發新話題

JAN 11 期指,期權

Brian_CK兄,首先要清楚一樣野。一般前收市價都未必可以用於作准。期權有個特性,叫理論價,如果流通量吾好架果D期權,前收市價或者最高價都只是一樣理論價或者掛價盤。無任何意義!

睇日圖, 小時圖, 半小時圖, 15min圖, 大#1都在CL或以上,
除左15mins圖, 其餘既細#1在高位.......
如果回落, 力量會否好大呢???

引用:
原帖由 我要做大戶 於 2011-1-12 12:45 發表

好可憐。。。。。一啖就被吞左。。。。。。。揾錢最緊要安全&輕鬆狀態&有2手準備~
MT sir & 咁多位大c hing們在這方面做得好好~
我現在也保持做遠期超價外,安全,賺得慢d, 但最緊要安全&輕鬆~&做多d數量~
因為工作忙 ...
想請教ching們以比例上多唔多人做到15-20% per mth?
&如果only做short/扣可穩定地做到嗎???

我如果救埋部份的sc倉, 會開始有一定進脹,,,,,,,暫時都仲被個市夾得好勁...........haha~~~

引用:
原帖由 Brian_CK 於 2011-1-12 12:46 發表
咁多位C HING 好, 我發現巿場有個狀況唔係好合理, 想請教下各位C HING.

如果以前收巿價計, 做LC, 照理應該做NTM賺取百分比最多, 但今早我發現遠價比近價所賺取的百分比更大,
見下例子:

行使價      前收巿價       ...
if you ask this question that means u havent taken any course here....

如果你預期有大升幅,例如600點架話,其實你選擇4個INT內架任何一張Long,距地都是依次按比例爆升。

期權金架變化規律同Delta架變化基本有直接架關係!

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-12 12:52 發表
Brian_CK兄,首先要清楚一樣野。一般前收市價都未必可以用於作准。期權有個特性,叫理論價,如果流通量吾好架果D期權,前收市價或者最高價都只是一樣理論價或者掛價盤。無任何意義! ...
Thanks Canido 兄

引用:
原帖由 cyndi 於 2011-1-12 12:54 發表

if you ask this question that means u havent taken any course here....
12月上完太極班, 二月上核心課程, 多多指教!!

Brian_CK兄,加油啊。
我當時侯都有你同樣架疑問架。好正常架。所以你要多多留意期權金架變化。對期權金變化程度架熟練掌握,我覺得對做好期權系非常之重要。因為你可以起做之前,充分計算好自己架風險,同時都可以知道自己架風險承受程度去到邊。

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-12 13:36 發表
Brian_CK兄,加油啊。
我當時侯都有你同樣架疑問架。好正常架。所以你要多多留意期權金架變化。對期權金變化程度架熟練掌握,我覺得對做好期權系非常之重要。因為你可以起做之前,充分計算好自己架風險,同時都可以知道自己 ...
多謝 CANIDO兄提點, 上完太極班後, 明白到風險管理的重要, 期權我都係第一次接觸, 仲有好多野要學, 而家每日留意住期權金變化, 努力中~~

發新話題