發新話題

智商130?笑死!

智商130?笑死!

今日睇財經報紙,有一段股海淘金~~~~金子
標題:百點牛熊證攻略
內容謂「百點牛證如玩大細,一般市面上的牛熊證行使價距離200~500點,這個緩衝區是為了保護投資者而設,如果牛熊證觸及收回價,投資者還有這個緩衝區作保護,或可取回部分剩餘價值,不至於total loss。」
牛熊證玩家都知,當一隻牛/熊觸及收回價,是以當天所造出的最高/低位為結算,即代表此所謂緩衝區只為莊家而設,
投資者所選擇之牛/熊觸及收回價後所剩下的行使價有機會total loss, 咁大家會選擇行使價與收回價100點的,還是500點的呢?
另一內容是教人以一隻超價內熊證對沖一隻貼價瀕死的百點牛證...........,!內容留待大家去研究出現乜野問題,

最受唔住就是該筆者的簡介:曾服務於國際投資銀行,擅長衍生工具投資,亦喜歡以投行估值方法,選擇優質股,經國際認可機構評定智商130以上 (可能以1000為及格

所以銀行佬靠得住,豬乸都會爬樹:smile_30: :smile_30: :smile_30:

最受唔住就是該筆者的簡介:曾服務於國際投資銀行,擅長衍生工具投資,亦喜歡以投行估值方法,選擇優質股,經國際認可機構評定智商130以上 (可能以1000為及格

所以銀行佬靠得住,豬乸都會爬樹:

大師兄!

講起銀行佬真把火,早兩年叫我老友賣咗層樓去租樓住,攪到而家咁可憐 ,
另外個老友仲傻,經匯豐投資銀行long #1 $0.5的Call,一張合約都係值五舊,佢夠膽收二百二十蚊一張佣金,
都係怪我啲悉友無知,信啲銀行佬點!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-1-21 13:23 發表
講起銀行佬真把火,早兩年叫我老友賣咗層樓去租樓住,攪到而家咁可憐 ,
另外個老友仲傻,經匯豐投資銀行long #1 $0.5的Call,一張合約都係值五舊,佢夠膽收二百二十蚊一張佣金,
都係怪我啲悉友無知,信啲銀行佬點! ...
銀行佬賺佣金,你輸贏唔關佢事!睇下kill d 師奶就知! 

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-1-21 12:43 發表
今日睇財經報紙,有一段股海淘金~~~~金子
標題:百點牛熊證攻略
內容謂「百點牛證如玩大細,一般市面上的牛熊證行使價距離200~500點,這個緩衝區是為了保護投資者而設,如果牛熊證觸及收回價,投 ...
有時間可以一轉述130度智商的牛熊策略:
恆指現時23520,買入一手行使價23400點23500收回價的牛證,同時買入一手深入價內,行使價比現價約1000點的24500熊證,
假設翌日低開400點,張牛證total loss輸120點,熊證食400點即共賺280點; 相反大市高開400點,牛證的利潤抵銷熊証的損失,
平手離場。市況越波動,投資者的回報就越高,買錯方向平手離場,買中方向就能賺錢,這個策略夠吸引吧!
不過讀者要留意如翌日低開少於120點,便要平倉接受輕微的虧損,反正這個策略在正常的情況最多只輸120點,如果贏卻可贏
數百點,..............

以我的理解,該名筆者的意思是在收市前完成此組牛熊策略過夜等運到,但我亦同意該筆者所講是~~~~~正常情況下有可能發生的事情,道致虧損超過120點;

(1) 在收市前大市推穿23500點報23499,即時虧損21點,(尤如上星期五後收市前殺23600熊一樣),翌日開市再殺24500熊又是否無可能呢?裂口高開一千機會又係好微,但高開3、4百點周時有啦,咁算唔算正常的情況下呢?

(2)開市前對盤mark低120點,熊證total loss,其後9點半正式開市,由期指帶動倒升200點,呢個可能又見過未?屬於正常嗎?
仲有,D奸輪商可以開市後+分鐘都唔開價,咁又吹得佢地脤咩?
跟本上就係發緊夢,130以上的智商就是諗壞左個腦。

最後一題,唔好話窩輪同牛熊證,就連D成交少的股票期權,要求佢報價都一樣唔肯出價,我就係受害人之一,上星期整左隻#1800,諗住今日食糊,頂!成+分鐘先出價,仲係玩快閃,無佢乎,唯有同佢鬥長命

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-1-21 19:02 發表
......就連D成交少的股票期權,要求佢報價都一樣唔肯出價,......成+分鐘先出價,仲係玩快閃,無佢乎,......
多谢提醒!未玩過股票期權,唔知有此一着。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-1-21 12:43 發表
......所以銀行佬靠得住,豬乸都會爬樹
實例:
摩根士丹利在明知美国房地产市场已经出现麻烦的情况下,将部分有毒资产卖给中国建设银行。
http://finance.sina.com.cn/world/20130128/145114424897.shtml

銀行靠害赚钱的例子我十几岁已亲身经历過,就不用再講了。

百點牛證如玩大細
法興正PK
最少要0.01
一打把就要輸錢
叫法興去搶.
恆指現時23520,買入一手行使價23400點23500收回價的牛證,不如沽出一張同值的期指
一大期=500000牛證 1:10000 比率

發新話題