!
作者: goldwater    時間: 2013-7-1 06:50

引用:
原帖由 168.hk 於 2013-6-30 23:53 發表
個市2007年32000跌落一萬用咗幾多年時間?幾年至叫做熊市?係嘈交定討論心之肚明啦!駛理佢  
師兄早晨,在下以為佢係師兄,原來係師奶!
作者: goldwater    時間: 2013-7-1 06:51

引用:
原帖由 168.hk 於 2013-6-30 23:56 發表
自以為高明,小動作大事舖張!
早前論壇有側通告,小心老千
作者: goldwater    時間: 2013-7-1 11:02

今天七、一回歸不講古,談健康,拍打拉根療法可以舒緩一般情緒病,如女氏更年期,內分泌失調等,只要拍拍適當穴位,就能得到根治!
作者: 168.hk    時間: 2013-7-2 09:54

引用:
Bingo超勁+神
作者: 1288    時間: 2013-7-2 10:17

My god!
引用:
原帖由 goldwater 於 2013-6-28 07:39 發表
一組GP威力可以兩日升千三點,真係神奇,未來時間大市可做的事就是補回第二道裂口,之後相信會在二萬左右反覆,直至五浪出現;

但若大市能突破250天線,配合打爛金鍾的話,牛市重現;
如只能上破250天線,未能打燗金鐘,其後的數浪方法 ...

作者: redbutterfly    時間: 2013-8-2 17:13

作者: goldwater    時間: 2013-8-21 10:49

經近兩個月反彈,恆指由低位19426反彈至22695,反彈三千多點,可以是早前預計之外,

但早前亦有提及,大巿如上破250天線,但未能打破週線圖金鐘,大市仍未走出熊巿範圍,

今日所見,恆指再跌破250天線,訉號是吻別?在韻律上是大細GP同步,下破早前低位

19426是必然的事、小心!

短線而言,今天低位測試小時圖的250ma.相信應會有一組子浪2的反彈。
作者: sinding    時間: 2013-8-21 11:14     標題: 回復 79# goldwater 的帖子

多谢分享!
作者: goldylee    時間: 2013-8-21 11:26

Hi goldwater C-Hing,  Long time no see!
    Thanks.
作者: goldwater    時間: 2013-8-21 12:03

大家好,在睇淡的情況下,是否真的大插?在下亦發現一點點改變方向的蛛絲馬跡,首先是此組反彈浪的力度比較強,第二是此組反彈浪是傅統的五浪段完成,其三是現正運行一組三角形態,有機會出現ABC調整浪完成後往上突破的可能。
作者: klm    時間: 2013-8-21 12:45

Thanks c hing.
作者: goldwater    時間: 2013-8-21 15:54

從小時圖250ma.得到支持作出反彈,期指反彈至21820,幅度只得251點,個人認為,無論B彈或2彈,應該勉強能突破22000,但由於受制於二百五十天線21859,如未能彈至22000,今天的或是子浪4的反彈,明天後將有五浪的下跌,目標20950,而浪段是屬A浪或1浪,有待完成後再加以MT訉號觀察。
作者: ycn0328    時間: 2013-8-21 16:24

Thanks indeed for your sharing
作者: goldylee    時間: 2013-8-21 18:53     標題: 回復 84# goldwater 的帖子

Thank-you!
作者: goldwater    時間: 2013-8-23 10:07

昨天的下跌子浪5只能至21450完成一組是A的可能性較高,因為出現MT's訊號的縮phase,今早或會完成B彈,C的目標仍是20950,
因此判斷上次的一組五浪段的上行浪為推動1浪的機會稍高,待ABC調整完成後向上突破三角形,暫時以此走勢推測。
作者: optionbaby    時間: 2013-8-23 10:33     標題: 回復 87# goldwater 的帖子

Thank you for sharing!
作者: sinding    時間: 2013-8-23 13:35     標題: 回復 87# goldwater 的帖子

B浪顶有機會成立。
作者: goldwater    時間: 2013-8-26 13:04

引用:
原帖由 sinding 於 2013-8-23 13:35 發表
B浪顶有機會成立。
今早向上突破,上週的B頂不成立,現看大富圖見DBT,B頂似要挑戰八月中時的浪頂22679。
作者: sinding    時間: 2013-8-26 13:21     標題: 回復 90# goldwater 的帖子

恒指22118仲顶得住,啊爷果边真喺几强,暫时真喺考起
作者: goldwater    時間: 2013-8-26 17:29

若果一組GP成功,大市有機會突破月中高位,挑戰三角形頂部,如此,訊號上應可配合打爛金鐘,解除熊市威脅!
作者: ching516    時間: 2013-8-26 17:37     標題: c hing

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-8-26 17:29 發表
若果一組GP成功,大市有機會突破月中高位,挑戰三角形頂部,如此,訊號上應可配合打爛金鐘,解除熊市威脅!
請問金水兄那個圖的GP?
作者: goldwater    時間: 2013-8-26 19:55

引用:
原帖由 ching516 於 2013-8-26 17:37 發表

請問金水兄那個圖的GP?
大富出關現DBT,,結算前應可出現GP,若果運行成功,目標約在23500,
因為從韻律上的改變,大市亦再度突破250天線,再次須要留意九月太隂及工作週期是否打破金鐘。
作者: sinding    時間: 2013-8-26 21:20     標題: 回復 94# goldwater 的帖子

太陽周期都可以出現GP,现行紧D。
引用:
原帖由 sinding 於 2013-8-22 14:10 發表

恒指
太陽周期今日喺细G底。
大细井+GP行紧D,睇下何否配合。
今日8月份认沽/认购比率1.57,市场总计认沽/认购比率1.32,有機會再上衝。
暫定恒指22118,啊爷阻力區2115-30,如能上破,投降再睇過。
作者: goldwater    時間: 2013-8-27 05:59     標題: 回復 95# sinding 的帖子

太陽能夠成功,三萬在望
作者: goldwater    時間: 2013-9-2 09:40

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-8-26 19:55 發表
大富出關現DBT,,結算前應可出現GP,若果運行成功,目標約在23500,
因為從韻律上的改變,大市亦再度突破250天線,再次須要留意九月太隂及工作週期是否打破金鐘。 ...
在時間上的掌握實是困難,但大富的GP 可算是成立的,如早前蠃兄所指的太陽週期,今天如升勢持續,已成立DBT訉號,因此淡倉小心。
作者: goldwater    時間: 2013-9-2 09:56

九月是相當重要的時間,大陰及工作週期有機會打破金鐘魔咒,若成立,未來一年時間就能挑戰2007年的三萬二了!
作者: sinding    時間: 2013-9-2 09:57     標題: 回復 97# goldwater 的帖子

Thank you Win-Hing!
大家一齐努力钻研。
作者: goldwater    時間: 2013-9-2 10:06

引用:
原帖由 sinding 於 2013-9-2 09:57 發表
Thank you Win-Hing!
大家一齐努力钻研。
若以太陽DBT訉號成立,九月的首目標23440,對稱目標24700

歡迎光臨 至尊論壇 (http://option-king.net/bbs/) Powered by Discuz! 6.1.0