發新話題

APR 11 期指,期權

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-15 11:44 發表
大戶玩市...真出神入化,前1min同後1min...daily圖已大大不同
連續數分鐘過千張成交, 大戶認真挾起來, 何其恐怖..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

剛回期指張數....期指以大成交破24000
如真向下,下面較大支持在#23575......!

引用:
原帖由 Jinpa 於 2011-4-15 09:43 發表

木宰羊啊,fatpat!

會不會是四月尾尋底,五月狂升三週,然後日本宣布即將陸浸,整個第三大經濟體短期內在地球湮滅?

黑色笑話說了過後,小弟覺得套calendar spread勝算頗高。

FYI, 西域有Dave者(delta neutral網主),喜用premium per day找市場錯價合約做calendar spread。

以fatpat兄所舉例子,五月260C合約壽命44天,六月260C合約壽元74天,前者cost per day per contract HK$46.6,後者HK$80.4。

Dave的投機哲學是買平宜的合約,沽貴的那張,實與fatpat兄不謀而合,果真是期權策略高手!
日本二十八處地方受地震影響地面下沉(商台)2011年4月15日 星期五 11:06   

日本國土地理院表示,受到九級大地震影響,岩手、宮城及福島三個縣,有28處地方出現地面下沉。其中岩手縣陸前高田市,下沉了84厘米、宮城縣石卷市下沉了78厘米、氣仙沼市及大船渡市,分別下沉了74及73厘米。地面下沉,可能會導致出現裂縫或建築物傾斜等。氣象廳警告,明天開始潮漲,下沉的地方可能會被水淹浸。

好多牛等緊去。。。。。。第二個世界

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-15 11:52 發表
剛回期指張數....期指以大成交破24000
有如高台跳水, 直插無水花, 10分..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-15 11:54 發表

有如高台跳水, 直插無水花, 10分..
見ok hing咁寫....忍唔住笑
有好倉朋友勿怪

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-15 11:40 發表

5466兄果然觀察入微, 如用小時圖看當時期指跌幅, 是一小時內跌770點..  
我睇市唔叨, 唯有睇下呢 D 濕濕碎碎野, 等呢度熱鬧 D 囉

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-15 11:57 發表

見ok hing咁寫....忍唔住笑
有好倉朋友勿怪
心無好淡, 看實際情況, 跟從宇宙力量, 順勢而為..

剛剛回公司開始睇市,明明今早食早餐時仲升緊 200 點,但上午收市變倒跌 100點,有300點 波幅,炒到就和味.................
d 大細仙 突然轉哂位同 轉勢急
有乜外圍消費突然急轉勢???

回復 615# Jinpa 的帖子

jinpa兄對期權大戶倉有深入的了解
小弟有一睇發
大戶不會輕易放put倉走
如put倉有機會平put就托番高個大市
另一想發大戶會用紅色假期減時間值put倉
所以HSI不會沽得太低
個人大瞻睇發23850已見底
現在是震倉收貨加輐身

發新話題