發新話題

JAN 11 期指,期權

回復 635# wai-wai 的帖子

亦好多謝wai 兄嘅指引啫 ,我諗今日你嘅收穫一定不下於我

引用:
原帖由 paaq 於 2011-1-12 15:48 發表

下次long 就揀遠d x2 , 爆起呢可能仲賺凸  
paaq兄的"揀遠d x2"係唔係long 240*2 or 238*2? or long遠d =  lc 244*2?
我有一張242sc B1 & 240sc C1, 早前LONG CALL左2張238C1, 見可能回調, 故賺少少走左
但今早見有力再上, 故左LONG左2張238 C1, 因為不同月份, 我取3月的LONG, 因為時間值好似有多D for損耗(相對2月) & 點數左d, 如果救倉都好似爆得勁d, 各c hing們, 唔知我的想法啱唔啱?? & 如果錯, 咁我應該點樣下一步呢????thanks~~~

ps: 上星期開始, 分批加左大量好倉(sp), 相對無咁金........=___=

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-12 11:33 發表
反覆整固後下午破24200機會高
Tsuikinman C Hing 好神呀!全中

引用:
原帖由 markyau 於 2011-1-12 16:37 發表

Tsuikinman C Hing 好神呀!全中
全靠課程內容嘅智識,同埋各位ching嘅提示,尤其是O.K hing,thank you

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-1-12 16:29 發表

paaq兄的"揀遠d x2"係唔係long 240*2 or 238*2? or long遠d =  lc 244*2?
我有一張242sc B1 & 240sc C1, 早前LONG CALL左2張238C1, 見可能回調, 故賺少少走左
但今早見有力再上, 故左LONG左2張238 C1, 因為不同月 ...
暫時先睇1月,
以今日最低最高期權金為例,如果你做:
LC244(116pt->243pt 賺約2.09倍)
LC250(33pt->77pt 賺約2.33倍)
但後者成本較低,可做 x2

因為仲未到月尾,值博。

如果你玩3月, 就會成本高d賺點數少d la

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-12 15:59 發表
各位淡倉ching,留心呢一次大浪會行得好快,幅度都會好大,如有見指數整固,將把握機會
多謝 Tsuikinman  提場。

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-12 16:42 發表

全靠課程內容嘅智識,同埋各位ching嘅提示,尤其是O.K hing,thank you
最初從MT Sir的課程中, 認識了期權的特性 & 策略、亦學習了真正的技術分析..
其後, 在討論區與各位師兄/師姐討論, 透過一起研究、分析, 再得出入市後的策略變化, 大家對分析大市及買賣策略都日漸精進..
在持續人才輩出的情況下, 大家可達成提早退休的目標之餘, 亦可幫助更多曾投資失利的朋友, 多謝各位
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

[quote]原帖由 markyau 於 2011-1-12 16:37 發表

Tsuikinman C Hing 好神呀!全中 [/quot

CK C Hing 仲細致。

OK c hing (因我知其他人都唔答, 所以指名道姓了, 請諒)
可否答我一個 dumb question?  殺牛熊証之點數 (I mean the strike price) 是睇 恆指 定 期指?  我真係好confused 呀.

感謝幫忙.
吸收別人的智慧, 化為自己的力量.    E=mc2, 聚則成形 散則成風, 股市亦然.

引用:
原帖由 lapetite 於 2011-1-12 17:16 發表
OK c hing (因我知其他人都唔答, 所以指名道姓了, 請諒)
可否答我一個 dumb question?  殺牛熊証之點數 (I mean the strike price) 是睇 恆指 定 期指?  我真係好confused 呀.

感謝幫忙. ...
觀察所得, 牛熊証的回收價, 應該是以恆生指數現貨或相關股票現貨的價格觸發回收..

以下為HKEX有關牛熊証的常見Q & A, 可供各位參考:

http://www.hkex.com.hk/chi/global/faq/cbbc_c.htm
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

發新話題