發新話題

FEB 11 期指,期權

都係覺得好老散
老師話穿23200有機会見22400
但自己23100就平put
真係好老散
輸就輸盡

引用:
原帖由 ng117 於 2011-2-22 11:55 發表
都係覺得好老散
老師話穿23200有機会見22400
但自己23100就平put
真係好老散
輸就輸盡
反彈力之弱, 真讓人有LP的衝動, 但MT Sir看下午有一時間低位, 而待TST & Bible的反彈訊號完了再做..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

(大圖)時間上, 應該反彈完再跌~~~
我真係唔專心, 又開工做嘢~~~
真係唔睇啦~~~~

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-2-22 11:40 發表

用股票期權做對沖, 分分鐘連成本都能賺回來, 尚記得5號仔84元急跌至70元..  
我記得
但股票期權我仲係新手,要睇多 d 變化
但 e 家上堂講指數多,少講股票期權,所以有 d 無從入手..........e 家只玩正股先...............

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-2-22 12:02 發表
(大圖)時間上, 應該反彈完再跌~~~
我真係唔專心, 又開工做嘢~~~
真係唔睇啦~~~~
大戶兄忍不住又..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-2-22 11:46 發表
3月13xx張的186Put, Jinpa兄預計這些oi是..  
上週五1041張新倉,小弟認為最合理的解釋是大戶或專業期手作Lofu式的投機,用賺來的部份利潤(>5000點!)押注在茉莉花浪潮上,all or nothing。

ps. 實在有點懷念Lofu。

市場運動,如一切世間現象,
總有其相,必有其數,故必有其法。
有法,則有術。

引用:
原帖由 mk98 於 2011-2-22 12:04 發表

我記得
但股票期權我仲係新手,要睇多 d 變化
但 e 家上堂講指數多,少講股票期權,所以有 d 無從入手..........e 家只玩正股先...............
小弟尚記得有朋友用100萬元入5號仔, 當時84元, 小弟跟他說會跌, 著他用1萬元LP做對沖..
因為他不認識期權, 他沒有聽, 最後5號仔下行至70元, 價位跌了近17%; 至於1萬元的LP, 可以讓他賺超過100萬, 相等於他的入市成本..
因此, 對沖不只緊要, 而已分分鐘是一個搏大的機會..

引用:
原帖由 Jinpa 於 2011-2-22 12:05 發表

上週五1043張新倉,小弟認為最合理的解釋是大戶或專業期手作Lofu式的投機,用賺來的部份利潤(>5000點!)押注在茉莉花浪潮上,all or nothing。

ps. 實在有點懷念Lofu。 ...
但218Put有大倉..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-2-22 11:58 發表

反彈力之弱, 真讓人有LP的衝動, 但MT Sir看下午有一時間低位, 而待TST & Bible的反彈訊號完了再做..  
現在可能開始轉倉11;20分後20點上落,我改sc3月24000
師兄我唔明tst&bible係乜請指教

引用:
原帖由 ng117 於 2011-2-22 12:12 發表

現在可能開始轉倉11;20分後20點上落,我改sc3月24000
師兄我唔明tst&bible係乜請指教
TST為實戰班的分析用語, 而Bible內亦有不少準確訊號, 由於是公開討論區, 為保障已完成課程同學的利益, 小弟不便在此作詳細解答, 或請NG兄於"實戰班專區"詳細提問..

發新話題