發新話題

APR 11 期指,期權

回復 93# cyndi 的帖子

support x 100000000000000000000000

I want to ask C hing. If I do below long & short, have I fix the profit of 200 point.

L23400 Call@565
S23400call@765

Am I right? Any risk? Thank you c hing

引用:
原帖由 bruce197049 於 2011-4-2 01:08 發表
I want to ask C hing. If I do below long & short, have I fix the profit of 200 point.

L23400 Call@565
S23400call@765

Am I right? Any risk? Thank you c hing
It will be settled each other from my broker. That means the on-hand contract is 0 and profit is 200 points to account directly
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

惠譽將葡萄牙長期外幣及本幣信貸評級,由「A-」大幅調低至「BBB-」,評級展望為負面。

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-4-1 20:58 發表
本地監管機構竟然讓窩輪發行商修改上市文件, 真是不公平中的不公平!

【明報專訊】本地監管機構罕有地默許高盛發行的窩輪停牌,並修改上市文件,遭致各方炮轟。不少市場人士均直言此情聞所未聞,更有歐資投行的衍生 ...
公理何在?法治何存?港交所不斷自吹自擂話要加強競爭力,維持國際金融中心地位與形象,只是東施效顰。延長交易時段、納指七雄、 HDR等,只是門面包裝,反而香港最寶貴的法治、法理,卻因為維護大行利益而放棄捍衞。
李小加,你應該責無旁貸,企出來向大眾作出交代,否則以後如何叫人相信港交所的上市文件?
沈振盈

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;coln_id=6794994

窩輪商是大型持短倉者

窩輪商是大型持短倉者

3月期指在22168點買入,結算價23402點平倉,賺1234點或61700元,按金為 74600元計,回報率為82.71%。同期同時間以127點買入3月23000認購的話,結算價402點,回報率216.54%。最後以同期3月 23400認沽短倉作比,以收市價1277點沽出,結算不獲行使,以按金6萬元計,回報率106.68%。

三種策略比較,回報率最低是期指,期權長倉爆炸力在大升市表現比期權短倉為佳。

期權短倉的風險高回報亦高,且時間值消耗對其有利,但要求投資者對市況及期權理論要有所認識。現實上,很多職業炒家以短倉為投資工具,以管理短倉風險作為盈利來源,甚至窩輪發行商亦是沽出窩輪予各投資者,是市場上的大型短倉持倉者。

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-1 23:09 發表
高盛4隻日經輪,話停牌就停牌
呢4隻輪上市有一段時間,2隻call輪,2隻沽輪
最憤監管局又比 ...事後才解釋因匯率計法錯誤~
散戶的我們又可唔可以同監管局講
我計錯數,即時停左張期指沽倉?
真 ...
就好似雷曼事件咁 以加銀行都話比返9成本金 但係苦主都唔肯接受 我真的不明白

難道我睇到報紙介紹牛熊 我買完輸哂D錢 我去遊行 抗議 因為我跟本唔知牛熊係乜 所以應該比返哂輸既錢比我??
投資一定有風險 但雷曼既就可以要求比返百份百本金 真的不明白-.-

引用:
原帖由 hsi_c1 於 2011-4-2 17:27 發表
就好似雷曼事件咁 以加銀行都話比返9成本金 但係苦主都唔肯接受 我真的不明白

難道我睇到報紙介紹牛熊 我買完輸哂D錢 我去遊行 抗議 因為我跟本唔知牛熊係乜 所以應該比返哂輸既錢比我??
投資一定有風險 但雷曼既就 ...

雷曼苦主不接受退還9成本金~~彧許當中有些60幾歲以上老人家,有些博大霧的人(有投資經驗)
而高盛在今年二月推出四隻日經指數窩輪,但在上市文件當中,卻出現嚴重錯誤。
~上市文件列出的窩輪結算價計算方法~
問題是一隻新輪要在港上市,文件必需要呈交給港交所存檔&香港的證券監管機構批核,
而港交所默許高盛話停就停的決定,將會影響散戶對窩輪以及各種投資產品失去信心.
即時停牌要輸5-6億,咁唔停去到到期日要輸幾多呢?

舉例.....我買左牛熊彧某些衍生產品用作對沖個市,開市中彧收市後無lala話結算價計算方法出錯停牌wo,
(又唔知幾時會復牌ka)而另一邊輸梗,咁個D對沖損失/負債邊個負責先.

回復 113# ourstation 的帖子

Not much understand. Can you explain in detail in chinese?

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-4-2 19:20 發表

雷曼苦主不接受退還9成本金~~彧許當中有些60幾歲以上老人家,有些博大霧的人(有投資經驗)
而高盛在今年二月推出四隻日經指數窩輪,但在上市文件當中,卻出現嚴重錯誤。
~上市文件列出的窩輪結算價計算方法~
問題是一隻 ...
此風不可長,如果高盛唔使賠,之後發行商就亂咁黎,期權莊家都可以,正股都可以,市場大亂

發新話題